Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W poszukiwaniu utraconego tlenu, czyli jak trafiliśmy na koniec tęczy

Recommended Posts

Pesce wolałabym konkretniej pomóc ;) W razie czego z pozostałych wykonawców/firm jesteśmy w pełni zadowoleni, mogę polecać :)

Liliputku u nas teraz mniej śniegu niż w grudniu, ale rano gdy jechaliśmy zagrzać było -24C, w środku -2C, ale w pół godziny wzrosło do 0, teraz już na pewno kilka stopni na plusie. Za to na "drodze" żywy lód o_O Kiedy mróz był lżejszy i można było zaciągnąć ręczny, to auto w ciągu 20min potrafiło się zsunąć o prawie 2m (choć stało prostopadle do stoku), teraz ciężko w ogóle z samochodu wyjść, żeby się nie wywrócić.

Za to okna na zewnątrz wyglądają ładnie :p

hs.jpg

W środku jedna ściana zaszroniona - wschodnia przy schodach do piwnicy - ale tynk tam ma już ponad 4 tygodnie, więc może się obroni.

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Anullo zależy, z której strony okna ten śnieg - u nas był po obu ;)

Na razie ściana, która była zaszroniona podczas największych mrozów wygląda ok, głuchego pogłosu brak, tfu tfu. Niestety temperatury za niskie, by osuszacz działał efektywnie, więc ma przerwę.

Ponieważ na budowie, ze względu na pogodę, cisza (w kolejce czekają tynki na poddaszu a potem wylewki) zaczęliśmy wybierać i wyceniać materiały do wykończeniówki. Planujemy już wszystko (poza ułożeniem podłogówki/montażem kotłowni, wylewkami i ociepleniem) zrobić sami - tzn w większości Inwestora rękami, ja głównie malowanie itp mało specjalistyczne i niezbyt skomplikowane zajęcia, chociaż chciałabym spróbować z układaniem płytek, ale nie wiem, czy zostanę dopuszczona. Najbardziej przerażają mnie murki oporowe i zjazd do garażu, ale może się nam nie zawalą;)

Techniczne wybory:

PW Panasonic Aquarea T-Cap 9kW, reszta wyposażenia kotłowni znajdzie się później (z racji studni będzie też stacja uzdatniania wody)

WM na systemie Peflex przewody 50 na parterze i 75 na poddaszu, chowane w podłodze poddasza i strychu, Reku chyba Brink Excellent 400

Styropian na podłogi Swisspor EPS 80 (nie wiemy jeszcze, co na podłogi piwnicy)

Z kominkiem się na razie wstrzymujemy - miał być Zibi, ale Chłop napalił się na żeliwny, więc szuka się od nowa

Brama garażowa segmentowa Wiśniowski UniPro, biała, bez faktury drewna, ze standardowym napędem.

I chyba tyle.

Z wykończeniówki mamy już wybrane lub kupione: płytki do przedpokoju, dolnej łazienki, kuchni i całej piwnicy, kilka lamp, zlew, wybrane meble kuchenne i inne drobiazgi.

Zbieram oferty na parkiet do pokoju dziennego i gabinetu na parterze - miał być surowy, cyklinowany i olejowany po ułożeniu (Inwestor ma w tym doświadczenie, więc odpada koszt robocizny), ale z różnych powodów ostatecznie zdecydowaliśmy się na gotowy do ułożenia. Oczywiście lity, nie żadne dwuwarstwowe ersatze. Dębowy, olejowany na biało, niesortowany, z sękami i przebarwieniami, ok 16x70x300-400mm. Ceny w miarę podobne u różnych producentów i dystrybutorów (różnica ok 10zł/m2, na razie mam 7 wycen). Nie lubię desek warstwowych, ale zaczęłam szukać bardziej budżetowej opcji na poddasze, gdzie nie będzie takiego ruchu jak na parterze - ceny porównywalne lub znacznie wyższe (o 40-100zł/ na m2) od litego, olejowanego i fazowanego parkietu. Niektóre panele też droższe od drewna, zwariowałam!

Drzwi wewnętrzne w trakcie poszukiwań, coś w stylu: Juhas sęczne od DrewHoltz - pełne drewniane sosnowe, tradycyjne przylgowe, bez opasek, z widocznymi zawiasami, ościeżnica stała. Pomalujemy białą kryjącą farbą, do przeprowadzki niezbędne są nam całe 2 sztuki :)

http://drew-holtz.nazwa.pl/wp-content/uploads/2016/10/JUHAS-2_P.jpg

źródło

Trzy pary drzwi podwójnych 140cm będziemy robić na zamówienie i będą wyglądały tak (o ile cena nas nie zabije - czekam na wyceny), tylko bez opasek/koron i innych ozdobników:

http://www.zsjankowski.pl/files/gallery/15//drzwiw63.jpg

źródło

http://mixwood.pl/wordpress/wp-content/uploads/2015/03/drzwi-wewnetrzne-skrzydlo-tuluza-poltoraskrzydlowe-oscieznica-magnolia.jpg

źródło

Czyli szerokie skrzydło + doświetlenie boczne z opcją otwierania, ale to pieśń przyszłości.

Poza tym przyszła pierwsza faktura za prąd w taryfie domowej - całkiem znośna, ale jeszcze bez wliczonych tygodni ogrzewania i osuszania ;)

JUHAS-2_P.jpg

MBD dzięki:) Drzwi musowo białe, gołe drewniane zbyt przytłaczające ;)

Pesce, robisz już wyceny na drzwi wewnętrzne? Drewniane czy płytowe? Mam sporo namiarów na producentów drewnianych z Małopolski, chętnie podzielę się listą:)

Wreszcie plusowe temperatury = intensywne wietrzenie, wszystkie okna otwarte na oścież prawie cały dzień i mokre plamy znikały w oczach.

Mam sporo namiarów na producentów drewnianych z Małopolski, chętnie podzielę się listą:)

Wreszcie plusowe temperatury = intensywne wietrzenie, wszystkie okna otwarte na oścież prawie cały dzień i mokre plamy znikały w oczach.

Uprzejmie proszę o podzielenie się także ze mną taką listą :)

Wewnętrzne drzwi u mnie też będą drewniane, własnoręcznie malowane na biało :D Ale nie wiem czemu poprzestałam na ofercie marketów budowlanych i nie szukałam producenta... Jedne chciałabym ze szprosami, a inne pełne.

Te drugie drzwi również piękne. Normalnie jakbyś w mojej głowie siedziała :D Planuję u siebie jedną parę i podobnie jak u Ciebie, jest to melodia odległej przyszłości ;)

U mnie dziś rano -8 :(

Pestko, o tak! Teraz znowu idą nocne mrozy, więc musimy oszczędnie wietrzyć, żeby utrzymać w środku dodatnią temperaturę

Matko, kilku producentów podaje ceny na swoich stronach, więc można się rozeznać - marketowe pełne surowe wychodzą mi jak na razie (w zestawie ze stałą ościeżnicą) ok 100-200zł/szt taniej, ale producent może dać rabat przy zamówieniu na więcej sztuk i różnica zniknie.

Spływają pierwsze wyceny - o dziwo ;) właściwie identyczne, różnią się głównie terminem realizacji - na razie rekord to 4 miesiące - dobrze więc zabrać się za poszukiwania wcześniej, żeby uniknąć późniejszych nerwów i opóźnień albo wybierania półśrodków (rety, powtarzam to jak mantrę, ale co rusz mi się sprawdza)

Mogłabym wrzucić tę listę tutaj, poszukiwania zajęły mi kilka godzin, a i tak jest to tylko jakiś ułamek zakładów stolarskich z województwa - może zaoszczędzi komuś czasu. Same nazwy, bez adresów www i innych danych kontaktowych mogą być? Jeśli nie to usunę - proszę o info

Zaznaczam, że nie jest to lista polecanych, tylko namierzonych producentów drzwi, nie widziałam ich produktów na żywo, nie miałam z nimi styczności.

Doświadczenie mam tylko z firmą Misiniec Zubrzyca - obecnie użytkuję ponad 12-letnie drzwi drewniane (sosnowe białe wewnętrzne, bejcowane wewnętrzne i dwie pary zewnętrznych - nie wiem jaki gatunek drewna dwóch ostatnich pozycji) i są ok, kupowałabym.

Drewal

Jacek Białoń Stolarstwo

Jandrew

Mati Kierzak

MazurOkna

Meblox

Misiniec Zubrzyca

Oknostol

Pimex

Piotr Kuć

Stolarka Mikos

Stolarex Szczawa

Stolbart

Stolmar

Usługi Stolarskie Warzecha Tomasz

Zbydrew

ZS Andrzej Górski

ZS Fitak

ZS Józef Chudy

ZS Józef Liptak

ZS Józef Misiniec Podwilk

ZS Józef Stasiak

ZS Marek Koźlak

ZS Prusak

ZS Trybuła Andrzej

ZS Turaj

ZS Twaróg i Bąba

ZS Wójcik

To są firmy, które mają witryny internetowe, ale wiele zakładów stolarskich w sieci nie istnieje, więc wybieram się na zwiedzanie okolicy pod tym kątem. Znam dwie wsie, w których co drugi dom to zakład stolarski lub tartak, a właściciele połowy z nich noszą to samo nazwisko ;)

Matko dobrze kojarzę, że zdecydowałaś się na zewnętrzne od Misińca? Te z kutą kratką, patriotycznie biało-czerwone?:) Psie pazury to chyba generalnie na wszystkim widać i na dębowym parkiecie i na skórzanej kanapie i na niektórych dywanach, przynajmniej te pazury, z którymi teraz obcuję

Anullo, no na pewno zewnętrzne można w ich cenie kupić :bash: 3 pary kosztują mniej więcej tyle, co wszystkie pozostałe razem wzięte (8szt)

Dotarł dzisiaj blask księżyca :D czyli zestawy podtynkowe - od lokalnego producenta, ale kupione u dystrybutora spod Poznania, bo 40% taniej z wysyłką. Wygląda ok, mam doświadczenie ze zwykłymi bateriami valvexowymi i sprawują się bez zarzutów, więc mam nadzieję, że i te się spiszą.

przesyłam pozdrowienia ;)

IMG_20170126_144500558.jpg

Nie miałam nigdy wcześniej styczności z deszczownicą i jaram się tym, że jest jak lustro, tylko nie wiem, czy chcę siebie oglądać z takiej perspektywy :p

Niechaj, nadrabiam zaległości. Masz już wszystko wybrane? :) Szacunek! :) Ja zawsze wybieram dopiero, gdy się do czegoś przymierzamy. Co do deszczownicy, wygląda super. My zrezygnowaliśmy ze względu na szambo i ceny jego wywozu... :p Im mniej pokus pod prysznicem, tym lepiej, a pod taką deszczownicą, to by się stało i stało... :)

Te przeszklone drzwi piękne - do jakich pomieszczeń będą?

hej, no bez przesady, nie wszystko:D zostały 2 baterie, miska wc, przycisk do wc, odpływ liniowy, umywalka, kolor fugi :p z takich niezbędnych do przeprowadzki. Co innego robić w taką pogodę, brrr.

Och, o szambie nawet nie myślę :sick: kiedyś rozważałam ponowne wykorzystanie wody z prysznica (względnie przecież czystej) do np spłukiwania toalety, bo do ogródka woda z kosmetykami/pianą to chyba średnio. Muszę wrócić do tematu. Ale generalnie dla mnie komfort w domu to nie dostosowywanie planu dnia do godzin, w których jest ciepła woda i od czasu do czasu stanie pod prysznicem tyle, ile się chce (pomijając codzienny szacunek do wody i jej ograniczonych zasobów), coś trzeba mieć z życia ;)

Drzwi będą z pokoju dziennego do wiatrołapu, gabinetu i kuchni, żeby światło, choć nikłe, było o każdej porze dnia.

Matko dobrze kojarzę, że zdecydowałaś się na zewnętrzne od Misińca? Te z kutą kratką, patriotycznie biało-czerwone?:) Psie pazury to chyba generalnie na wszystkim widać i na dębowym parkiecie i na skórzanej kanapie i na niektórych dywanach, przynajmniej te pazury, z którymi teraz obcuję

Tak :D

Stwierdziłam, że nie będę szukać nie wiadomo gdzie, skoro od nich mam przetestowane ;)

Do patriotycznych (spodobała mi się nazwa :)) psy nie będą miały dostępu, a te drugie to będę szpachlować i zamalowywać ;) Podejrzewam, że pazurom 45 kg psa to nawet stalowe by się nie oparły. Drewniane przynajmniej sama mogę reperować.

