Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W poszukiwaniu utraconego tlenu, czyli jak trafiliśmy na koniec tęczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzień dobry! [ATTACH=CONFIG]387014[/ATTACH]

edit:

Matko oby jak najszybciej, bo bez wylewek w piwnicy nie możemy zamontować pompy, wygrzać wylewek i układać podłóg:(

Podłogówkę układał hydraulik, nam została pętla w piwnicy;)

Czy ta ilość śniegu to tej "wiosny"? A podłogówka wygląda pięknie, jak już zalejecie to cacko, to będzie milowy krok, ja przynajmniej tak to poczułam u siebie.

Uuuu Niechaj współczuję piwnicowego korytka :/ Oby naprawa przebiegła sprawnie!

My walczymy ze studnią, niestety, bo co popada - leci nam brudna woda z kranu. Musimy założyć pełen uzdatniacz, tego jestem świadoma, ale finanse teraz przekierowane na odbiór domu... Mimo wszystko już ręce załamuję, bo nie wiemy dlaczego ta woda leci brudna ze studni o głębokości 30 metrów. :(

Jeszcze chwila, jeszcze moment i wykończeniówka :D To zdecydowanie przyjemniejsza część budowy, gdy można w niej już bardzo czynnie uczestniczyć. :)

U nas też tyle śniegu... Dwa dni temu obudziłam się i przez chwilę zastanawiałam czy jestemw jakiejś innej krainie. Niestety nie. :p

TsunamiM prawdopodobnie macie przeciek z gruntu do studni i dlatego woda mętna. U mojej babci to samo i też studnia 30 m głębokości. Aktualnie lustro wody jest około 1m od powierzchni gruntu, ale taka specyfika tego terenu, że wiosną woda jest wysoko. Co ciekawe, w piwnicy u babci sucho :)

Po takim milowym kroku mogłabym już zamieszkać :D

ja potrzebuję jeszcze ciepłej wody, szamba, miski wc, umywalki, bramy garażowej i drzwi wejściowych :p ach no i tynki na poddaszu przydałyby się ;)

Tsunami dzięki, schodząc do piwnicy mam wrażenie, że przenoszę się do innego świata - gdyby nie ten bubel majówkę spędzilibyśmy na malowaniu kotłowni a pewnie zostaniemy z dziurą do ziemi :(

A macie w tej studni rurę osłonową? My ze swojej od tygodni nie ciągnęliśmy wody, więc nawet nie wiem, jak z jej mętnością. Odbiór domu to bardzo kosztowna impreza?

No u nas wykończeniówka teoretycznie zaczęła się od malowania skosów i sufitu poddasza, ale to nie to samo.

Śnieg nie jest najgorszy - ale na najbliższe 2 tygodnie zapowiadają ciągłe deszcze :(

Dokładnie - za kilka dokumenów trzeba zapłacić - protokół od kominiarza od 300 zł w górę, nie wiem jak jest w przypadku domów bez komiów, ale kominiarz też sprawdza WM i w naszym protokole jest to odnotowane, geodeta ok. 800 zł (chyba że są inne media niż prąd, to za każde przyłącze jakieś 200 zł więcej), do tego dochodzi zamknięcie budowy i rozliczenie się z kierownikiem budowy, nam wpadł jeszcze architekt z osobnym zgoszeniem budowy podjazdu - czyli kolejne kilka tysiaków...

A do tego ostatnie szlify, które są przy odbiorze wymagane, a których dotąd nie zrobiliśmy, bo nie było potrzeby/czasu/finansów... ;)

O kominiarzu i inwentaryzacji geodezyjnej wiem, ale jeszcze jakieś szlify? U Was przecież parter już właściwie gotowy, myślałam, że do odbioru to tylko balustrady, gniazdka i można lecieć z papierami ;)

Dziś znowu zamiecie śnieżne pomieszane z tęczą :sick: a jutro z samego rana wkraczają Panowie Od Wylewek, mam nadzieję, że nie będą wygrzebywać piasku spod śniegu

Już wiemy, że rura od drenażu jest na 100% ze złym spadkiem - może obniżyli ją przy zagęszczaniu, może w ogóle za wysoko zrobiony został przepust - generalnie bubel, czekamy na lepszą pogodę i naprawę.