Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Powodzenia z HS-em.... Ja aktualnie czekam na trzecią szybę do mojej suwanki... Pierwszą zbili przed montażem (źle postawili na podłodze) drugą w trakcie montowania w ramy...Trzecia... trzecia ma być w czwartek.... mam nadzieję,że jak przysłowie mówi: "do trzech razy,,,," brrr.

Mąż już się odgraża,że zrobi porządny "odbiór" ;)

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dobrze, że się zorientowaliście. Oby fachowcy rzeczywiście fachowo to zrobili.

Kompresorek zaiste malutki ;)

Ale za oknami to już chyba zimę macie?

dzień po tym zdjęciu zrobiło zimę :) Wczoraj trochę ogarnialiśmy plac boju i od tych widoków zimowych poniosła mnie fantazja i już sobie zaplanowałam, na którym parapecie będą świąteczne lampki, w jakiej konfiguracji powieszę na oknach iglaste wianki i jak usadzimy gości do pierwszej wigilii w domu :D

Tsunami woda zaczyna się na 15m. Dzięki, mnie ta sprawa przeraża :/

Alewe o matko i córko! Chyba bym się popłakała, na pewno do trzech razy sztuka, trzymam kciuki!

Anulla brrr, a mnie jeszcze czeka kopanie ław pod taras (pod więźbę podtrzymującą dach) i z przodu pod mur oporowy i zjazd, więc błoto będzie można zacząć ogarniać dopiero późną wiosną/latem ;(

Abstrahując od kwestii budowlanych - jestem oburzona faktem, że jacyś źli ludzie ;) oglądali działkę dwie miedze nad nami. Bardzo mi się to nie podoba! Planuję jakąś akcję sabotażową :stirthepot: ;)

sąsiedzi mogą być (chociaż nie po to buduję się w miejscu bez drogi i mediów innych niż prąd), byle wybudowali malutkie ładne domki, które nie będą mi zasłaniały widoków ;) Tamta działka jest dużo wyżej i ich parter byłby gdzieś na wysokości okna naszej łazienki na poddaszu :D

a działki najchętniej wykupiłabym wszystkie w okolicy, ale to może w przyszłym roku ;)

Coś ruszyło, umówiliśmy się dziś na tynki na początek grudnia, tzn tylko jeśli pogoda pozwoli, nie będziemy ryzykować przy mrozach. Plan jest na piwnicę i parter, poddasze odpuszczamy - boazeria nie przeżyłaby takiego naporu wilgoci. Doszliśmy do punktu, w którym znaleźliśmy pierwszy minus ocieplenia nakrokwiowego i odkrytej więźby :D

Ad rem - tynki a parapety wewnętrzne. Wcześniej się nad tym nie zastanawiałam, ale teraz dotarło do mnie (jak zawsze olśnienie na ostatnią chwilę), że może dobrze byłoby zamontować parapety przed tynkami. Tynki cem-wap bez gładzi, więc poprawki będą widoczne, przy gipsowych można obrabiać po montażu do woli. Znacie kogoś, kto ma tynki c-w bez gładzi i obrabiał parapety PO tynkach? :D Szukałam na forum i za pośrednictwem wujka Google, ale nie znalazłam żadnych zdjęć, a potrzebuję dowodów, że to może dobrze wyglądać. Idealnie równo i gładko być nie musi, wystarczy, żeby nie było niechlujnie ;)

Wszędzie poza kuchnią chcę białe, niedrewniane, niekamienne, nieplastikowe. Co mi zostaje? Konglomerat za 500+zł/m2 kontra MDF, który zaraz się rozwarstwi? :bash: Help! Hilfe! Pomoszczi! Ratunku!

Ja mam konglomerat, ale był dużo tańszy! Już nie pamiętam dokładnie, musiałabym sprawdzić, ale raczej około 300/m2 - wiem, że byłam pozytywnie zaskoczona ceną.

Czemu mdf ma się rozwarstwić? Jak nie będzie po nim cieknąć woda spod kwiatków i nie będzie nad kaloryferem, to powinno wszystko być ok.

Ale i tak jak dla mnie lepsze drewno, można pomalować na dowolny kolor.

Są jeszcze parapety z pvc, ale nie wiem czy Tobie by się spodobały. Mnie się nie podobają ;)

Ja mam aż jeden parapet w obecnymmieszkaniu z mdf w białej okleinie. Kilkanaście lat już i zupełnie się z nim nic nie dzieje, a przelany był kilka razy. :)

Wg mnie spokojnie obrobicie parapety przy tynkach cem-wap. ;)

z HSem nadal cisza, a w przyszłym tygodniu potrzebujemy mieć wreszcie okna na gotowo :/

Gaju i jesteś zadowolona? Mogłabym prosić o jakieś zdjęcie? Widziałam tańsze, ale tylko 2cm grubości, tylko ja chcę na parapetach siedzieć, muszą więc wytrzymać ciężar małego słonia ;)

Pestko ooo, nie wpadłam na tak genialną rzecz - idealne! Proste, gładkie, wytrzymałe, kanciaste. Na razie znalazłam w necie za 700zł/m2 :lol2: ale poszukam lokalnie. Malowałam parapety z lastryko (teraz bym się za takie pocięła) i były idealne.

