Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W poszukiwaniu utraconego tlenu, czyli jak trafiliśmy na koniec tęczy

Recommended Posts

Niezłe są, ale trochę drogie :(

Jak tak dalej pójdzie Tochyba spróbuję czy da się barwić Equipe.

Piękny pomysł na okładzinę kominka, tylko to co na dole mało piękne i psuje efekt

big_purpura_realizacja_foto_Maria_Krawczyk_01.jpgbig_purpura_realizacja_foto_Maria_Krawczyk_02.jpg

To też oryginalne big_patch2.jpg

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niechaj w jednym z postów wyżej napisałaś,że miałaś ługować , ale boisz się żrących właściwości????

Piszesz o ługu fluggera? ??ja chyba nie doczytałam o żadnych takich właściwościach, tym bardziej,że jest on do wnętrz.

W necie widziałam jak ludzie tym biurka ługowali.

Też szukam sobie powoli płytek i oświetlenia do kuchni. Heksagony chyba mi się opatrzyły. Myślałam o białej jodełce (płytki Ci podesłałam).

Skończy się chyba jednak na czarnych KITE :) - tak na 99% :)To takie połączenie heksagonu i prostokątnej płyteczki, można dać je w pionie :)

http://www.equipeceramicas.com/en/portfolio-item/kite/ Może też wpadną Ci w oko.

Niechaj w jednym z postów wyżej napisałaś,że miałaś ługować , ale boisz się żrących właściwości????

Piszesz o ługu fluggera? ??ja chyba nie doczytałam o żadnych takich właściwościach, tym bardziej,że jest on do wnętrz.

W necie widziałam jak ludzie tym biurka ługowali.

Też szukam sobie powoli płytek i oświetlenia do kuchni. Heksagony chyba mi się opatrzyły. Myślałam o białej jodełce (płytki Ci podesłałam).

Skończy się chyba jednak na czarnych KITE :) - tak na 99% :)To takie połączenie heksagonu i prostokątnej płyteczki, można dać je w pionie :)

http://www.equipeceramicas.com/en/portfolio-item/kite/ Może też wpadną Ci w oko.

Niestety nie znalazłam ługu fluggera, nawet na ich stronie go już nie ma (albo nie umiem znaleźć), ale czytałam kartę innego ługu, który jako substancję żrącą, trzeba nakładać w okularach i rękawiczkach. Wiem, że istotą ługowania jest poniekąd niszczenie drewna, gdybym miała malować same jętki to bym się nie wahała, ale przy boazerii wymiękłam (raz, że duża powierzchnia, dwa, że styka się z folią od płyty pir/oknem/styropianem). Pewnie niepotrzebnie, ale już znalazłam alternatywę i zaczęłam działać :)

Śliczne te latawce :) podrzucę Inwestorowi, bo to on wymyśla dolną łazienkę (opcja na dziś: małe czarne płytki). Do kuchni jeszcze nie szukam, chyba zostajemy przy sprawdzonym zestawie - małe białe kwadraciki + kolorowa podłoga, teraz najważniejsze są łazienki, bo bez kuchni możemy się wprowadzić, bez łazienek już nie ;)

Niechaj są przecież białe oleje, chociażby OSMO

zaczęłam poszukiwania oczywiście od osmo, ale ma albo błyszczące (chcę mat) woski dekoracyjne albo wosk twardy i bejcę olejną, które są zbyt drogie biorąc po uwagę, jaką powierzchnię mam do pomalowania i ile $ z transzy zostało ;) Poszłam na łatwiznę i kupiłam w markecie jedyny produkt, który na próbce wyglądał ok i skład znośny.

Gdzie kupowaliście 5 cm ytonga?? Bo mam wrażenie, że ytong to materiał deficytowy w południowej Polsce. Od miesiąca próbuję zamówić interio i słyszę, że jeszcze nie ma zamówień, a może po prostu skład mnie robi w bambuko?

kupiliśmy ostatnie 60sztuk, jakie zostały w Tech-Budzie, potrzebujemy jeszcze 40szt ;)

Efekt moich dzisiejszych prób ze szlifowaniem (dostałam nową zabawkę - szlifierkę taśmową - to potwór w porównaniu do oscylacyjnej, której używałam do tej pory!) i malowaniem boazerii. Na jednej z krokwi niepokojące czarne kropeczki, musimy chyba pójść na wojnę z sinizną i do tego celu pewnie kupimy jednak ług ;)

29779525196_8c70f3da2a_b.jpg

29815357375_eda3b1da51_b.jpg

widać, dokąd sięgam stojąc na dwóch bloczkach silki :p Pora kupić drabinę!

29732641771_e8ba3413d4_b.jpg

pierwsza warstwa ścianek w większości pomieszczeń gotowa :)

29187658304_d2be365a03_b.jpg

29732652631_200f54aac2_c.jpg

29187654164_cbeda8a283_c.jpg

Edytowane przez Niechaj

nie przekonacie mnie ;) większość więźby impregnowałam dekolitem, a dwie krokwie, płatwie, murłaty i słupy ganku altaxem (bo leżały na zewnątrz, zapowiadano deszcze, a impregnat altaxu miałam rozpuszczalnikowy - był niewymywalny po 6h, dekolit po 72h). Może już było głębiej akurat w tym kawałku drewna, nie widziałam, ale zarzut o niedokładnym malowaniu ujął mnie do żywego -> FOCH :p

Liliputku, a byłaś przy ich montowaniu? :) Bo po ich drugiej stronie jest gładko, może więc masz je założone odwrotnie. ;)

Niechaj, pięknie. Dopieszczacie to Wasze poddasze i robi się tam tak domowo. Nie to, co w domu, gdzie ocieplenia jeszcze nie ma i trzeba czekać ze wszystkimi mokrymi pracami. :) U nas to poddasze póki co straszy. :)

Gdy byłam dzieckiem jeździłam na wieś do rodziny, spałąm na poddaszu, które było całe w boazerii. Także z nostalgią patrzę na Twoje skosy. :)

Iscro, Matko, Anullo dzięki ;)

mysle to samo.......

tak się zastanawiam :D my też kupiliśmy płyty thermano, a na ani jednej nie mamy tego napisu :D aż mnie ciekawość zżera czemu :)

jest chyba kilka wariantów płyt, mamy taką firmową, podpisaną folię z obu stron

Tsunami dzięki, za to my teraz lecimy z wykończeniem poddasza na wariata - trzeba wymurować/ocieplić ścianki "nadkolankowe", przeszlifować i pomalować boazerię, krokwie, jętki, zrobić sufit, ocieplić szczyty. Ja mam czas, ale zdolności tylko do drewna, Inwestor działa tylko po pracy, ale może wyrobimy w miesiąc :D

u mojej babci też była boazeria, ale w wersji pomarańczowo-żółtej błyszczącej lakierem - brrr