mały biały domek 29.06.2017 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 (edytowane) Znajdź różnice: Człowiek w oknie zmienił koszulkę z białej na czarną ? A tak serio - ślicznie, gratuluję Edytowane 29 Czerwca 2017 przez mały biały domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 30.06.2017 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Pięknie! Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 04.07.2017 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Pięknie! Gratulacje Niechaj, gratuluję pieknego domku w pięknych okolicznościach przyrody. Odkryłam Twój dziennik jakiś miesiąc temu, zajrzałam no i wsiąkłam. Przeczytany od deski do deski, a niektóre fragmenty - zwłaszcza te o walce o piękne odkryte deskowanie - nawet kilkakrotnie. Nie ukrywam, że w moim wymarzonym domu też takie sufity mają być stąd moje szczególne zainteresowanie tematem. Też planuję izolację nakrokwiową, też odkrytą więźbę i rozbielone drewno . Z tym, że ja będę chyba ługować - mniej z tym zachodu niż kilkoma warstwami impregnatu i oleju. No ale to się jeszcze zobaczy. Mam natomiast kilka innych pytań związanych z zastosowanymi przez Ciebie rozwiazaniami, na które nie znalazłam (albo przeoczyłam) odpowiedzi w dzienniku. Jaką masz grubość plyty PIR, czy jest to jedyne ocieplenie (coś gdzieś pisałaś też o wełnie ale nie przypominam sobie czy ją ostatecznie dołożyłaś między krokwie a boazerię czy nie). Jak rozwiązaliście kwestię instalacji elektrycznej przy takim suficie na poddaszu- jeśli u nas bedzie tylko PIR na desce to nie mam pojecia jak poprowadzić kable do lamp sufitowych - nie będzie ich gdzie schować. Co prawda modne są teraz rozwiazania loftowe z kablami na ścianach i sufitach, ale pasuje to do betonu a nie do desek i to w kolorze białym! No i ostatnie pytanie - czy więźba u Ciebie ze standardowej tarcicy czy jakaś lepsza kategoria - czterostronnie strugane drewno, KVH, BSH? Z góry dziekuje za info i trzymam kciuki za szybką i sprawną kontynuację. PS. Ja gdybym nie była zakochana w Mazurach też budowałabym w górach:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 05.07.2017 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 Matko dzięki Styropian słabo się też trzyma i w ogóle mnie denerwuje a mamy jeszcze trochę zapasów takiego samego, więc bez żalu wymienimy. Ze zjazdem dopiero będzie zabawa, bo musimy mury oporowe zrobić, odpływy, utwardzić MBD no właśnie zapomniałam zaznaczyć, że koszulka Inwestora się nie liczy;) Iscro dzięki Jolko witaj, miło nam, zapraszamy Już wyjaśniam - płyty PIR mają grubość 12cm (ustawowe minimum, gdybyśmy mieli środki byłoby 2-3 cm więcej), innego ocieplenia brak - za dużo komplikacji z deskami mocowanymi międzykrokwiowo, bez widocznych krokwi nie chciałam. W razie potrzeby mamy miejsce, żeby docieplić wełną/styro, ale wolałabym tego uniknąć. Wygłuszenie jest ok, nawet bez wełny - i tak najwięcej hałasu jest przez okna dachowe, z których nie chcieliśmy rezygnować - w pomieszczeniach bez okien dachowych cichutko. Sufit będziemy ocieplać wełną. Kable elektryczne wyprowadzone po/w ścianach działowych nad jętki, prowadzone po/na suficie w peszlach a na koniec zwisają przez otwory wywiercone otwornicą w boazerii Nie ma kabli na wierzchu. Więźba z zaprzyjaźnionego tartaku, czterostronnie strugana, bez certyfikatów Impregnowałam sama, choć wg niektórych to sztuka dla sztuki takie impregnowanie pędzlem, powinno się zamoczyć na dłużej - tartak twierdził, że drewno suche, więc nic mu nie będzie i bez impregnacji - niestety przez miesiąc konstrukcja dachu stała nieosłonięta i trochę zmokła, na niestruganych płatwiach wyszedł grzyb, ale już go nie ma. Robiłam eksperymenty z ługiem (od Faxe), ale nie byłam zadowolona z efektów, finalnie na skosach mam biały olej Faxe, Tikkurilę Valtti (w łazience na wszystkich elementach drewnianych), a w jednym pokoju kokosową farbę do drewna. Na suficie zwykłą białą emalię do drewna. Tymczasem po wizycie Pani z Banku czekamy na rozliczenie transzy - powinniśmy wiedzieć coś więcej jutro. Inwestor przyłączył wodę ze studni do domu, blaszak wstępnie sprzedany i znika w piątek (jego zniknięciem cieszę się tak, jak cieszyłam się z jego pojawienia się wiosną ub roku ) Dogrywamy montaż PC powinien udać się w lipcu (czekamy na transzę), szukamy szambo (wstępnie byliśmy zdecydowani na Szambud, ale teraz nie jestem pewna) i kontenera na śmieci. To jest ciekawa historia. W naszym mieście odbiorem odpadów zawiaduje firma (A) wyłoniona w styczniowym przetargu. W zeszłym roku, gdy zamawialiśmy pierwszy kontener była to inna firma (B) i w ramach umowy na odbiór śmieci mogliśmy zamówić jeden kontener z gratisowymi 3m3 (więc za 7m3 zapłaciliśmy mniej niż 