Matko nie chcę się martwić o wodę spod kwiatków, o rozlane wino :p (bo będę siedzieć z winem na tych parapetach, chociaż ja w sumie wino piję 4 razy w roku), o wosk ze świeczek - mają być mocno użytkowe. Jakoś złe doświadczenia mam z parapetami z MDFu, wydaję mi się zbyt delikatne do eksploatacji, jaką wróżę tym parapetom. PCV niee, wystarczy, że okna takie plastikowe, drewno też nie - szkoda by mi było, poza tym będzie już dość drewna w domu :D

Tsunami no nie wiem, czy nie przeceniasz naszych umiejętności - oczami wyobraźni widzę paćki i uszkodzony parapet (w tym miejscu proszę Inwestora, by się nie gniewał :D bo wspaniale wszystko robi na budowie, tylko takie obróbki wydają mi się strasznie upierdliwą i precyzyjną robotą, dla osób z doświadczeniem), zwłaszcza przy okienkach o szerokości 60cm, gdzie ledwo łokieć można zmieścić. A tak siateczka elegancko do parapetu, obok i pod parapetem też równiutko i jedno rzecz z głowy. Na razie cisnę na parapety przed tynkami, zobaczymy co będzie :)

Podrzucę poźniej parę podpowiedzi z robieniem blatow betonowych z mikrocementu i betonu. Można zrobić cały zbrojony i go wmontować, albo użyć jako podstawy płyty mdf czy innej.

Zresztą ktoś na fm niedawno pisał o robieniu takiego blatu i tak mi chodzi po głowie, czy to może nie była Aniko.

Ja mam tynki cementowo wapienne i parapety montowaliśmy po tynkach :) były nacinane (tynki) potem mąż ładnie obrobił przytarł i nie ma ani śladu :)

Hmmm moge się mylić, ale nam tynkarze powiedzieli, że do tynków nie możemy mieć parapetów... jestem pewna 90% ;)

My lalismy betonowy blat w lazience, więc w razie czego i tak możecie wylać sami :D dacie radę ;)

Niechaj, ja na swoim siedziałam całą młodość szkolną i książki czytałam. W domu zimą mamy niesamowitą wilgoć z powodu braku wentylacji i nic mu się nie dzieje. Wyglądałby ładniej, gdybym go częściej myła, ale ja leniwa jestem :D

A jakiś biały granit? :) Nie mam pojęcia co za ceny są wewnętrznych parapetów. Dla mnie to tak odległa sprawa jak tynk na elewacji :D

Matko nie muszą być szersze, bo pod nimi będą szafki z blatem na tej samej wysokości co parapety, dosunięte do okna, więc na parapecie pewnie 1/4 dużej pupy się zmieści :D

Pestko dzięki, szukamy, kojarzę posty o betonowym blacie pod umywalkę

Liliputku no do gipsowych tynków nie ma sensu montować parapetów przed ;) Oo, to jeśli się zdecydujemy będziemy Cię molestować :D

Tsunami, granit to na nagrobki ;) Kamień odpada, za drogi, za szlachetny, za elegancki dla nas.

Wymyśliliśmy, żeby może po prostu wytynkować wnękę okienną, także część pod oknem i zamalować/zalać tam żywicą :D Pewnie wyglądałoby to tak: klej+twardy styropian+siatka/klej+tynk+żywica. Ale nie wiem, czy to ma sens.

Chcę parapet na równo z wnęką, żeby nie wystawał - chyba, że znacie techniczny argument za tym, żeby parapet odstawał od ściany?

Pestko dzięki :) Wow, w Stanach mają w sprzedaży gotowe mieszanki specjalnie do betonowych blatów :D

Ten miły pan z filmu ma piękny antypodzki akcent :rolleyes: Z wielką łatwością mu to przychodzi, forma na wysokości, beton, szpadel, coś do "uwolnienia bąbelków" folia i blat gotowy :)

Nie wiem, czy zdążymy z takimi parapetami przed tynkami przy tej pogodzie, bo musielibyśmy zrobić ich 9 na już :( ale może blat do dolnej łazienki się taki uda, pasowałby do betonowego sufitu.

U nas też są gotowe mieszanki. Wyszukałam sobie bo chcę z betonu kilka duperel wykonać, a nie uśmiecha mi się mieszanie „po bożemu”. Wstawie Ci linki.