Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W poszukiwaniu utraconego tlenu, czyli jak trafiliśmy na koniec tęczy

Recommended Posts

pogoda słaba... dziś u nas ciągle padał drobny deszcz...

Banku nie będę polecać, bo warunki zmieniają się dynamicznie, bierzcie ten, ktory najmniej produktów dodatkowych wymaga ;) nawet kosztem minimalnie wyższej marży :)

dzisiaj było +11, pranie na balkonie wyschło w 2 godziny, ale śnieg dalej trzyma a drogą płynie rzeczka, więc czekamy aż cała woda spłynie z góry. Mówią, że w kwietniu na pewno wróci do nas zima, ale udaję, że nie słyszę :p

Z bankami jest o tyle wesoło, że mimo 4 niezależnych źródeł dochodów i działki o wartości prawie 1/3 kredytu, nie jesteśmy dla wszystkich wystarczająco wiarygodni, by dostać kredyt jaki chcemy :D

Kierownik budowy zaklepany, konkretny, podoba mi się, zwrócił nam uwagę na kilka rzeczy, które musimy jeszcze przemyśleć. Okazało się też, że dobrze zna najbliższą okolicę działki, bo dom naszego jedynego sąsiada to jego dzieło :D Uczulił nas na drenaż, drenaż i jeszcze raz drenaż, czyli priorytety się nam zgadzają :)

Ale najważniejsze - zrobiłam pierwszy zakup do domu, ręczniki do rąk do dolnej łazienki :lol2:

hmprod.jpg

r.jpg

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z bankami jest o tyle wesoło, że mimo 4 niezależnych źródeł dochodów i działki o wartości prawie 1/3 kredytu, nie jesteśmy dla wszystkich wystarczająco wiarygodni, by dostać kredyt jaki chcemy :D

O tak :(

Jeszcze przy ogromnym wkładzie własnym dostajesz na 1/3 inwestycji, ale do hipoteki wpisują wszystko, cały dom, całą działkę :(

Pusiu, Gaju, Liliputku, no właśnie, to my więcej ryzykujemy biorąc kredyt pod zastaw nie tylko domu, ale i działki ;) Mam nadzieję, że w tym tygodniu sprawa się wyjaśni i już niedługo będziemy podpisywać cyrograf :)

mother nieee, przecież są uśmiechnięte od ucha do ucha ;)

małybiałydomku dzięki, w sumie nie wiem jaka będzie ta łazienka, czarno-biało-drewniana, ze złotem/miedzią/fuksją/żółtym, albo całkiem inna, ale te ręczniki na pewno tam będą ;) Już w zeszłym roku chciałam je kupić, w tym sezonie znowu się pokazały, więc kupiłam, bo w przyszłym roku może już ich nie być. Zawsze urządzam pomieszczenia bazując na jednym elemencie, różnie wychodzi ;)

Zasadziliśmy wreszcie pierwsze krzaki (maliny i jeżyny), mam nadzieję, że nie zamarzną. Kilka dni bez deszczu, za to ze słońcem i sytuacja na działce dużo lepsza, ale droga nadal płynie. Prognozy wreszcie zachęcające, może po świętach coś ruszy :)

Kiedy można sadzić brzozy? Net mówi, że najlepiej jesienią, ale strasznie nas korci, żeby posadzić już kilka na tyłach ogrodu. W planach na ten rok jeszcze bzy, porzeczki, agrest, a po wykopaniu studni jabłonki i może jakaś śliwka albo grusza. Działka jest na tyle długa, że nie budowa nie powinna zniszczyć roślinek, a przynajmniej coś będzie już sobie rosło :)

Drogo-potok

20160319_135509.jpg

może wiecie, co to za drzewko rośnie przy wejściu do domu?

20160319_125243.jpg

glina twarda, na szczęście Młoda pomaga ojcu kopać

20160319_124449.jpg

edit:

zapomniałam zapytać-

chcemy wyrównać teren za domem przed budową (ok 60x17m), bo jest tak:

20160319_124155.jpg

czym to najlepiej zrobić? Oranie, bronowanie, glebogryzarka? Wolę wyrównać przed budową/w trakcie, wysiać trawę, żeby nie wprowadzać się do błota.

Edytowane przez Niechaj

mój tata zasadził las brzozowy :D lasek w zasadzie ;) powiem Ci, że nie wiem kiedy... ale zapytam :) wszystkie się przyjęły, ale mam wrażenie, że tych drzew nic nie zniszczy. Plus taki, że pod brzozami rosną nam grzyby - kozaki i podgrzybki(?)... nie jestem pewna tych drugich ;) na pewno jakieś znane. Jak zasadzicie brzozy to można od razu na wiosnę po Zośce wstrzyknąć grzybnię :)

mamy to drzewko ale nie wiemy jak się nazywa :( jedyne co wiem, to to, że dziada nie da się wyplenić :D tata próbował, bo się rozrasta bardzo i ma samosiejki..

