Liliputek 15.03.2017 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Bardzo ładne te płytki!!! i wyraźnie widzę 3 kolory Ceny faktycznie poszły ostro w górę.... ale przecież nie można nie kupować styropianu... U nas mąż pękał z dumny, jak przyjechano z rekuperatorem i po teście okazało się, że wszystko jest idealnie, jakieś przepływy itp. Pękał z dumy, bo sam to projektował i wykonywał mimo, że ja nie do końca wierzyłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 17.03.2017 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Liliputku dzięki;) Jak mogłaś nie wierzyć w męża?! Przyjechała pierwsza partia styro, układanie zaczęłam od najprostszego pomieszczenia w piwnicy (tylko jeden kabel w peszlu przez całą szerokość, żadnych rur). Całkiem przyjemna robota, tylko strasznie kurzy ten styropian, nożyki i stępiona piłka do drewna + tarka = latający wszędzie śnieg. Liczę na przerobioną lutownicę by Inwestor. Folia budowlana i styro 2x5cm na zakładkę, mam nadzieję, że nie za mało folii wyciągnęłam na ściany. Piwnica zrobiła się przytulna, mamy pierwsze pomieszczenie, w którym można chodzić w skarpetkach i leżeć na podłodze spodobała mi się metoda z odbijaniem szlaku kabla na styropianie;) Jutro zaczynamy też zabawę z WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 18.03.2017 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Pamiętam to jakby było wczoraj - haha My co prawda ścieliliśmy styro tylko poddasze, ale peszle prądowe, rurki hydrauliczne, kanały do WM - to była przeeprawa. Puzzle poziom master Powodzenia z zabawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 18.03.2017 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 (edytowane) dzięki;) Schody zaczęły się zanim zaczęliśmy, w projekcie skrzynki rozdzielcze są w pralni, obok pralki. Ale od pralki idzie ze spadkiem rura kanalizacyjna I skrzynki ni hu hu nie chcą się obok niej zmieścić. Musimy więc zmienić położenie skrzynek - jedna wyląduje w sypialni i będzie idiotyczny słupek w rogu :/ Puzzle na razie mniej mnie przerażają niż to przemeblowanie;) W projekcie jest tak: W rzeczywistości ta wnęka wygląda tak: A będzie tak (jestem miszczem painta, więc nowe trasy przewodów narysowane poglądowo, w rzeczywistości zostaną skorygowane;) ) Edytowane 18 Marca 2017 przez Niechaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brasica 18.03.2017 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 O! Rozumiem ból, ale jesteście już "zaprawieni w bojach" i na pewno szybciutko się z tym tematem rozprawicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 18.03.2017 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Muszę się zapytać, bo intryguje mnie położenie rur nawiewnych prowadzących do pomieszczenia 2.3. Strasznie długa linia i jeszcze z dość ostrym zakrętem, a to generuje dodatkowe opory. Dobrze by było, żeby rury nawiewne i wywiewne, sumarycznie były pi razy oko równej długości i prowadziły do skrzynek anemostatów jak najkrótszymi drogami. Łatwiej taką instalację wtedy wyregulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 20.03.2017 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Jeżu malusieńki, całe ubranie w kulkach styropianowych Nie cierpię fruwającego styro, będę musiała przygotować się psychicznie Fajny patent na odciskanie rurek, dzięki za podzielenie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 20.03.2017 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 (edytowane) Brasico dzięki;) Artix1 no właśnie, ale nie wiedzieliśmy, co z tym zrobić. Przewody nie mogą się krzyżować - w projekcie wylewka miała mieć całe 10cm (pod podłogówkę ), dodaliśmy 4cm styropianu (było 5cm) ale to i tak za mało, żeby zmieścić 10cm skrzyżowanie peflexów. Wywiew musi być w 2.4, bo na dole jest kuchnia, pod 2.3 jest pokój. Trasa wyszła trochę inaczej, bo przez pomieszczenie 2.5, więc kąt zrobił się prosty. Matko teraz zmieniłam metodę i nie produkuję tylu kulek - zamiast wyrównywać krawędzie tarką pomaluuutku wycinam ostrym nożykiem do tapet, a pod kable wycinam po kawałeczku - idzie szybko, nic nie fruwa. Gdy dostanę przerobioną lutownicę będę kanały wycinać w całości, więc już w ogóle będzie czysto - nie nastawiaj się na najgorsze;) Nawiewy właściwie skończone, jeszcze przekucie przejść w ścianach dla przewodów wywiewnych i poprowadzenie ich - w sumie kilka godzin roboty (w tym kucie w silce amatorskim sprzętem) i zaraz będzie gotowe - Inwestorowi praca idzie zdecydowanie szybciej niż mi Początki: pierwsze wycinanki nieudolne, teraz idzie mi lepiej: Jest plan, by do następnego poniedziałku skończyć styropian (trzy kondygnacje po 70m2 z mnóstwem peszli i rur do obejścia, a na razie tylko jedno pomieszczenie na gotowo + 2 rozgrzebane), żeby hydraulik mógł wejść z podłogówką, żeby kwiecień przywitać już na wylewkach! Przyjmę każdą ilość kciuków (byle nie w kopertach;) ) Edytowane 20 Marca 2017 przez Niechaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 20.03.2017 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Trzymam Koty nie chcą trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 21.03.2017 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Uff Dobrze, że nożyk daje radę Choć taka lutownica pewnie lepsza, może jak ładnie poproszę, to też dostanę Trzymam, trzymam, trzymam! Musi się