Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W poszukiwaniu utraconego tlenu, czyli jak trafiliśmy na koniec tęczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moniss dzięki, chyba masz rację, kto by pomyślał, że taki drobiazg jak klamka może robić robotę;)

Matko w ofercie nie mieli prostej czarnej, tylko srebrną i platynową, ale znalazłam w necie ten sam model w odpowiadającym mi kolorze. Miałam kupić i sama wymienić (tzn rękami Inwestora), ale panowie mieli ze sobą czarną i wymienili od ręki :) Może warto zapytać producenta, czy ma w ofercie to, co Ci się podoba, ew jaki rozmiar kupić, bo to nie jest droga zabawa - przynajmniej ta moja klamka jest tania - London Hoppe ;) No i ostatecznie można pomalować sprayem - potraktowałam złotą klamkę na czarno 5 lat temu i lakier trzyma się bez zarzutów (drzwi wewnętrzne).

MBD mi słów brakuje, gdy patrzę na dom i cały budowlany syf na zewnątrz;)

Producent ma z klamek tylko satynę i stare złoto ;) Tak więc jak się spotkamy, żeby ustalać szczegóły zamówienia, to dopytam o rozmiar. Sprayu trochę się boję, że będzie się ścierał, bo patrząc na stan klamek w obecnym domu, to po 7 latach są już mocno porysowane, zwłaszcza w drzwiach wejściowych.

A propos syfu budowlanego - jak było ze śmieciami po tynkowaniu? Tynkarze zabierali ze sobą, czy zostawili Wam na budowie?

Matko tynkarze sprzątnęli do worków na śmieci, które chyba u nas zostały, nie jestem pewna, bo staram się nie patrzeć na naszą malowniczą Górę Odpadów :p Ale u nas ostatecznie nie były ST, tylko lokalna firma.

Aaa, chyba właśnie znalazłam drzwi wewnętrzne podwójne na parter, drewniane, całe przeszklone ze szprosami, za mniej niż połowę ceny najtańszych, na jakie do tej pory dostawałam wyceny :wiggle: Malowanie i montaż we własnym zakresie, ale i tak za wszystkie drzwi na parter (2x pojedyncze, 3xpodwójne), z dostawą z drugiego końca kraju, wyszłoby kilkaset zł mniej niż za dwie pary podwójnych od lokalnych producentów :eek:

Matko hehe, no pewnie jakość gorsza, bo nie używają w opisach słów "luksusowe i ekskluzywne" ;) Gdybym wzięła z malowaniem wyszłoby niewiele mniej niż u "naszych", więc liczę na to, że jakość surowych nie będzie tragiczna. Już się napaliłam, że drzwi będziemy mieć wcześniej niż za 2 lata :D W ogóle super konfigurator mają w sklepie online, można przebierać w opcjach i dokładnie zobaczyć, co ile kosztuje bez czekania na wyceny.

Liliputku a co u Was? Mieszkacie już? Dzięki:)

Liliputku aaa to już za miesiąc! A Ty nadal nie umieściłaś wpisu! :mad: ;)

U nas sufity zbliżają się do finiszu - do zrobienia zostały te nad pralnią i łazienką (plus najgorsze wykończenia przy skosach); schody na strych się montują; odpływ liniowy w garażu zamontowany, jeszcze jedna porcja wylewki do zrobienia.

35504348416_02a54b5cc3_b.jpg

34734013673_992ce3c501_b.jpg

35375813482_e44a6b2118_b.jpg

34701970544_2f227cce86_b.jpg

34701973394_442a4aac31_c.jpg

35504349496_71b4d70691_m.jpg

35543319235_8601e1f2ed_b.jpg

35543315075_b8f9e19f9e_m.jpg

Zaraz uciekam robić porządki na placu boju, bo w tym tygodniu montaż bramy, a zjazd do garażu wygląda tak:

35413011311_8ce43c0a02_z.jpg

i trzeba zrobić miejsce dla koparki, która zmieni tę skarpę i górę gruzu w coś, po czym da się znieść 3m bramę bez ryzykowania zdrowia i życia ;)

Pestko na razie plan jest na wszechobecną biel, zobaczymy co wyjdzie w praniu, poddasze będziemy wykańczać po przeprowadzce, na razie tylko sufity/skosy na gotowo :)

Matko hehe, bo robię zdjęcia tak, żeby skład budowlany był poza kadrem ;)

IMG_20170625_172858489.jpg

IMG_20170625_172902351_HDR-horz.jpg

Zaczęłam przygotowywać parter do malowania, bo w C. promocja na naszą sprawdzoną farbę, a tynki mają już ponad pół roku, więc chyba gotowe. Nosi mnie, żeby też zrobić coś, czego efekty widać na dłużej, więc w tym tygodniu chciałabym coś pomalować :wiggle:

Mam nadzieję, że ktoś się zlituje i zamontuje nam PC wcześniej niż za miesiąc, bo nie uśmiechają mi się kolejne dwa miesiące czekania na podłogi :(

IMG_20170625_172858489.jpg

Ok, teraz porcja realistycznych zdjęć, żeby było widać, że budowlany syf obecny ;)

Od dziś wreszcie mamy SDZ (znaczy stan +/- deweloperski zamknięty)

Znajdź różnice:

34786181193_e53296fee9_z.jpg

Zjazd doczekał się wstępnego profilowania:

35556332416_e8e93b6dbc_m.jpg

Styropian do wymiany, wiem;) Ale ładnie widać, jak UV działa na styro - po lewej kawałek osłoniętego styropianu wyłania się spod folii kubełkowej

35556337686_297015368b_b.jpg

A tu widać, dlaczego musieliśmy pruć podciąg w garażu:

35594987785_8bba5da2aa_c.jpg