300zł). Nowa firma (A) ma w ofercie odbiór 7m3 za ok 700zł, ale nie dowozi do nas kontenerów, jesteśmy poza obszarem ich działalności - whaaat, przecież co 2 tygodnie ich samochody zabierają moje śmieci? Firma (B), która w zeszłym roku miała umowę z urzędem miasta nie dostarcza kontenerów do miejscowości, z którymi nie ma umowy. Lokalna firma ©, która od lat nie wygrała przetargu na wywóz śmieci, życzy sobie za kontener 7m3 ponad 1000zł! Szukam więc dalej - każdy namiar chętnie przyjmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 05.07.2017 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 My obecnie mamy już umowę na śmieci, więc stopniowo wystawiamy wory biorą wszystko... to znaczy jako komunalne, bo te do segregowania to segregujemy i też odbierają może to by się bardziej opłacało? Deski są śliczne, naprawdę a myślisz, że ta biała farba zżółknie? tak pytam z ciekawości... Myślę, że "obcym" szamba są szybciej dostarczane tak przynajmniej słyszałam... no i jednak czekałam, ale było dużo taniej niż u konkurencji... Odbieracie już całkiem kredyt? Czy kolejną transzę? życzę braku problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 06.07.2017 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Liliputku gdybyśmy mieli dwa razy w miesiącu usuwać po kilka worków to zeszłoby nam z tym jakieś dwa lata Pewnie kiedyś tak, jak każda biała farba, ale skosy i sufity z k-g też pasuje co kilka lat malować, więc nie widzę problemu;) Kurcze, a mi wychodzi wszędzie podobnie, szybkozłączka i podłączenie do domu robią koszta, bleh. Dzięki, za 2 godziny dostaniemy info, a odbieramy ostatnią transzę, z czego połowa pójdzie na kotłownię, więc nie poszalejemy Wczoraj na spontanie, po drodze na budowę, w naszym lokalnym outlecie 2km od domu, kupiliśmy całe 6m2 płytek do kotłowni (a 3 minuty wcześniej zarezerwowaliśmy tych płytek na całą piwnicę ). Po 2 godzinach Inwestor położył prawie wszystkie. Pora kupić maszynkę do cięcia płytek (niestety nie wodną, ale taką z łożyskami), jeszcze dwa wieczory i pierwsza podłoga będzie gotowa Matowe, ciemne i jednolite - koszmar każdej sprzątaczki Płytki 2 gatunek, ale raczej równe, fuga będzie 3mm, główna skaza to drobne jasne plamki, które nie rzucają się w oczy i ciężko uchwycić je na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 06.07.2017 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Śmieci budowlanych pozbywamy się na 2 sposoby - tak jak Liliputek, czyli przez dopychanie kubła/worków w ramach limitu i terminu narzuconego przez gminę a resztę, czyli jakieś większe gabaryty tudzież ilości, przewozimy samochodem do punktu segregacji śmieci i zostawiamy im pod drzwiami Gdzie taki fajny outlet płytkowy się znajduje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_piggy 06.07.2017 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Polecam --> http://wywozimy.com/ Korzystałam też Lamusowni w Krk, ale nie wszystko da się przewieźć samemu. Śmieci budowlanych pozbywamy się na 2 sposoby - tak jak Liliputek, czyli przez dopychanie kubła/worków w ramach limitu i terminu narzuconego przez gminę a resztę, czyli jakieś większe gabaryty tudzież ilości, przewozimy samochodem do punktu segregacji śmieci i zostawiamy im pod drzwiami Gdzie taki fajny outlet płytkowy się znajduje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 06.07.2017 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 (edytowane) Śmieci budowlanych pozbywamy się na 2 sposoby - tak jak Liliputek, czyli przez dopychanie kubła/worków w ramach limitu i terminu narzuconego przez gminę a resztę, czyli jakieś większe gabaryty tudzież ilości, przewozimy samochodem do punktu segregacji śmieci i zostawiamy im pod drzwiami Gdzie taki fajny outlet płytkowy się znajduje? Własnie jestem ciekawa jak jest u Was macie jakieś limity śmieciowe?Dziś właśnie odebrali mi śmieci 8 worów plastików plus dodatkowo stertę doniczek po sadzeniu, w sumie miałam 15 worków i nie ma problemu, nie spodziewam się że cały czas takie ilości będą bo to np folia bąbęlkowa i kartony po meblach ogrodowych.A kubeł na resztę mieszanych przysługuje większy pow 5 osób, ale wory zabierają mi bez ograniczeń, no nie przetestowałam powyżej 20 szt. Co do gruzu i budowlanych u nas można samemu dostarczyć , lub sami odbierają bo można zadzwonić i ustalić ale jest limit bezpłatny ,nie pamiętam jaki na rok , na stronie gminy jest informacja warto poczytać. Edit limit w tonach nie m3 przy styro istotne Edytowane 6 Lipca 2017 przez Bejaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 06.07.2017 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Ech, upychanie do kubłów mnie nie przekonuje, potrzebuję szybkiego rozwiązania problemu - podstawiają