Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W poszukiwaniu utraconego tlenu, czyli jak trafiliśmy na koniec tęczy

Recommended Posts

Matko dzięki, byłam w MM, ale ostatecznie znalazłam dziś w "moim" outlecie, szary gres (nie techniczny) za 27zł/m2 :)

Proszę trzymajcie kciuki, żeby jutro kominek dotarł cały, bo to = przeprowadzka :D

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ud/oa/bhda/APQbbRVrZHb2sfcgVB.jpg

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ud/oa/bhda/shOctBBbybS2aoqoQB.jpg

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ech, fałszywy alarm - źle zrozumiałam, wysyłka OD producenta miała wyjść 12-13 grudnia :/ podobno wyszła dzisiaj - okaże się jutro :stirthepot: Chcę w weekend jechać po choinkę, przywieźć ją do domu i już w nim zostać!

Tymczasem zwiozłam kolejne meble i zorientowałam się, że 50m2 to za mało na cztery komody, szafę, łóżko 1,6x2m, łóżko dziecięce, 3 szafki po 120cm każda, regały na książki, kanapę, stół i kominek, nie mówiąc o zabawkach;) Tzn miejsca jest dość, ale duże okna, trzy pary podwójnych drzwi i HS = mało ścian.

Internet załatwiony (będzie mobilny, jako jedyna alternatywa dla neostrady tfu tfu), umowa z dostawcą tv jest - przynajmniej to będzie na gotowo ;)

Pierwszy obiad (mrożone pierogi:P) na indukcji zaliczony - kocham ten wynalazek - 2min i cały garnek wody zagotowany.

Nie ma szczelnych kominków w Castoramie. Oni mają Nordflam. A to młoda polska firma.

Poczytaj co tu piszą forumowi zduni otych kominkach i szybach we wkładach narożnych

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166279-KOMINKI-Pomoge-i-doradze-we-wszystkim-co-dotyczy-komink%C3%B3w&p=7245655&highlight=Nordflam#post7245655

Pestko, nie ma czego pokazywać - obudowa zacznie się robić pewnie dopiero w przyszłym roku ;) Najnowszy plan zakłada wymurowanie ścianek z cegieł, ale temat jeszcze nie został zgłębiony.

38486583234_611d5fa8b2_m.jpg

Na razie mogę pokazać kawałek tymczasowego pokoju Młodej, wszystko, co poza kadrem to bałagan:

27416981079_fce487b82f_b.jpg

38486257804_a3c1859ac3_b.jpg

38486254214_05c086baae_b.jpg

Choinka też jest:

24332741057_183083a492_z.jpg

i poranny widok z tymczasowego łóżka (raz w nocy do szyby podszedł kot/list i świecił na mnie oczami - brr :D )

27416983329_4af7a4ab9b_m.jpg

• 2 weeks później...

Witam w 2018! :)

Na razie wiele się nie zmienia, to prawda, że po przeprowadzce trochę spada chęć do pracy - mam do pomalowania przedpokój i jedną ścianę w pokoju, ściany w łazience w sumie też mogłabym przemalować, ale jakoś ciężko się zebrać (samo malowanie fajne, ale mycie wałka a potem połowy łazienki - brrr). Płytki na ścianie w kuchni może zaczną się kłaść w weekend. Antena satelitarna zamontowana - można czasem włączyć Przyjaciół na CC, a nie tylko Netflixy i HBOgo;), internet mobilny LTE od jednego z operatorów telefonii komórkowej śmiga aż miło, lodówka świetnie chłodzi wino, deszczownica cudownie leje gorącą wodę - gdyby jeszcze ludzie byli ok to byłoby idealnie ;)

Może uda się podziałać z ociepleniem jednej ściany, bo prognozy pogody łaskawe (a w zeszłym roku właśnie zaczynały się mrozy po -20/-30C).

27724152489_fd3a92ffa5_z.jpg

Tymczasowość (komody, łóżko i pierdyliard innych rzeczy - sio!)

39470699112_bfe2f12e01_b.jpg

Z widokiem na kuchnię wiecznie nieskończoną

25630613748_307f976230_b.jpg

Łazienka ciągle bez lustra i lampy nad, ale jakoś bez tego działa ;) - jest kompaktowa i zupełnie wystarczająca - chyba najlepiej zagospodarowane 3,2m2 w tym domu

27724290289_a663e917d6_b.jpg

Prywatny tor saneczkowy

39500894841_1088aac656_z.jpg

i jeszcze kilka ze środka:

38604947135_94edf71e3d_b.jpg

38604943665_a1953867d6_b.jpg

Mieszkacie i taka fajna zima za oknami :yes:

Ja oczywiście o kominku :D Widzę, że stoi, ale jeszcze chyba nie podłączony dolot powietrza i do komina też nie. Albo źle widzę na malutkim zdjęciu.

Co tam masz na ścianie za wkładem położone? To wełna z folią? Jeśli tak to wywalaj to czym prędzej! No, chyba, że chcesz truć rodzinę ile razy odpalisz kominek.

Kupcie płyty krzemianowo-wapniowe. Z nich można nawet całą obudowę tzw. zimną zrobić bez stelaży. Jak to zrobić można zobaczyć na filmie na youtubie, albo w wątku u jwbrzezinski. Wszystko wedle sztyki zrobione i pięknie pokazane i opisane, a wątek ma tylko 6 stron.

Zdjęcia Jacek dodawał później, bo zaginęły.W ogóle warto przeczytać, bo jest tu wszystko co każdy stawiający kominek w domu powinien wiedzieć.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?189482-Kominek-naro%C5%BCny-od-zera-do-10-ty%C5%9B-o)

Obudowy ciepłe

Oczywiście możesz poprostu całość wybudować z cegły szamotowej.

Tak robi się obudowę zimną z płyt izolacyjnych

Dopiero taką obudowę możesz obłożyć płytkami ceglanymi.

A tu masz dlaczego wełna nawet ta reklamowana jako specjalna do kominków jest do kitu i szkodliwa

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221470-Czy-we%C5%82na-rockwool-klimafix-nadaje-si%C4%99-do-kominka

Na tym zdjęciu nie był jeszcze podłączony, bo to zaraz po dostawie, ale już śmiga:)

Tak, to wełna, nie wiedziałam o jej toksycznych "właściwościach".

Przy zabudowie z pełnych cegieł problematyczne wydaje się "nadproże" nad narożną szybą - z tego, co wyczytałam kątowniki mocowane do ściany powinny dać radę, pewnie jakieś zbrojenie ze ściany dla wyższych rzędów też by się przydało. Temat do zgłębienia ;)