Co do wyrównanie to nie jestem specem, nam wójek orał i potem chyba bronował, takie coś co wygląda jak stalowa, pozioma siatka z kolcami :D glebrogryzarką się umordujecie, ale nią można "orać"... osobiście poszłabym do miejscowego sklepu i zapytała czy pani zna kogoś kto by takie coś zrobił za $ ;)

Kredyt lepiej zabezpieczać i działką i domem, bo prawda taka, że jak odpukać!!! się nie spałaca to siadają na całym majątku, więc nic się nie uchroni.

zasadzicie brzozy to można od razu na wiosnę po Zośce wstrzyknąć grzybnię :)

Liliputku, a którą grzybnię polecasz??

Co do wyrównanie to nie jestem specem, nam wójek orał i potem chyba bronował, takie coś co wygląda jak stalowa, pozioma siatka z kolcami :D glebrogryzarką się umordujecie, ale nią można "orać"... osobiście poszłabym do miejscowego sklepu i zapytała czy pani zna kogoś kto by takie coś zrobił za $ ;)

Zgadzam się. Glebogryzarką się zajedziesz.

U nas do wyrównania braliśmy sąsiada, najpierw orał a potem tymi takimi kolcami wyrównywał.

Zapłaciliśmy tyle co na paliwo do traktora.

Kredyt lepiej zabezpieczać i działką i domem, bo prawda taka, że jak odpukać!!! się nie spałaca to siadają na całym majątku, więc nic się nie uchroni.

Oni się nie pytają tylko i tak wszystko wpisują w hipotekę. O ile rozumiem gdy udzielają kredyt na 100% inwestycji, o tyle sukinsyństwem i złodziejstwem jest dać kredyt na połowę budowy a do hipoteki wpisać wszystko - na co kasy nie dali.

To drzewko wyglada mi jak jakaś odmiana leszczyny...bo to jest właściwie taki duży krzew?. Podobno niektóre gatunki mają bazie w kolorze różowym - bo to na zdjęciu to są bazie?...ale nie jestem pewna.

Zazdroszczę Ci możliwości sadzenia drzew już teraz - ja niestety będe musiała poczekać do jesieni, bo na razie mamy zbyt duży bałagan na działce...trudno mi cokolwiek zaplanować. Też chciałabym brzozy...

Pusia&Kssawery my mieliśmy tej firmy: http://allegro.pl/grzyby-drzew-lisciastych-grzybnia-mikoryza-borowik-i5346293139.html

ogólnie trzeba patrzeć pod jaki typ drzew :) ale bardzo trudno określić, czy ona zadziałała.. faktem jest, że mamy grzyby po chyba 3 latach :) bo mikroryza to nie sadzonka, że zasadzimy i jest, niestety. Trzeba czasu, ale myślę, że warto użyć.. W sumie u nas na działce zero lasów, więc jakby nie miały skąd się wziąć oprócz grzybni :D mamy też modrzewie, świerki i sosny, pod nimi rosną maślaki :)

Z tą hipoteką tak nie do końca, bo hipotekę możesz założyć na innej nieruchomości, my mamy kredyt na dom, gdzie hipoteka jest na działce, na której budujemy, fakt, że nieruchomość jest integraną częścią działki... ale można wziąć kredyt i jako zabezpieczenie podać np. posiadane mieszkanie o ile jego wartość jest odpowiednia. Co i tak oznacza, że w razie W biorą mieszkanie od razu, ale jak okaże się, że nie zaspokoi żądań banku to bank będzie zajmował kolejny majątek nie wpisany w hipotekę, tylko będzie to dłużej trwało. Ale nie myślmy o tym :D

Brzozy są fajne, ale bardzo szybko rosną, trzeba pilnować i poscinać nim będzie za późno i jakiś urząd je przyuważy :D

gaja2 faktycznie sam kształt drzewa przypomina leszczynę trochę.. mamy parę leszczyn ale żadna nie ma tego kwiatu (?) co na zdjęciach. Zagadka byłaby łatwiejsza, gdyby były liście :) a ciekawe czy pod drzewem są łupinki z orzechów, u nas zawsze są :D bo do leszczyny wiewiórki na żarełko wpadają :)

może wiecie, co to za drzewko rośnie przy wejściu do domu?

20160319_125243.jpg

Olsza, ale nie wiem która odmiana ;)

zapomniałam zapytać-

chcemy wyrównać teren za domem przed budową (ok 60x17m),

czym to najlepiej zrobić? Oranie, bronowanie, glebogryzarka? Wolę wyrównać przed budową/w trakcie, wysiać trawę, żeby nie wprowadzać się do błota.