kontener rano, ładujemy, a wieczorem albo następnego dnia zabierają Wożenie autem ciężkich rzeczy po naszej "drodze" to zabójstwo dla zawieszenia, a kursów byłoby duuużo, myślałam o wynajęciu jakiegoś dostawczaka i wywiezienia tego na śmietnisko (śmieci przyjmują za opłatą), dziś będę ogarniać. No ale wolałabym zapłacić raz za kontener, bez kombinowania, ale nie tysiąc złotych a kilka stówek Znalazłam jakąś firmę, która wywozi swoim autem (całkiem sporo ogłoszeń o sprzątaniu strychów itp), może ta opcja wypali. A outlet u mnie w mieście, jakby co pisz na priv Całkiem sporo mają płytek, ale nie rozglądałam się specjalnie, jakieś drewnopodobne po 30zł, wielkoformatowe po 60zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 06.07.2017 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Miss Piggy dzięki, ceny super i mają różowe kontenery ale dzwoniłam i nie dojeżdżają do nas Z Lamusowni korzystałam wiele razy, gdy mieszkałam w Krk, na wysypisko krakowskie też jeździłam, ale teraz za daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 06.07.2017 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Własnie jestem ciekawa jak jest u Was macie jakieś limity śmieciowe? Pewnie, że mamy limit śmieciowy - kubeł 120 l, 2 worki żółte (plastik, tektura) i 1 zielony (szkło). Odbierają co 2 tygodnie. Tak że szczęściara z Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 06.07.2017 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Pewnie, że mamy limit śmieciowy - kubeł 120 l, 2 worki żółte (plastik, tektura) i 1 zielony (szkło). Odbierają co 2 tygodnie. Tak że szczęściara z Ciebie U nas 120l kubeł też co dwa tygodnie i limit. Segregowane co mc niestety, przy podpisywaniu deklaracji dostałam po dwie szt z kazdego koloru i tak żółte niebieskie zielone brazowe takie ciemne prawie czarne na ogrodowe.Ale jak wystawiłam więcej kupiłam sama żółte z napisem plastik to i tak zabrali w zamian dostałam tyle ich firmowych worów ile wystawiłam...Nie wiem czy to operatorzy śmieciarki tacy uprzejmi czy nie mamy limitu....Zielone wystawiam w czarnych zwykłych i też znikają. Zdarzyło mi sie też że zabrali kartony takie wielkie po stole,a teraz te doniczki też niespakowane.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 06.07.2017 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Jak dokupiłaś worki, to mają obowiązek je zabrać. Ale u nas nie zabierają niczego, co nie jest w firmowych workach.Czarnych worków i brązowego kubła nie wystawiam, wszystko ładuję na kompostownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_piggy 06.07.2017 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Również polecam kompostownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 06.07.2017 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Kredyt rozliczony pozytywnie! Do Urzędu Miasta nie udało mi się dodzwonić, więc udałam się osobiście - 3m3 na rok/na umowę nadal obowiązują, jutro dowiem się dokładniej. Mam numer budynku, więc mogę złożyć deklarację i chyba to też jutro zrobię, bo i tak za dwa miesiące będziemy potrzebować, żeby mieszkać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.07.2017 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 U nas nie ma limitu na śmiecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 10.07.2017 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 U nas podobnie bez limitu, ale budowlanych nie wezmę nawet w czarnym worku (na komunalne).Raz nam wymacali w nim styropian i zostawili. Także póki co worki ze styro sie piętrzą i trzeba sporo zapłacić za ich osobny wywóz... Niechaj piękne drzwi, piękne sufity na górze! Już coraz bliżej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.07.2017 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Dziewczyny, na stronach waszych gmin powinny być podane adresy do firm, które przyjmują gabaryty, elektryczne i po budowlane. Można do nich zawozić takie pomniejsze, co zmieszczą się w samochodzie. Po wielkie przyjeżdżają. Wystarcz zgłosić potrzebę w gminie. Nasza gmina, poza tym organizuje 2 razy w roku na stałych miejscach zbiórki takich kłopotliwych śmieci. Oczywiście trzeba w to miejsce dostarczyć te śmiecie, ale to już mały problem, bo blisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 10.07.2017 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 U nas podobnie bez limitu, ale budowlanych nie wezmę nawet w czarnym worku (na komunalne).Raz nam wymacali w nim styropian i zostawili. Także póki co worki ze styro sie piętrzą i trzeba sporo zapłacić za ich osobny wywóz... Niechaj piękne drzwi, piękne sufity na górze! Już coraz bliżej... odpal im 20pln to wszytsko wezma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts