Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W poszukiwaniu utraconego tlenu, czyli jak trafiliśmy na koniec tęczy

Recommended Posts

Pomarańczowo żółtej, bo sosna żółknie. A lakiery niegdysiejsze żółkły swoją drogą. To + To i efekt bardzo ciekawy kolorystycznie.

ALE... mam w garderobie podłogę sosnową, którą olejowałam bezbarwnym Altaxem i NIE ŻÓŁKNIE :wiggle: już kilka lat. Ani, ani :)

Edytowane przez pestka56

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co to jest „zuo” ?

Nie mam okna. Wiem o co chodzi, ale nie zżółkły mi również slupy na poddaszu, które są wystawione na działanie światła słonecznego. Różnica taka, że słupy są ciemniejsze, a podłoga w garderobie bardzo jasna.

A czym docieplacie szczyty? Bo raczej wełna przed mokrymi pracami nie wchodzi w grę? My przynajmniej tylko dlatego z tym całym poddaszem czekamy. :) Jak już wylewki trochę podeschną, tynki oddadzą, co mają oddać wilgoci, to wtedy zabieramy się za poddasze. :) Do tego czasu pewnie będziemy mieli kotłownię i zagruntowane ściany na parterze :p

Co to jest „zuo” ?

Pestko to zwykłe zło, tylko zabarwione grozą ;)

Tsunami styropianem, wełny nie będziemy mieć chyba w ogóle

Generalnie zastanawiamy się, czy nie robić tynków/wylewek na razie tylko na dole, a poddaszem zająć się na wiosnę, żeby na raz tyle wilgoci podczas niepewnej pogody nie wpuszczać. Ale tak czy siak musimy je przygotować. W Tatrach wczoraj sypał pierwszy śnieg, wieczorami włączamy ogrzewanie, bo 4 stopnie w nocy :(

Ja mam go także wewnątrz. Tzn. olej. Na zewnątrz sprawuje się tak dobrze jak u Pusi, a w środku chyba jeszcze lepiej.

Zupełnie nie rozumiem skąd Twoja ocena. Tym bardziej, że m.in. produkty Altaxu zastosowano do konserwcji drewna na Wawelu.

Liliputku Inwestor mnie właśnie poprawia, że też nie na wszystkich płytach mamy logo na folii obustronnie ;)

a my na żadne nie mamy :D ale co tam... nie mam siły myśleć ;)

Swoją drogą w mojej okolicy deweloper wybudował białe domy z jasnymi oknami (chyba jasne niby drewno), biała podbitka, i bokiem też obite są białą boazerią :) wyglądają super!

Pestko, po prostu taką mam opinię, zupełnie nie rozumiem, dlaczego mam się tłumaczyć ;) Cenię Twoje rady, ale czasem mam inne doświadczenia

Liliputku, o nie, deweloperzy nie słyną z dobrego gustu, oby to nie był nowy trend :D a u mnie jest domek, który nazywa się... "Liliputek", ciągle zapominam go sfotografować, ale od czego jest wujek Google, prawie widać ->

liliputek.jpg

Tymczasem pomału kończymy dach, jeszcze bez obróbek :wiggle:

29567068360_cc32467aa3_m.jpg

29566955730_7d3e96de8f_b.jpg

w oddali widać dźwig - stawiają domek z bali, będzie sąsiad za lasem :)

29566958580_f934beff19_b.jpg

29233850053_704832b129_b.jpg

Liliputku, o nie, deweloperzy nie słyną z dobrego gustu, oby to nie był nowy trend :D a u mnie jest domek, który nazywa się... "Liliputek", ciągle zapominam go sfotografować, ale od czego jest wujek Google, prawie widać ->

[ATTACH=CONFIG]368173[/ATTACH]

akurat te domki są doprawdy OK! trochę letniskowo wyglądają i bez "duszy", ale to raczej kwestia tego, że jest ich ok. 10 obok siebie takich samych ;)

Aczkolwiek biel nie żółknie od paru lat :D Myślę, że Wasz też będzie taki ładny, chociaż z duszą, bo dbacie o detale :)

Co do domku... kurcze!! gdzieś już stoi mój dom, a ja buduję :D nie przemyślałam ;) chyba, że to sklep... monopolowy :D

Blacha super, ale wiedziałam, że taka będzie :)

TsunamiM myslę, że foty z okien dachowych robione :D mam nadzieję!

Niechaj, zazwyczaj opinia nie bierze się z powietrza, a ja po prostu chcę wiedzieć dlaczego masz takie zdanie, bo sama mam dobre doświadczenia z Altaxem.

To nie chodzi o tłumaczenie się, tylko podzielenie się swoim doświadczeniem, skoro wymieniamy się swoją wiedzą na fm.

Pusiu w zależności od światła kolor się trochę zmienia, ja patrzę tak, żeby widzieć czarny ;)

Iscro :D

Anullo dzięki, to dopiero połowa :( dzisiaj panowie przenieśli się na drugą stronę i wyprowadzali płaszczyznę, w przyszłym tygodniu dach powinien być gotowy

Hydraulik umówiony :wiggle: - dzięki Tsunami!

Tynki - termin wstępnie zaklepany :wiggle:

W poniedziałek mamy mieć potwierdzony termin dostawy okien :wiggle:

Jeszcze tylko elektryk, szambo i studnia, uff.

Dobrego piątku!

dzięki Brasico, widziałam, piękne dachówki!

Przyszły wiadomości dotyczące okien - dobra jest taka, że większość będzie za 2 tygodnie, zła - HS dopiero w listopadzie :(

Najbliższy termin na tynki to listopad, szkoda, że tak odległy, ale biorąc pod uwagę, że HS też będzie tak późno, to w sumie dobrze. Będziemy ryzykować z tynkami późnojesiennymi, chociaż w zeszłym roku na początku października było u nas tak:

snieg4.jpg

Znowu ktoś urządził sobie u nas miłosne gniazdko - nie zdradzę, co ostatnio znaleźli dekarze na środku pokoju dziennego, ale wyrzucali to kijem :lol2:

Zapełniliśmy kontener siedmioma m3 śmieci i gruzu - zniknęła góra odpadków i pomniejsze wzgórza połamanych bloczków, od razu przyjemniej :) Jeszcze tylko trzeba coś zrobić z milionem desek szalunkowych, łat i kontrłat i będziemy mieli porządek.

IMG_20160924_172522654.jpg

Edytowane przez Niechaj

Rzucili zlewy Domsjo w Krakowie, rozeszły się prawie na pniu, w dwa dni. Nie mamy jeszcze okien, ale mamy już zlew :rotfl: W grę wchodził tylko ceramiczny, chcieliśmy, żeby miał miejsce na baterię (w mieszkaniu mamy najmniejszy Domsjo, bateria wychodzi z drewnianego blatu i jest to miejsce trudne do konserwacji) i ew miejsce na ociekacz/odłożenie garnka, deski do krojenia. Jedyny minus - nie jest wpuszczany, ciężki wizualnie, trochę narzuca styl, ale biorąc pod uwagę ceny konkurencji z przebitką 100% zdecydowaliśmy się na starą dobrą szwedzką sieciówkę. Tylko gdzie ja teraz upcham tego 40kg kolosa? :rotfl:

Dach jest dopieszczany, może w przyszłym tygodniu wrzucę konkretne zdjęcia. Wiatrownica wyszła cudnie, obróbki okien piękne, teraz zastanawiamy się, czy przy ganku robić łańcuchy czy rzygacze, bo zwykłe rury spustowe nie wchodzą w grę, absolutnie. Ciężko o białe rzygacze, muszę zrobić rozeznanie wśród lokalnych metaloplastyków, w necie nie znalazłam nic ciekawego.

IMG_20160930_150359312.jpg

IMG_20160930_170853976.jpg

okno w łazience zamontowane - białe PCV nie wygląda tak źle

IMG_20160930_170932488.jpg

IMG_20160930_184918357.jpg

Tynki jednak będą wcześniej (jeśli pogoda pozwoli), nie czekamy na HSa - pan zrobi szpaletę później, teraz tylko zgrać terminy hydraulika, elektryka i tynkarzy, wykopać studnię i zamówić pogodę :)

Ciąg dalszy zabawy ze skosami - próbowałam już farby, ługu, oleju - najlepszy efekt daje przeszlifowana farba Bloom Transparentna farba do mebli, na drugim miejscu biały olej do drewna, na ostatnim ług Faxe - niestety porażka, kompletnie nie takiego efektu się spodziewaliśmy (drewno zżółkło).

Czekamy na rozliczenie transzy, to już przedostatni raz, a jeszcze nie zaczęliśmy wydawać! :p

i coś dla Liliputka, wreszcie udało mi się zrobić zdjęcie:

IMG_20160929_140600771.jpg

Edytowane przez Niechaj