Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W poszukiwaniu utraconego tlenu, czyli jak trafiliśmy na koniec tęczy

Recommended Posts

Bardzo ładne te płytki!!! i wyraźnie widzę 3 kolory :D

Ceny faktycznie poszły ostro w górę.... ale przecież nie można nie kupować styropianu... :)

U nas mąż pękał z dumny, jak przyjechano z rekuperatorem i po teście okazało się, że wszystko jest idealnie, jakieś przepływy itp. Pękał z dumy, bo sam to projektował i wykonywał ;) mimo, że ja nie do końca wierzyłam :D

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Liliputku dzięki;) Jak mogłaś nie wierzyć w męża?! :p

Przyjechała pierwsza partia styro, układanie zaczęłam od najprostszego pomieszczenia w piwnicy (tylko jeden kabel w peszlu przez całą szerokość, żadnych rur). Całkiem przyjemna robota, tylko strasznie kurzy ten styropian, nożyki i stępiona piłka do drewna + tarka = latający wszędzie śnieg. Liczę na przerobioną lutownicę by Inwestor.

Folia budowlana i styro 2x5cm na zakładkę, mam nadzieję, że nie za mało folii wyciągnęłam na ściany.

Piwnica zrobiła się przytulna, mamy pierwsze pomieszczenie, w którym można chodzić w skarpetkach i leżeć na podłodze :)

33453536676_61db3714e1_c.jpg

33494554625_18cc961d0e_b.jpg

spodobała mi się metoda z odbijaniem szlaku kabla na styropianie;)

33453543726_07036a8012_b.jpg

33453548116_631205bbbb_m.jpg

Jutro zaczynamy też zabawę z WM

32651191954_63682be241_b.jpg

33366252231_7d76b46cba_m.jpg

dzięki;) Schody zaczęły się zanim zaczęliśmy, w projekcie skrzynki rozdzielcze są w pralni, obok pralki. Ale od pralki idzie ze spadkiem rura kanalizacyjna ;) I skrzynki ni hu hu nie chcą się obok niej zmieścić. Musimy więc zmienić położenie skrzynek - jedna wyląduje w sypialni i będzie idiotyczny słupek w rogu :/ Puzzle na razie mniej mnie przerażają niż to przemeblowanie;)

W projekcie jest tak:

32667358544_0b9aebbbf9_z.jpg

W rzeczywistości ta wnęka wygląda tak:

32667351924_1c5d89052b_b.jpg

A będzie tak (jestem miszczem painta, więc nowe trasy przewodów narysowane poglądowo, w rzeczywistości zostaną skorygowane;) )

33469794216_37f0c8b063_z.jpg

wm.jpg

IMG_20170318_133058679.jpg

wm2.jpg

Edytowane przez Niechaj

Muszę się zapytać, bo intryguje mnie położenie rur nawiewnych prowadzących do pomieszczenia 2.3. Strasznie długa linia i jeszcze z dość ostrym zakrętem, a to generuje dodatkowe opory. Dobrze by było, żeby rury nawiewne i wywiewne, sumarycznie były pi razy oko równej długości i prowadziły do skrzynek anemostatów jak najkrótszymi drogami. Łatwiej taką instalację wtedy wyregulować.

Brasico dzięki;)

Artix1 no właśnie, ale nie wiedzieliśmy, co z tym zrobić. Przewody nie mogą się krzyżować - w projekcie wylewka miała mieć całe 10cm (pod podłogówkę :rolleyes: ), dodaliśmy 4cm styropianu (było 5cm) ale to i tak za mało, żeby zmieścić 10cm skrzyżowanie peflexów. Wywiew musi być w 2.4, bo na dole jest kuchnia, pod 2.3 jest pokój. Trasa wyszła trochę inaczej, bo przez pomieszczenie 2.5, więc kąt zrobił się prosty.

Matko teraz zmieniłam metodę i nie produkuję tylu kulek - zamiast wyrównywać krawędzie tarką pomaluuutku wycinam ostrym nożykiem do tapet, a pod kable wycinam po kawałeczku - idzie szybko, nic nie fruwa. Gdy dostanę przerobioną lutownicę będę kanały wycinać w całości, więc już w ogóle będzie czysto - nie nastawiaj się na najgorsze;)

Nawiewy właściwie skończone, jeszcze przekucie przejść w ścianach dla przewodów wywiewnych i poprowadzenie ich - w sumie kilka godzin roboty (w tym kucie w silce amatorskim sprzętem) i zaraz będzie gotowe - Inwestorowi praca idzie zdecydowanie szybciej niż mi :(

Początki:

33557139205_beab16295f_c.jpg

pierwsze wycinanki nieudolne, teraz idzie mi lepiej:

33516595086_8aa4a4855f_m.jpg

Jest plan, by do następnego poniedziałku skończyć styropian (trzy kondygnacje po 70m2 z mnóstwem peszli i rur do obejścia, a na razie tylko jedno pomieszczenie na gotowo + 2 rozgrzebane), żeby hydraulik mógł wejść z podłogówką, żeby kwiecień przywitać już na wylewkach! Przyjmę każdą ilość kciuków (byle nie w kopertach;) )

32743017273_12f2f83048_z.jpg

Edytowane przez Niechaj

dzięki dziewczyny, idzie mi jak po gruzie - nie wiem, jak można rozłożyć styropian w dwa popołudnia :bash: Nawet 1/3 nie zrobiłam w 3 dni po 6 godzin :p

Dostałam dziś lutownicę i sprawdza się super (tylko trochę powoli, ale po małej korekcie - wymianie drucika na cieńszy, powinno być lepiej).

Wentylacja właściwie skończona:).

Rury kładzione na folię i styropian to świetny wynalazek, nie wiem, czemu u nas tego zabrakło:/

33462737901_0b18fa27ca_b.jpg

33209663760_37f7203c10_b.jpg

wywiewy

33463711451_6ffe2556ae_b.jpg

nawiewy

33552152436_7bedf8a35e_b.jpg

i najdłuższy przewód (po prawej), kąt wyszedł chyba korzystniej?

33436033172_5e50973c1f_b.jpg

Marcinie projekt i materiały od Termokontrol, ale wiele osób robi projekt samodzielnie. Montażem zajmował się Inwestor i całkiem szybko się uwinął.

Skoro już jestem - styropian dalej nie położony, bo miałam kilkudniową przerwę w pracy na budowie. Ale mam nadzieję skończyć wreszcie na dniach. Mamy też niemiłą niespodziankę w piwnicy, ale o tym napiszę więcej, gdy już rozwiążemy problem, bo mi słabo na samą myśl.

W każdym razie wylewki robimy (mam nadzieję w ciągu dwóch tygodni max, bo już mamy prawie miesięczne opóźnienie) na poddaszu i parterze, a piwnica na razie pozostanie saute, czyli w klimacie piwnicznych lochów.

Kupiłam mnóstwo nasion, ale nie mam gdzie wysiewać, kupiłam też kilkanaście sadzonek gipsówki, która w zeszłym roku pięknie mi rosła do czasu aż zjadły ją sarny - teraz będę trzymać pod kluczem. Kalina daje zdecydowane znaki wiosennego przebudzenia, więc mam oficjalnie pierwszą w życiu zasadzoną własnoręcznie roślinę, która przetrwała zimę!

IMG_20170323_155520827.jpg

IMG_20170326_185602257.jpg

IMG_20170326_185541653.jpg

Zmiana czasu = zachód słońca po 19 - nie mogę się doczekać, żeby i wschody na budowie/w domu spędzać

IMG_20170326_190139152.jpg

Na dokładkę na poddaszu znalazłam martwego szpaka - mam nadzieję, że to nie jest jakiś zły znak :sick: To już 5 lub 6 martwy ptak od zeszłego lata - dwa na budowie, w jednego prawie weszłam bosą stopą na balkonie w obecnym domu, jednego znalazłam na blaszanym parapecie przy owym balkonie. Wcześniej może raz w całym życiu się z tym spotkałam. Nie wiem, czy po trzydziestce zaczyna się widzieć martwe ptaki? Wartość dodana do wieku średniego? :p

• 2 weeks później...

Po prawie trzytygodniowej batalii (z przerwami na chorowanie) udało się zakończyć etap pt rozkładanie styropianu. Po świętach podłogówka i wylewki. Uff!

Przed drzwiami wejściowymi (tymczasowe, docelowe będą za miesiąc) jest duże skupisko peszli i rurek z wodą = kilka cm styropianu mniej na grubość. Zastanawiam się, czy bezpośrednio pod drzwi nie dać więc ciepłego progu z klinarytu np? Drzwi nie będą jakoś wybitnie ciepłe (drewniane z szybą U=1,1 na 1/2 powierzchni) - jest sens?

IMG_20170410_144217360.jpg

sąsiadki wspierały nas psychicznie

IMG_20170408_192910210_HDR.jpg

kalinka maja:)

IMG_20170410_090233047.jpg

Od wczoraj układa się podłogówka, dzisiaj powinna być już w całym domu (tzn na parterze i poddaszu - w piwnicy zostaje jedna pętla do zrobienia później), a w poniedziałek wylewki! :) Na jutro/piątek zapowiadają u nas ok -7C, brr.

IMG_20170418_191011626.jpgIMG_20170418_191016572.jpg

W piwnicy drenaż przebiegający pod chudziakiem okazał się niedrożny - wygląda na to, że nie ma wystarczającego spadku na wyjściu z domu i woda stoi (lub nawet wraca z drenaży wokół domu) między papą a chudziakiem. 1/3 chudziaka w "kotłowni" spruta - czekamy na naprawę drenażu, izolacji, zbrojenia i chudziaka :/ A miały być wylewki i montaż pompy :(

Edytowane przez Niechaj