U mnie koparka wyrównywała kawałek terenu - poszło szybko i było gładko jak na patelni :)

Kierownik budowy zaklepany, konkretny, podoba mi się, zwrócił nam uwagę na kilka rzeczy, które musimy jeszcze przemyśleć. Okazało się też, że dobrze zna najbliższą okolicę działki, bo dom naszego jedynego sąsiada to jego dzieło :D Uczulił nas na drenaż, drenaż i jeszcze raz drenaż, czyli priorytety się nam zgadzają :)

Banki to zło, zobaczymy, jak długo będziemy się bronić przed jakimś...

Jak kierbud jest, to super :) I jeśli jest konkretny, to tym bardziej super :)

Ile tych malin zasadziliście? :D Bo wiesz, jak one obrodzą, to całe lato będziesz siedzieć i kląć robiąc soki, dżemy, konfitury, malinówki, ciasta i wszystko inne, żeby owoce się nie zmarnowały :D

Mówię z doświadczenia :p Ale choćbym nie wiem jak klęła, to maliny muszą być! Domowy sok malinowy jest absolutnie cudowną rzeczą ;]

mój tata zasadził las brzozowy :D lasek w zasadzie ;) powiem Ci, że nie wiem kiedy... ale zapytam :) wszystkie się przyjęły, ale mam wrażenie, że tych drzew nic nie zniszczy. Plus taki, że pod brzozami rosną nam grzyby - kozaki i podgrzybki(?)... nie jestem pewna tych drugich ;) na pewno jakieś znane. Jak zasadzicie brzozy to można od razu na wiosnę po Zośce wstrzyknąć grzybnię :)

dzięki :) czytałam i słyszałam, że brzozy to twardziele, do jesieni na pewno nie wytrzymamy z sadzeniem ;) z grzybnią super pomysł, dzięki! U nas co prawda las zaczyna się działkę wyżej, ale nie zaszkodzi pomóc naturze :)

mamy to drzewko ale nie wiemy jak się nazywa :( jedyne co wiem, to to, że dziada nie da się wyplenić :D tata próbował, bo się rozrasta bardzo i ma samosiejki..

no właśnie, ono jest przy granicy i sąsiadka mówiła, że co roku wycinają nowe pędy (?) - mi to nie przeszkadza, bo chcę dużo drzew/krzaków, mogą być dzikie. Ale dobrze byłoby wiedzieć, co to jest;)

tak czytałam, że oranie + bronowanie chyba najlepsza opcja, trzeba zagadać do sąsiada z ciągnikiem:)

zapomniałam napisc: SUPER WIDOK!!! na górki

i czy dobrze widzę blaszak?

dzięki :D

tak, mamy nowe szkaradztwo na działce :D

Oni się nie pytają tylko i tak wszystko wpisują w hipotekę. O ile rozumiem gdy udzielają kredyt na 100% inwestycji, o tyle sukinsyństwem i złodziejstwem jest dać kredyt na połowę budowy a do hipoteki wpisać wszystko - na co kasy nie dali.

rozbój w biały dzień :mad: przerażają mnie kredyty, ale bez ryzyka nie ma zabawy;)

To drzewko wyglada mi jak jakaś odmiana leszczyny...bo to jest właściwie taki duży krzew?. Podobno niektóre gatunki mają bazie w kolorze różowym - bo to na zdjęciu to są bazie?...ale nie jestem pewna.

Zazdroszczę Ci możliwości sadzenia drzew już teraz - ja niestety będe musiała poczekać do jesieni, bo na razie mamy zbyt duży bałagan na działce...trudno mi cokolwiek zaplanować. Też chciałabym brzozy...

Gaju, dzięki, to na zdjęciu jest chyba trochę uschnięte, niestety nie wiem, jak się nazywa, ups :) Ja w sumie dopiero zrobię bałagan na działce, dlatego sadzić mogę tylko na końcu i też nie wszędzie, bo musi być gdzieś miejsce na studnię (której z oczywistych względów nie da się zaplanować), drenaż itp

Olsza, ale nie wiem która odmiana ;)

oo, dzięki, zaraz sprawdzam :)

U mnie koparka wyrównywała kawałek terenu - poszło szybko i było gładko jak na patelni :)

"kawałek" to może być słowo klucz :D boję się, że cena mogłaby nas zabić, nie udało się dowiedzieć konkretów w tej sprawie na szybko, bo koparkowi jak jeden mąż mówią, że sezon zaczynają po świętach i wtedy się dogadamy ;)

Iscro dzięki, też myślę, że to super :D

malin na razie jeden krzaczek, jeżyn też, bo w trakcie sadzenia zorientowaliśmy się, że trzeba wyrównać cały teren, a bez sensu byłoby je zaraz wykopywać ;)

Aaaa, wstępny termin rozpoczęcia robót - 7/8 kwietnia :wave: jeśli w kwietniu skończymy piwnicę będę miała gdzie zrobić 30tkę :wiggle: