pestka56 30.09.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Udało się ze zlewem. Domsjo jest super Będziesz miała śliczny domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 01.10.2016 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Niechaj, dach prezentuje się pięknie Brawa dla dekarzy. Nas chyba czeka wynajęcie dodatkowej ekipy dekarskiej do poprawek, podbitki i obróbki attyki tarasu. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 01.10.2016 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Znowu ktoś urządził sobie u nas miłosne gniazdko - nie zdradzę, co ostatnio znaleźli dekarze na środku pokoju dziennego, ale wyrzucali to kijem Czyli pod względem dobrej energii miejsce na domek wybraliście idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 02.10.2016 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Pestko, dzięki, mam nadzieję Zapomnieliśmy o tym, że ten zlew jest wielki i ciężki - nie wycina się w blacie miejsca nań, tylko blat dochodzi do niego z obu stron. Chcemy, żeby blat przechodził płynnie w parapet, więc znowu trzeba będzie kombinować, albo zlew nie będzie pod oknem;) Tsunami jeśli Ci się nie spieszy chętnie polecę moich dekarzy, są perfekcjonistami, tylko z terminami krucho Pusiu noo, byle coś tej energii dla nas zostało, bo mocno eksploatowana Rozplanowaliśmy prawie całą elektrykę, znalazłam nawet kinkiety zewnętrzne, czarne stalowe, sztuk 7, poniżej 50zł/szt! Weekend na budowie = boazeria w dwóch pokojach właściwie na gotowo (jutro postaram się wrzucić zdjęcia pokazujące różnicę między ługowaniem, olejowaniem a farbą), wszystkie wnęki zaklejone-wygładzone pod montaż okien, murłata w sypialni ocieplona. Zaczęła się ocieplać/domurowywać ściana szczytowa - wg sztuki powinna tam być przerwa równa grubości ocieplenia ścian zewnętrznych (15cm), ale jest mniej - 10-12cm (nierówno). W związku z tym, że nie nawiązujemy ociepleniem do wełny, bo mamy płyty nakrokwiowo, Inwestor postanowił zamurować ten otwór 8-10cm bloczkami z gazobetonu (cieplejszy i łatwiejszy w obróbce niż silka), na to 3cm styropian na piance. Generalnie między styropianem na murłacie/przy boazerii a murkiem na ścianie kolankowej będzie przerwa, ale w rogach, przy ścianach szczytowych będzie ona zapiankowana, jak widać na zdjęciach. Dobrze kombinujemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.10.2016 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Owszem Domsjo jest wielki i ciężki, ale cudownie wygodny w urzytkowaniu. Płynne przejście blat–parapet + Domsjo jest do zrobienia. Tylko z przodu zlew wystaje poza obrys blatu. Od strony parapetu będzie po prostu na styk z parapetem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.10.2016 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Owszem Domsjo jest wielki i ciężki, ale cudownie wygodny w urzytkowaniu. Płynne przejście blat–parapet + Domsjo jest do zrobienia. Tylko z przodu zlew wystaje poza obrys blatu. Od strony parapetu będzie po prostu na styk z parapetem. To połączenie ściany ze skosem dachowym, to chcecie jakoś tak zrobić jak zamalowałam ? Schodzi się pion ściany z tym załamaniem na dole okna? Bo mnie wychodzi z tych zdjęć, które wstawiłaś, że zejdzie się o jedną deskę wyżej To widać po lewej. Nie ma wtedy jak na prosto wykończyć pod oknem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 03.10.2016 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Niechaj, namiary chętnie przyjmę! Czy 12 cm Thermano to naprawdę wystarczająco, by ocieplić całe poddasze i nie mieć dużych strat cieplnych? Pytam z ciekawości (choć też z lekkim niedowierzaniem), bo u nas wyliczone zostało 30 cm wełny. Super ta Wasza boazeria wygląda, widać ile Was pracy kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 03.10.2016 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 (edytowane) Niechaj, namiary chętnie przyjmę! Czy 12 cm Thermano to naprawdę wystarczająco, by ocieplić całe poddasze i nie mieć dużych strat cieplnych? Pytam z ciekawości (choć też z lekkim niedowierzaniem), bo u nas wyliczone zostało 30 cm wełny. Super ta Wasza boazeria wygląda, widać ile Was pracy kosztuje. Aby zastąpić 30cm wełny (lambda: 0,038-0,04), trzeba by położyć ok. 16-18cm poliuretanu (lambda: 0,022 - 0,023) Najgrubsza płyta Thermano ma 12cm, ale można położyć np. dwie warstwy po 8-9cm, lub kupić sporo droższego Braasa, który ma swoje Divonammy w większych grubościach (14 i 16 cm), a do tego z naklejoną już membraną i zakładkami do klejenia płyt obok (nie trzeba kupować oddzielnie srebrnych taśm o klejenia połączeń). Kilka lat temu sprawdzałam ceny i Braasy wychodziły ponad 150zł/m2. Thermano poniżej 100zł (dokupić jeszcze trzeba taśmy i membranę). Tegoroczny cennik Divodamm: oraz Thermano: Edytowane 3 Października 2016 przez moniss cenniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 03.10.2016 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Owszem Domsjo jest wielki i ciężki, ale cudownie wygodny w urzytkowaniu. Płynne przejście blat–parapet + Domsjo jest do zrobienia. Tylko z przodu zlew wystaje poza obrys blatu. Od strony parapetu będzie po prostu na styk z parapetem. To połączenie ściany ze skosem dachowym, to chcecie jakoś tak zrobić jak zamalowałam ? Schodzi się pion ściany z tym załamaniem na dole okna? Bo mnie wychodzi z tych zdjęć, które wstawiłaś, że zejdzie się o jedną deskę wyżej To widać po lewej. Nie ma wtedy jak na prosto wykończyć pod oknem. [ATTACH=CONFIG]369140[/ATTACH] Tak, mniej więcej tak to ma wyglądać. Boazeria pod oknem nie jest wycięta docelowo, trzeba ją jeszcze trochę podciąć, żeby nadać właściwy kąt i zmieścić wykończenie. Pod oknami ścianka będzie trochę niższa Tsunami wyślę na priv:) 12cm płyt + 30 wełny to izolacja, której nic nie ruszy, ale nam aż tyle nie potrzebne - imho przeinwestowanie - miałoby to sens w domu pasywnym, bez okien dachowych, okapów itp. Moglibyśmy dać jeszcze 5-10cm wełny, żeby mieć genialną izolację, ale zdecydowaliśmy się na boazerię kosztem lepszego ocieplenia - może będziemy żałować, na razie się cieszymy Ocieplamy tylko strop między poddaszem użytkowym a strychem quasiużytkowym, żeby go niepotrzebnie nie ogrzewać - na jętkach będzie (niespodzianka!) boazeria, na to styropian i płyty osb/jakieś inne jako podłoga strychu. Panowie mimo pogody dzielnie walczą z daszkiem ganku. Padła propozycja, że zrobią nam rzygacze, szukam więc pomysłów na wzory, które nie są straszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.10.2016 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Tsunami, nic nie wiem o thermano, poza tym, że ma znacznie lepszy współczynnik przenikalności ciepła niż wełna. U nas jest wełna, ale są wełny i wełny. Jest taka której trzeba położyć co najmniej 30 cm, a raczej 2 x po 15 cm - raz wzdłuż i raz w poprzek. Tę mamy nad salonem, w sumie na grubość jakieś 34 cm. Jest też taka, której nie trzeba kłaść tak grubo, a efekt jest ten sam. Taką dokładaliśmy jako warstwę dodatkową nad poddaszem, żeby lepiej zaizolować cieplnie, bo tam zimą grzejemy minimalnie, i żeby lepiej wyciszyć deszcz stukający w blachę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 03.10.2016 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 (edytowane) Niechaj, nie 12+30 cm wełny, tylko 30 cm wełny. Czyli na PIR - ok. 16 cm, jak pisze moniss (pestka, wydawało mi się, że to Ty bo zawsze wszystko wiesz. ) Sorki! Pytam, bo u nas Kier. Bud. nie puściłby nam mniej niż 30 cm wełny (lub odpowiednika). Mam nadzieję, że będziecie zadowoleni. pestko wiem, że jest wełna i wełna. My mamy tą najlepszą o lambdzie 0,033. Zastanawiamy się wciąż nad PIR podkrokwiowo, ale tu już zadecyduje cena, jak sobie to wszystko policzę, bo teraz zaciskamy pasa. Edytowane 3 Października 2016 przez TsunamiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 03.10.2016 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 TrunamiM, wrzuciłam do mojego wcześniejszego posta aktualne cenniki płyt poliuretanowyh. Cena oczywiście bez ewentualnych rabatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 03.10.2016 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Jestem pod niezmiennym wrażeniem deskowanego sufitu, jak ja bym taki chciała, w pakiecie z widokiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 03.10.2016 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Mały biały domku dzięki;) Tsunami ach, źle zrozumiałam, no to w sumie mamy ok 25cm "wełny", która się nie zbije, nie rozjedzie, nie zawilgnie, nie zostanie zjedzona - kierownik nie ma uwag Ganek (prawie) skończony, niestety przez pogodę cały dach raczej nie będzie gotowy w tym tygodniu, ale może uda się przed oknami:P które powinny być już w przyszłym tygodniu Niestety zdjęcie słabe, ale już wiem, że jednak nie chcę rzygaczy - obcinamy rynnę równo z dachem i spuszczamy w dół łańcuchy. Konstrukcja ganku będzie cała olejowana na biało (gdy tylko przestanie lać, względnie kurzyć śniegiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.10.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Załóżcie na przodzie zaślepkę i odpływ w dół. Lańcuch trzeba wypuścić przez odpływ i mocno zamocować w ziemi z drugiego końca. Najlepiej, żeby łańcuch był w odległości minimum 50 cm od słupów ganku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 05.10.2016 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Pestko tak zrobimy, te łańcuchy mocować teraz na zimę, czy lepiej zostawić sam odpływ? U nas taki klimat, więc przestój na samym finiszu dachu: dobre oko wypatrzy sarenki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 05.10.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 [ATTACH=CONFIG]369458[/ATTACH] dobre oko wypatrzy sarenki [ATTACH=CONFIG]369459[/ATTACH] o matko przyszło złe U nas też posypało, ale na szczęście tylko w górach, przedgórze odpuściło .... póki co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.10.2016 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Szlag... nie za wcześnie z tym śniegiem Montuj te łańcuchy i zakotwicz dobrze betonem w gruncie, na sztywno. Jak zostawisz wolny wylew z rury to będą wodospady rozchlapywać wodę naokoło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulla1986 07.10.2016 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Daszek prawie gotowy no nie zazdroszcze tego śniegu już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 07.10.2016 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 W jaki sposób ganek jest przytwierdzony do ściany domu? Pytam, bo w przyszłości też chcę mieć u siebie, ale kombinuję jak zrobić, żeby mostków termicznych uniknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts