Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W poszukiwaniu utraconego tlenu, czyli jak trafiliśmy na koniec tęczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Anullo dzięki, przecież można mieć i słuchawkę i deszczownicę - chyba nawet trzeba, kiedy nie chce się moczyć głowy za każdym razem

Matko nie, jeszcze nie szukałam konkretnie, a znalazłaś coś ciekawego? Dostałam za to baterię, która wyląduje w pralni - jest biało-złota, będę prała w luksusie :D

Powiedzmy, że wstępnie się rozglądałam. I nie znalazłam żadnej, która by spełniła wymogi :roll:

Szukałam białej, łamanej/składanej, której cena nie zabija. Stwierdzam, że złe parametry wybrałam ;)

Łudzę się, że nie będę potrzebować składanej ;)

Bo chrom mi się nie podoba ani nie pasuje do mojej wizji.

Biało-złota? :D Musi być cudeńko :D

Składanej, bo pod oknem? Ja już takiej nie szukam - Inwestor zapowiedział, że do mycia okna będzie baterię wyciągał - bo raczej tylko do mycia będę to okno otwierać (pod oknem zjazd do garażu, więc dostęp z zewnątrz problematyczny) - zobaczymy kto podda się pierwszy - bateria, czy Inwestor :D

Ale właśnie kupiłam okazyjnie baterię wannowo-prysznicową Omnires Modern (prysznic wolałabym inny, ale zawsze mogę wymienić)

http://static.lazienkaplus.pl/files/produkty/cache/400x400/bat/omn/omnc311.jpg

żródło

Niechaj co do cen, to ja nie wiem czy jakieś podwyżki były? Bo we wrzesniu kupiliśmy deszczownicę itp. a teraz w tym samym sklepie, ta sama deszczownica drożej o 1300 zł :eek: w innych "tylko" 1000 zł drożej... a muszę własnie kupić baterię do toalety i do kuchni i w sumie do drugiej łazienki...

Pusiu wszelki duch! Wróciłaś? :wave:

Przeprowadzkę planujemy na sierpień - najlepiej do 15go. Młoda ma wtedy imieniny, w zeszłym roku impreza na budowie bez okien, a w tym roku chciałabym zapewnić gościom dostęp do bieżącej wody w toalecie - ale wszystko zależy od pogody i schnięcia tynków/wylewek. Oraz kiedy bank rozliczy nas z przedostatniej transzy :bash:

Liliputku wow, ale przebitka - jak koszt moich obu deszczownic razem wziętych o_O We wrześniu nie rozglądałam się jeszcze konkretnie za armaturą, więc nie zauważyłam różnicy - teraz szukam na ceneo, w mniejszych sklepach i alledrogo, a baterię nawannową znalazłam na gazetowym forum :)

• 2 weeks później...

Dziś 15 lutego - zaczynamy odliczanie - marzy się nam przeprowadzka najpóźniej 15.08, czyli za równe pół roku!

Tymczasem:

- brak tynków na poddaszu

- brak wylewek

- brak zjazdu do garażu i murków oporowych

- brak bramy garażowej (bo najpierw zjazd i murki)

- brak szamba

- brak drzwi wejściowych (w maju)

ech

32794597011_b49455ac57_b.jpg

32538216650_963c9fbf94_z.jpg

32103668073_b343579fdf_b.jpg

Dzisiaj +12C, więc znowu walczyłam z deskami na sufit - na gotowo pomalowane dopiero 30m2:/

32764870332_8c16844d93_b.jpg

Zdaniem osuszacza 16C, wilgotność 36%

32538194750_240580421b_b.jpg

Iscro sama nie mogłam uwierzyć - dzisiaj podobnie ciepło.

Brasico my ciągle bijemy się z myślami, czy robić najpierw wylewki w całym domu, czy tynki na poddaszu. Trzymam kciuki za pogodę, żeby plany wylewkowe się udały!

Liliputku gdybyśmy wierzyli, że wilgotność jest taka, przy jakiej upiera się osuszacz, to nie używalibyśmy go - prędzej nawilżacz by się przydał ;) Przy +19 (czyli prawie docelowa temperatura) jest w okolicach 50%, w piwnicy gorzej, ok 60%, bo tam maleńkie okienka i ciężko wietrzyć, ale na parterze jest nieźle. W końcu już 2 miesiące grzejemy i osuszamy o_O

Spokojnie. Prognozy są coraz lepsze. Śnieg przejściowy. Chociaz niewiem, czy nie wolałabym śnieżnych płatków zamiast kapuśniaka, który od rana u nas zamienia świat w błotnistą maź :(

nie mamy wylewek przecież, więc i podłogówki ;)

grzejemy kozą, dwiema nagrzewnicami i grzejnikiem. No i po wiośnie - od dwóch godzin sypie śnieg i temp na minusie, buu.

Aaaa racja :D

Koza chyba dużo daje, tak mi sie wydaje, bo odkąd mamy kominek to jest bardzo ciepło w domu...

U nas nie na minusie i deszcz leje... ale ma byc coraz cieplej! więc zaraz snieżek stopnieje :) a za rok jak sie będziemy wszyscy zachwycac bialym puchem siedząc na kanapie ;)

Liliputku, hehe, od ponad dwóch lat karmię się nadziejami na to, jak będzie wygodnie na tej kanapie, ale już mi się przejadło i teraz interesuje mnie chwila obecna ;)

Uff, chyba coś rusza - hydraulik do podłogówki umówiony, styropian (chociaż mieliśmy nadzieję przeczekać ten szał cenowy) i przewody do wentylacji mechanicznej (będą w wylewce poddasza) zamawiamy na dniach, mam nadzieję, że do połowy marca uda się zrobić wylewki (tynki na poddaszu zrobimy jednak później).

Ach, robiliśmy porządki w blaszaku i znalazłam w nim 2 gniazda os lub szerszeni, brr. Trzeba je usunąć póki zimno.