udać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pesce 22.03.2017 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Niechaj kawał roboty z wiosną Wam wyszedł. Z takim zapałem dacie radę Trzymam mocno kciuki ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 22.03.2017 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 dzięki dziewczyny, idzie mi jak po gruzie - nie wiem, jak można rozłożyć styropian w dwa popołudnia Nawet 1/3 nie zrobiłam w 3 dni po 6 godzin Dostałam dziś lutownicę i sprawdza się super (tylko trochę powoli, ale po małej korekcie - wymianie drucika na cieńszy, powinno być lepiej). Wentylacja właściwie skończona:). Rury kładzione na folię i styropian to świetny wynalazek, nie wiem, czemu u nas tego zabrakło:/ wywiewy nawiewy i najdłuższy przewód (po prawej), kąt wyszedł chyba korzystniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 22.03.2017 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Te rury są świetne do rozkładania samemu my akurat mamy chyba więcej skrzyneczek, chyba.. ale faktycznie mąż rozłożył sam w 1 dzień. Powoli dacie radę ze styropianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 22.03.2017 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Powoli nie wchodzi w grę To jest dopiero wentylacja parteru, poddasze będziemy robić później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1719513461 29.03.2017 01:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Witam, gdzie zakupiliście materiały do wentylacji mechanicznej i zlecaliście jej projekt? Zastanawiam się czy zlecać wykonanie wentylacji firmie czy wykonać to samemu? W sumie mając projekt nie powinno być najgorzej Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 29.03.2017 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Marcinie projekt i materiały od Termokontrol, ale wiele osób robi projekt samodzielnie. Montażem zajmował się Inwestor i całkiem szybko się uwinął. Skoro już jestem - styropian dalej nie położony, bo miałam kilkudniową przerwę w pracy na budowie. Ale mam nadzieję skończyć wreszcie na dniach. Mamy też niemiłą niespodziankę w piwnicy, ale o tym napiszę więcej, gdy już rozwiążemy problem, bo mi słabo na samą myśl. W każdym razie wylewki robimy (mam nadzieję w ciągu dwóch tygodni max, bo już mamy prawie miesięczne opóźnienie) na poddaszu i parterze, a piwnica na razie pozostanie saute, czyli w klimacie piwnicznych lochów. Kupiłam mnóstwo nasion, ale nie mam gdzie wysiewać, kupiłam też kilkanaście sadzonek gipsówki, która w zeszłym roku pięknie mi rosła do czasu aż zjadły ją sarny - teraz będę trzymać pod kluczem. Kalina daje zdecydowane znaki wiosennego przebudzenia, więc mam oficjalnie pierwszą w życiu zasadzoną własnoręcznie roślinę, która przetrwała zimę! Zmiana czasu = zachód słońca po 19 - nie mogę się doczekać, żeby i wschody na budowie/w domu spędzać Na dokładkę na poddaszu znalazłam martwego szpaka - mam nadzieję, że to nie jest jakiś zły znak To już 5 lub 6 martwy ptak od zeszłego lata - dwa na budowie, w jednego prawie weszłam bosą stopą na balkonie w obecnym domu, jednego znalazłam na blaszanym parapecie przy owym balkonie. Wcześniej może raz w całym życiu się z tym spotkałam. Nie wiem, czy po trzydziestce zaczyna się widzieć martwe ptaki? Wartość dodana do wieku średniego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 12.04.2017 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Po prawie trzytygodniowej batalii (z przerwami na chorowanie) udało się zakończyć etap pt rozkładanie styropianu. Po świętach podłogówka i wylewki. Uff! Przed drzwiami wejściowymi (tymczasowe, docelowe będą za miesiąc) jest duże skupisko peszli i rurek z wodą = kilka cm styropianu mniej na grubość. Zastanawiam się, czy bezpośrednio pod drzwi nie dać więc ciepłego progu z klinarytu np? Drzwi nie będą jakoś wybitnie ciepłe (drewniane z szybą U=1,1 na 1/2 powierzchni) - jest sens? sąsiadki wspierały nas psychicznie kalinka maja:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 19.04.2017 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 (edytowane) Od wczoraj układa się podłogówka, dzisiaj powinna być już w całym domu (tzn na parterze i poddaszu - w piwnicy zostaje jedna pętla do zrobienia później), a w poniedziałek wylewki! Na jutro/piątek zapowiadają u nas ok -7C, brr. W piwnicy drenaż przebiegający pod chudziakiem okazał się niedrożny - wygląda na to, że nie ma wystarczającego spadku na wyjściu z domu i woda stoi (lub nawet wraca z drenaży wokół domu) między papą a chudziakiem. 1/3 chudziaka w "kotłowni" spruta - czekamy na naprawę drenażu, izolacji, zbrojenia i chudziaka :/ A miały być wylewki i montaż pompy Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez Niechaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 19.04.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 No strasznie "pod górkę" się Wam porobiło To przez to okropne zimno nic się nie klei, zobaczycie, wróci ciepełko i wszystko pójdzie jak trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 19.04.2017 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Akurat przydałaby się dobra pogoda i temperatury w okolicach 20 stopni na plusie... Może nie będzie aż takiego mrozu?Niefart z tą piwnicą... Czy to jest wina wykonawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts