Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W poszukiwaniu utraconego tlenu, czyli jak trafiliśmy na koniec tęczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pestko, mały biały domku oo, dzięki, tak trzeba będzie zrobić!

Tsunami niestety na razie najsensowniejsze/najtańsze wydają się nam te wielkie baniaki, które wkleiła Mother

studnię będziemy kopać dopiero za kilka tygodni

Mother miało tak być, bardzo mi się Wasz pomysł podoba, ale budowa rusza szybciej niż kredyt i szambo musi poczekać, więc potrzebujemy czegoś na już

Pan elektryk wchodzi w sobotę, więc niedzielną poranną kawę będziemy mogli zrobić sobie już na działce :D

Dzisiaj ostatnie ustalenia na linii kierownik-wykonawca-inwestor, jedna duża zmiana - piwnica będzie z bloczków zalewanych betonem, a nie z betonu lanego w szalunki systemowe.

Panowie ocenili czas pracy koparki na 3 dni, bo 20m drogi + wykopy pod piwnicę, więc termin rozpoczęcia robót jako takich prawdopodobnie przesunie się nam o tydzień.

Z kredytem nowe kwiatki, ale już za późno, żeby się denerwować :p

Niechaj ile płacicie za koparkę?

U nas gdy prace "koparkowe" trwały od rana do nocy (przy rozbiórce) umówiliśmy się na płatność za ilość przepracowanych godzin.

A potem gdy koparka musiała czekać aż przyjedzie kolejna porcja nakładu - umówiliśmy się za roboczogodzinę.

Tsunami w zależności od wielkości koparki - 80-150zł/godzinę, im większa koparka tym mniej godzin, będziemy decydować. No dużo, bo glina na całej głębokości kopania, miejscami 3m :(

Prąd będzie w taryfie budowlanej, ale gdy tylko zrobimy SSZ przemieniamy na docelową. Wiem o opcjach z podłączaniem skrzynki do blaszaka jako budynku, ale nie będziemy kombinować. No i oczywiście walnęłam głupotę z tą kawą w niedzielę - chłop mnie uświadomił, że prąd będzie dopiero w tygodniu.

pestko tylko teraz wszystko mokre i nie będzie z czego ogniska zrobić:)

Mimo niesprzyjającej pogody sporo pracy dziś na działce - przyjechały krótkie +/- 2m stemple na tymczasowe ogrodzenie (mieliśmy nie robić, jednak 3m wykopy w środku pola uczęszczanego przez crossowców, quadowców, sarny i lisy, zbyt ryzykowne), Chłop wyposażył się w świder i pierwszy bok działki prawie ostemplowany.

Pojawiły się też gniazdka!

mms_img-1327209122.jpg

A ja zaczęłam robić porządek w krzakach i drzewkach, póki nie zarosną. Niektóre rosną na półmetrowej warstwie starych, spróchniałych konarów, ile tam zgniłych liści, brrr! Przez przypadek wycięłam przy okazji trochę niedawno zasadzonej forsycji :bash: Brzózki (ogrodziliśmy je biało-czerwoną tasiemką) chyba się przyjęły, bo zaczynają puszczać pączki :) Za to jeżyna i malina nie dają znaków życia :( Jutro ciąg dalszy wbijania pali i porządków w krzewach. W tygodniu rozciągniemy siatkę i zbijemy bramę (cały czas mam nadzieję dorwać na olx albo na mieście starą metalową bramę, a po budowie oddać do piaskowania i malowania i byłaby docelową)

Kierowniczka zajęła z góry upatrzoną pozycję i, zaopatrzona w prowiant, kontrolowała naszą pracę:

20160409_142112.jpg

Pogoda zepsuła nam plany, więc dom tyczymy dopiero w piątek, może do następnego poniedziałku skończą się te deszcze, wszyscy w gotowości :)

Te resztki roślinne na kompost jak najbardziej, tylko lepiej byłoby je posiekać na drobne kawałki. Mozna usypać pryzmę kompostową warstwami: skoszona trawa (bez kwitnących chwastów i korzeni perzu), pocięte na kawałeczki hałęzie, liście itd.

Gałezie można też wykorzystać w warstwach wyniesionych rabat. Jest o tym ostatnio u Gosiek 33 :) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?127583-Komentarze-do-efektu-motyla-czyli-Batuta/page386 post 7719 i dalej.

kierownicza ma dobrą miejscówę :)

pamiętam z dzieciństwa,że uwielbiałam jeżdzić na budowę z mamą, nie marzyłam nawet nigdy o tym,że kiedyś sama będę budować dom, nawet mi to do głowy nie przyszło

jednak to prawda "ze wsi jesteś na wieś wrócisz" :lol2:

skrzynka wygląda elegancko i jest zapowiedzią rewolucji która się niedługoo zacznie jupi!

pestko mam nadzieję, że odbije, bo to prezent od teściowej, a nie chciałabym być posądzona o sabotaż ;)

mały biały domku tak, rządzenie to jej żywioł:) z kompostem dobry pomysł, wgłębię się w posty Pestki

mały domku pod Łodzią najlepsza miejscówka - deszczu niet, a wałówka pod ręką ;) ja na budowę jeździłam jako 16latka, więc największą atrakcją byli dla mnie panowie budowniczowie :rolleyes: teraz postaram się skupić na budowie :D

Wczoraj nic nie zrobiliśmy, bo sobotnie przemoczenie wpakowało nas pod koce na prawie całą niedzielę.

Wcześniej, gdy była jeszcze pogoda natknęłam się na takie skupiska mięsistych róż,:

DSC_0198.JPG

śledztwo internetowe dało wynik: Rozchodnik - myślicie, że wujek Google ma rację?

Nie wiem, czy wywalać, czy przenosić, bo jest tego multum, co kawałek mniejsze lub większe kępki, nie pamiętam ich z zeszłego roku.

Jestem za przeniesieniem :) Jeśli przyroda daje coś ekstra od siebie, to trzeba skorzystać. Rozchodniki fajnie na skalniakach wyglądają.

Jest jeszcze możliwość, że to jakiś rojnik jest, ale ja nie potrafię rozróżniać tych roślin bez kwiatów ;)

Moje rozchodniki w tym momencie wyglądają tak - to te z czerwonymi strzałkami:

MWSnap064.jpg

Przenoś i sadź w grupach,, a do nich dosadzisz później trawy ozdobne, irysy różne, liliowce, czosnki, żurawki, iglaste jako tło i będzie pięknie :)

Mother, prześlicznie :) , moje rozchodniki mają dopiero 5 cm wys.