Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W poszukiwaniu utraconego tlenu, czyli jak trafiliśmy na koniec tęczy

Recommended Posts

Iscro dzięki, też myślę, że to super :D

malin na razie jeden krzaczek, jeżyn też, bo w trakcie sadzenia zorientowaliśmy się, że trzeba wyrównać cały teren, a bez sensu byłoby je zaraz wykopywać ;)

Faktycznie :)

Aaaa, wstępny termin rozpoczęcia robót - 7/8 kwietnia :wave: jeśli w kwietniu skończymy piwnicę będę miała gdzie zrobić 30tkę :wiggle:

:popcorn: Będzie się działo :)

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Super, że już macie termin realnego rozpoczęcia! Maliny i jeżyny też lepiej jesienią. Teraz może lepiej byłoby nawieźć dobrze ziemię? Z wielkim areałem nie mam doświadczenia, ale w naszym ogrodzie na kilkanaście sadzonych krzaków malin wiosną, tylko kilka się przyjęło.

My owocowe zostawiamy na jesień - drzewa i krzewy,. Teraz ładnie zaoramy i rozrzucimy obornik. ;) Później trzeba dbać, żeby chwasty się nie rozpanoszyły.

Jak tam Wasze sprawy z kredytem?

mother_nature oo, dzięki, właśnie chcemy od razu zasiać trawę, ale nie musi być idealnie, bo docelowo będzie tam coś w rodzaju łąki koszonej regularnie, ale niezbyt często, polne kwiatki, chwasty. Na razie są tam głównie zajęcze bobki ;)

małydomku mam nadzieję, że jesienią będziemy dużo dłubać w środku :)

Uwielbiam maślaki! ale one rosną chyba tylko pod iglastymi, a iglaków nie chcemy

małybiałydomku to trzymam kciuki za nasze i Wasze;) brzozy

Tsunami zmartwiłaś mnie tymi malinami, nie chcę skazywać roślin na zagładę. Przy okazji bronowania dodamy pewnie trochę lepszej ziemi, ale generalnie chciałabym uniknąć większych ingerencji. Całe lato i pół jesieni pasły się u nas byki, więc nawozu trochę jest ;) Drzewka owocowe też posadzimy jesienią, ale brzozy jednak zaryzykujemy teraz, bo mnie nosi :D

Nasz kredyt ruszy, mam nadzieję, początkiem kwietnia.

W tym roku zrobiłam tylko kilka dekoracji świątecznych, bo nie mam czego dekorować:(

Wielkanocny Blaszak życzy spokojnych Świąt ;)

pageee.jpg

Eeee..., nie ma tak źle z tymi malinami. W moim ogrodzie mam takie same doświadczenia z sadzeniem jesiennym i wiosennym. Czasem wszystko zrobi się prawidłowo a roślina padnie. Przyglądaj się sadzonkom, które kupujesz z gołym korzeniem. Jeśli jeszcze nie mają wyraźnych pączków, to kupuj i sadź śmiało.

Pamiętaj, żeby wokół malin i jeżyn wkopać bordery ograniczające, przeciw korzeniowe. Te krzewy lubią się rozłazić po okolicy.

Przeczytałam narazie tylko kawałek galerii. Piękny pomysł z blachą na rąbek w połączeniu z deskowaniem na elewacji. :)

Masz ciężkie do ogarnięcia te 3 wątki na raz. Nie wiem gdzie pisać :(

Edytowane przez pestka56

Pestko, dzięki, właśnie wczoraj chciałam kupić porzeczki, ale zauważyłam pączki, więc pomna Twojej rady zrezygnowałam:)

O borderach nie wiedziałam, będziemy pamiętać!

Mam tylko;) dwa wątki, ten trzeci do link do mojego pinterest:) Ale już usunęłam z podpisu link do galerii, żeby nie mieszać, wróci gdy będziemy bliżej wykończeniówki.

W poniedziałek ruszamy z kredytem, betoniarnia wybrana, elektryk umówiony, koparkowy zaklepany, geodeta zaklepany, ekipa potwierdzona na 11, uff!

Pestko, dzięki, właśnie wczoraj chciałam kupić porzeczki, ale zauważyłam pączki, więc pomna Twojej rady zrezygnowałam:)

O borderach nie wiedziałam, będziemy pamiętać!

Mam tylko;) dwa wątki, ten trzeci do link do mojego pinterest:) Ale już usunęłam z podpisu link do galerii, żeby nie mieszać, wróci gdy będziemy bliżej wykończeniówki.

W poniedziałek ruszamy z kredytem, betoniarnia wybrana, elektryk umówiony, koparkowy zaklepany, geodeta zaklepany, ekipa potwierdzona na 11, uff!

chwile mnie nie było a tu takie postępy!! to trzymam kciuki, by wszystko poszło zgodnie z planem :)

Kupuj rośliny, ale już nie z gołym korzeniem, tylko w donicy. No, chyba, że przy tobie kopane z gruntu, albo zabezpieczone tak, jak to robi Sadowniczy.pl, czyli w balocie.

W piątek przesadzałam 2 brzozy i 3 jarząby. Każde drzewko sporo ponad 2 m wysokości. Dana też jeszcze przesadzała. Tak szybko wykopane i tego samego dnia posadzone, co najwyżej będą miały słabszy rok.

Byłam na twoim pintereście :)

A nawet nie zorientowałam się że masz dziennik ;)

Oj przypomniały mi się motylki w brzuszku na myśl o zbliżającym się terminie rozpoczęcia robót ;) gratuluję. Ja muszę się zaopatrzyć w jakieś tomiszcze o ogrodnictwie bo nic nie wiem. KOMPLETNIE nic i czuje ze mnie to skrajnie przerasta a jestem z tym sama :( też chciałam maliny posadzić ;)

Logistyka na medal! Uświadomiłam sobie, że my wprawdzie się już zaczęliśmy budować, ale po postawieniu SSZ właściwie nie mamy nikogo umówionego, tylko jakieś nieprecyzyjne plany...Pora zabrać się za konkrety.

jeszcze macie czas, ja zabrałam się za załatwienia w sumie 2 tyg przed planowanym wbiciem łopaty;)

Liliputku dzięki! :)

Kupuj rośliny, ale już nie z gołym korzeniem, tylko w donicy. No, chyba, że przy tobie kopane z gruntu, albo zabezpieczone tak, jak to robi Sadowniczy.pl, czyli w balocie.

W piątek przesadzałam 2 brzozy i 3 jarząby. Każde drzewko sporo ponad 2 m wysokości. Dana też jeszcze przesadzała. Tak szybko wykopane i tego samego dnia posadzone, co najwyżej będą miały słabszy rok.

Byłam na twoim pintereście :)

Zasadzone :) Chłop zaszalał i kupił 20 3letnich brzózek, wykopywanych przy nim, może chociaż kilka się przyjmie. Dookoła dużo brzóz, więc mam nadzieję, że nie będzie wyglądało bardzo sztucznie

mother_nature wreszcie! :)

Aniko ja też o ogrodnictwie nic nie wiem, wszystkie rośliny doniczkowe zabijam:( widziałam, że na pintereście ostro działasz z tematem tarasu :D

mały biały domku dzięki, że pytasz:) niestety nie wszystko - mamy problemy z kredytem, dochód z wynajmu liczony jest mniej korzystnie, niż miał być, więc zdolność spadła nam o kilkadziesiąt tys i teraz będziemy musieli baaardzo zacisnąć pasa :(

Prawdopodobnie fundamenty zrobimy więc naszym sumptem, ale na piwnicę już nam nie starczy, więc będzie dłuższa przerwa technologiczna ;)

Teraz pozostaje zaklinanie pogody, bo prognozy średnie. Codziennie przeżywam męczarnie, bo za oknem widok wprost na budowę, która zaczęła się tydzień temu a już zaczynają murować ;)

I niespodzianka - w wypisie z rejestru gruntów (do tej pory nie wyciągaliśmy osobiście, bo papierologię załatwiał architekt) jedna z działek (budujemy na dwóch wąskich) figurowała w dwóch! księgach wieczystych - cudem i z pomocą dobrego duszka udało się to szybko wyprostować, bo dla banku nie bylibyśmy jedynymi właścicielami działek o_O

Ale na pocieszenie znalazłam wczoraj zdjęcie naszego romantycznego blaszaka w lokalnym serwisie, sława!

blaszak.jpg źródło

Przyjmą się. Brzozy to dzielne drzewa.

Ciekawa jestem jak je posadziliście? Będzie lasek, a może lasek z polanką jak u mnie :)

Takie były mikruski, gdy zasadziliśmy pierwszą piątkę 10 lat temu 2005_sierpień-P1010119.jpg

Tu 3 lata temu. 2013_maj-P1010004.jpg Zwróć uwagę na drzewko w centrum zdjęcia. To też brzoza Betula Pendula Youngi o zwisłych galęziach. Lepiej ją widać na zdjęciu z zeszłego roku (ostatnie). Zobacz ile urosła. 2015_05-21maj-173502w.jpg Obok niej po prawej sosna czarna, a te złote krzewy to pęcherznice kalinolistne. Te największe brzozy mam podsadzone krzewami dereni sibirica, których czerwone pędy zimą pięknie kontrrastują z białą korą brzóz. Akurat kwitną na biało.

Edytowane przez pestka56

Pestko piękne! Bardzo urosła przez 2 lata!

Posadziliśmy kilka w dwóch rzędach przy jednej z granic na końcu działki i po kilka w obu rogach na tyłach działki, po obu stronach małego, hmm, zagajnika.

Ktoś nam jeździ po działce quadem, mam nadzieję, że nie porozjeżdża drzewek, ciężko je wszystkie ogrodzić :mad:

Tsunami bank jako taki jest spoko, ale w jednej kwestii ma zasady mijające się z logiką ;) Nic to, wniosek złożony, nie pozostaje nam nic innego jak czekanie.

Dzięki, pogodę zamówiłam! :)

Wypiszę sobie tutaj, bo zgubiłam Zeszyt Budowlany i nie mam gdzie notować. Do załatwienia do poniedziałku:

- tłuczeń na drogę

- zgoda na nieistotne zmiany w projekcie

- wychodek

- stół/ławki/czajnik itp

- zbiornik na wodę

Co jeszcze warto przygotować zawczasu?

Nabijcie kilka słupów drewnianych. W najbliższym tartaku na pewno są takie do podpierania drzewek. Przeciągnijcie między nimi cienką stalową linkę na wysokości około metra. Linka jest tania, a potem przyda się np. do zrobienia naciągów do drzewek, albo można zainstalować na pergoli, żeby pnącza miały się po czym piąć.