Deszczownica faktycznie jak lustereczko :) Ja zrezygnowałam z niej, motywacja taka jak u TsunamiM.

Poza tym... wolę w wannie poleżeć :D

Ja zbierałam w czasie budowy takie ustrojstwa, jak np. baterie. Później nie ma się głowy do takich pierdołów, a tak wyjmujesz i proszę - jak znalazł.

Lepiej zawczasu, ze spokojem podejmować decyzje, niż na hura, albo wprowadzać się bez i koczować na niedokończonej budowie.

Znajomi się dziwili, że tak szybko się ogarnęliśmy z wprowadzką, ale to właśnie skutki wcześniejszego zbieractwa.

Więc zbierajcie, jeśli macie wolne środki i chwilę czasu :yes:

Deszczownię tez mamy, używałam może ze dwa razy, bo ja wolę słuchawkę jak już pod prysznicem jestem i np. nie myję głowy.

Ten gadżet był tylko i wyłącznie dla zachcianki mojego M, moje chcejstwo było wanną na łapach. I kocham ją :rolleyes:

Są takie deszczownice, które oszczędzają wodę. Poza tym przecież z takiej zwykłej leci tyle co z kranu. Zróbcie test. Wystarczy puścić wodę z prysznica/deszczowni do dużej michy przez czas jaki się lubi spędzać pod prysznicem. Zaręczam, że naleci dziwnie mało :) a już na pewno nie da się tym napełnić więcej niż 1/5 małej wanny.

My zdecydowaliśmy się na deszczownicę, nie myślałam o szambie :D ja zawsze biorę prysznic z zatkanym otworem w wannie, bo tak mi cieplej ;) i mam wannę na 150 cm, a wody po prysznicu może ok. 7 cm jest. Czasem 10.. jak dłużej stoję, albo umyję włosy. Ale co kto lubi :D

Ja na przykład najbardziej lubię myć włosy nad wanna :)

Matko ach, ja łaknę prysznica, z wanny korzystam kilka razy w roku - dlatego uparłam się, żeby prysznic był też na górze. Teraz jest tylko w dolnej łazience i teoretycznie mogłabym z niego korzystać, ale wszystko trzeba ze sobą nosić (ręcznik - bo łazienka malutka i nie ma na niego miejsca, szczoteczkę do zębów, ciuchy/piżamę/szlafrok) i biegać po schodach ;)

MBD no właśnie też wolę na spokojnie. Tylko teraz doszłam do takiego momentu, że nic już nie kupuję, bo miejsca na to nie ma (nie magazynujemy nic na budowie, trzymam pod łóżkiem i już się spod niego wylewa). Jeszcze tylko pościel, bo w I. jest teraz 15% taniej :D Ale mieszkać na niedokończonej budowie będziemy tak czy siak - finansów nie przeskoczymy ;) Ach, wanna na nóżkach pasowałaby mi idealnie do górnej łazienki, ale wyczerpałaby budżet na całą łazienkę i stałaby sobie w niej sama, na gołej wylewce.

Pestko pod prysznicem tracę poczucie czasu, więc wolę nie przeprowadzać tego eksperymentu :D

Brasico ale zaraz mnie wyprzedzisz, bo u nas jeszcze tynki na poddaszu czekają na położenie, a u Ciebie poddasza w ogóle nie ma ;) Zaraz idę sprawdzić, co kupiłaś, może coś odgapię. Na razie stopuję z kupowaniem, ale wybrać nie zaszkodzi.

Dzisiaj czuć było wiosnę, nawet udało mi się odrobinę posprzątać wokół domu. Grzejemy, wietrzymy, osuszamy. Przed południem dobiłam do 10C, wieczorem było 17C, może do rana nie spadnie poniżej zera, mimo zapowiadanych -13C :/

Zdaniem osuszacza wilgotność 41-48%, ale jaka naprawdę jest okaże się, gdy zaczniemy grzać CO i gdy skończy się sucha, mroźna zima.

32453765051_7ac08414c7_z.jpg