pestka56 05.01.2018 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 No, niestety wełna tak ma. Niby alufolia ma chronić, ale wystarczy drobna nieszczelność i wełna się smaży. Na którymś kominkowym były nawet zdjęcia jak to wygląda. Co do „nadroża” narożnego przeczytaj dokładnie opisy w wątku Jacka Brzezińskiego. On też obudowywał wkład narożny. Zduni bardzo go chwalili.Zwróćcie też uwagę na przerwę pomiędzy obudową a wkładem wokół otworu paleniska. To też jest u Jacka opisane.W razie czego nie zawadzi odpytać zdunów http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166279-KOMINKI-Pomoge-i-doradze-we-wszystkim-co-dotyczy-komink%C3%B3w&p=7584166#post7584166Któryś na pewno odpowie, choć może nie tego samego dnia. Poczytajcie też ten wątekhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?181603-Robimy-zabudow%C4%99-kominka-samemuO ile pamiętam było w nim o błędach przy budowie z cegieł, o sposobach na nadproże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 05.01.2018 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 @Niechaj - wpadam z rewizytą Ślicznie Wam wyszedł ten dom Napawa mnie to optymizmem, że można ładnie mieszkać w niewykończonym wnętrzu Jak dajecie radę w zimę bez ocieplenia budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 05.01.2018 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Ja również chętnie do Was zaglądam. W moim odczuciu jeden z lepiej wykańczanych domów na tym forum. Wspaniałe, choć jeszcze nie skończone wnętrza, z charakterem. Fajna gra kolorami. A najważniejsze, że jest po prostu domowo, przytulnie, a nie hotelowo, na wysoki połysk. Brawo, tylko podziwiać. Czekam na końcowy efekt z niecierpliwością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 05.01.2018 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 To i ja się melduję i dołączam do subskrypcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 08.01.2018 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Dzięki Pestko. Doli witaj, dzięki;) Bez ocieplenia (nie licząc dachu) i rekuperacji trzeba dogrzewać kominkiem, co jest całkiem przyjemne ale wolę bezobsługowe i niewymagające czyszczenia źródła ciepła Na samej podłogówce (woda ok 28C na wejściu) temperatura powietrza raczej nie spada poniżej 17C, w cieplejsze dni jest 18/19C. W chłodniejsze wieczory hula kominek z DGP w postaci stojącego w pobliżu wiatraczka Temperatura dobija wtedy do 20/21C i to jest dla mnie max (chodzę po domu boso i na ogół z krótkim rękawem). W okolicy północy kominek się wypala, rano jest ok 18C. W łazience mogłoby być cieplej (jest daleko od kominka, a prysznice gorące), ale poza tym jest ok, chociaż nie polecam takiego rozwiązania na dłuższą metę mku dzięki za miłe słowa:) J_T_M witaj Płytki w pralni położone, jutro chcę je zafugować, żeby mieć pierwsze pomieszczenie poddasza z gotową podłogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.01.2018 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 A czym macie grzaną łazienkę? U nas włazienkowej podlogówce jest około 35 st C. To pozwala uzyskać 24 stopnie. Dla mnie to jedyne miesce, które wymaga w domu takiego dogrzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 08.01.2018 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Dzięki Pestko. Doli witaj, dzięki;) Bez ocieplenia (nie licząc dachu) i rekuperacji trzeba dogrzewać kominkiem, co jest całkiem przyjemne ale wolę bezobsługowe i niewymagające czyszczenia źródła ciepła Na samej podłogówce (woda ok 28C na wejściu) temperatura powietrza raczej nie spada poniżej 17C, w cieplejsze dni jest 18/19C. W chłodniejsze wieczory hula kominek z DGP w postaci stojącego w pobliżu wiatraczka Temperatura dobija wtedy do 20/21C i to jest dla mnie max (chodzę po domu boso i na ogół z krótkim rękawem). W okolicy północy kominek się wypala, rano jest ok 18C. W łazience mogłoby być cieplej (jest daleko od kominka, a prysznice gorące), ale poza tym jest ok, chociaż nie polecam takiego rozwiązania na dłuższą metę Eee, no to nie jest źle Refreshing, że się tak wyrażę. Chociaż raz mieszkałam w mieszkaniu gdzie temperatura oscylowała wokół 16C i było mi bardzo zimno - z ciśnieniem własnej krwi nie wygrasz U nas nie będzie kominka, tylko gaz. Ale to i tak jako rozwiązanie tymczasowe jest do przejścia. Kiedy planujecie ocieplać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 08.01.2018 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Pestko w łazience jest na razie tylko podłogówka, docelowo będzie jeszcze spory grzejnik drabinkowy z grzałką do lekkiego dogrzewania/wysuszania ręczników, łazienka ma tylko 3m2, więc wiele jej nie trzeba Doli brrr, 16C to zdecydowanie za zimno, nawet dla mnie, ale 18/19 jest komfortowe, dziecko na luzie bawi się na podłodze w cienkim ubraniu. Nie wiem, kiedy ocieplenie, najchętniej kleiłabym styropian jutro, ale na razie wiem tylko, że przed kolejną zimą musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.01.2018 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Dogrzej łazienkę podłogówką. Ręczniki i bez grzałki elektrycznej ładnie schną. U nas w domu temperatura – jeśli nie palimy w kominku – w salonie to właśnie 16 st. Kominek podciąga nawet do 20 st, ale to tylko jak ostro napalimy, bo goście albo seans filmowy Wolę zalożyć polar niż nie mieć czym oddychać. Spać też lubię w max 15 stopniach. Tylko w łazienkach i w pracowni jest dużo cieplej. W pracowni żeby ręce na myszy nie marzły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 10.01.2018 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Raczej nie opłaca mi się podgrzewać wody w podłogówce o 6C dla ogrzania 3m2, skoro na pozostałych 60m2 potrzebuję max 29C tak, pianka wokół drzwi nie doczekała się zabezpieczenia, zupełnie wypadło mi to z głowy. Muszę skończyć olejowanie więźby ganku, bo różnica między pomalowanym a surowym drewnem zaczyna rzucać się w oczy - ekspozycja wschodnia, ale drewno mocno zżółkło przez półtora roku. Płytki zaczęły wskakiwać na kuchenne ściany Zafugowane Bałam się, że kładzenie i fugowanie płytek PO położeniu drewnianego blatu zaszkodzi temu ostatniemu, ale jak na razie brak strat. Płytki nie są idealnie równe, więc miejscami różnica 1-2mm, ale na żywo w ogóle nie widać. Muszę tylko poprawić fugę w widocznym na zdjęciu miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 11.01.2018 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Cześć Niechaj!!!! Daaawno mnie tu nie było. Gratuluję przeprowadzki - wreszcie! Pięknie jest u Was. Teraz prace owszem spowolnią, ale nie ma to jak na swoim. U nas ciągła budowa i wiem, że da się z tym żyć i do tego przyzwyczaić. A każdy najmniejszy postęp cieszy Wasz parkiet jest cudowny! Może walniemy sobie coś takiego na piętrze, choć moje dzieciaki to istne szoguny i kilka razy już zrobiły sobie basen na podłodze w salonie... Na szczęście ze strat - tylko jedna trzaśnięta płytka, ale chyba nawet ja ją ubiłam. Nie mogę się napatrzeć na takie puste i świeże pomieszczenia. Po roku, nasze 100 m2 na dole to za mało, zagraciliśmy się strasznie. Sprzątam na okrągło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 12.01.2018 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Wejście wygląda obłędnie... Naprawdę cudo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 29.01.2018 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Gdzieś mi zaginął Twój wątek, ale na szczęście odnalazłam Gratuluję przeprowadzki! Wnętrza są cudowne! PS. Concord to też moje ulubione wino Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulla1986 01.02.2018 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Ja również gratuluję przeprowadzki !!!!! My mieszkamy już ponad rok w swoim domku i jeszcze wiele rzeczy mamy do zrobienia ale to chyba normalne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 09.02.2018 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Ja również gratuluję przeprowadzki !!!!! My mieszkamy już ponad rok w swoim domku i jeszcze wiele rzeczy mamy do zrobienia ale to chyba normalne Pozdrawiam Och, pięknie już macie, pozytywnie zazdroszczę! Bardzo mi się podoba styl, ja też jestem za kolorami we wnętrzu. Ale także dom pięknie na zewnątrz się prezentuje. Zwłaszcza dach - jestem w nim zakochana. Taki mi sie marzy. Ale wydaje się, że takie to tylko w górach stawiac potrafia - ja będę budować na Mazurach, tam o ociepleniu nakrokwiowym nikt nie słyszał, podobnie o blasze na rąbek. Tylko deskowanie i papa i dachówka. Na wszystkie inne rozwiązania kręcą nosem. Jest też jakaś niepisana zasada, że jedna ekipa stawia więźbę - najczęściej ta od SSO, a inna kryje dach. W ogóle nie ma ekip wykonujacych dach kompleksowo. A ja tak nie chcę. Bo marzy mi sie tak jak u Niechaj więźba odkryta i czas jej budowy musi byc zgrany z czasem krycia. Zupełnie nie wiem jak to przeskoczyć. Takie regionalizmy jakies..No nic przepraszam za narzekania i jeszcze raz gorąco gratuluję aktualnego etapu. Cd. będę śledzić jak dotąd z zapartym tchem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.02.2018 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 ja będę budować na Mazurach, tam o ociepleniu nakrokwiowym nikt nie słyszał, podobnie o blasze na rąbek. Tylko deskowanie i papa i dachówka. Na wszystkie inne rozwiązania kręcą nosem. Jest też jakaś niepisana zasada, że jedna ekipa stawia więźbę - najczęściej ta od SSO, a inna kryje dach. W ogóle nie ma ekip wykonujacych dach kompleksowo. A ja tak nie chcę. Bo marzy mi sie tak jak u Niechaj więźba odkryta i czas jej budowy musi byc zgrany z czasem krycia. Zupełnie nie wiem jak to przeskoczyć. Takie regionalizmy jakies..No nic przepraszam za narzekania i jeszcze raz gorąco gratuluję aktualnego etapu. Cd. będę śledzić jak dotąd z zapartym tchem. Jolka, znam ekipę, która zrobi i nakrokwiowo i na rąbęk , żadnej roboty się nie boją. Firma jest podwarszawska, ale pracowników ma także z Mazur Naprawiali u mnie po innej ekipie błędy popełnione na moim dachu. Pracowali też u Mysława. Ja niestety nie mam nakrokwiowo, bo nie miałam pojęcia, że tak można, gdy stawialiśmy dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 09.02.2018 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Och Pestko, lejesz miód na moje skołatane serce. Jeśli możesz się podzielić namiarami (może być na priv) to będę niezmiernie wdzięczna. Na wiosnę chcemy ruszać i jestem w trakcie umawiania ekip oraz podliczania wydatków. Gdyby mi się udało znaleźć wykonawcę całego dachu to bardzo by mi ułatwiło zadanie na obu frontach. Niechaj, sorry za off topic w Twoim wątku, tak jakoś samo wyszło.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 25.05.2018 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 (edytowane) Napiszę tylko jedno: CUDO!. Podaj proszę jakie i skąd macie drzwi i jaka to podłoga i blaty. Zaczynam lecieć z dziennikiem od początku. Będę podczytywała regularnie. A tak w ogóle to witam się! Edytowane 25 Maja 2018 przez aaisaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrufka_bum 25.05.2018 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Bosko Rozważam od jakiegoś czasu dokładnie takie same kafelki, jakie macie w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.05.2018 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Pięknie, a widoki za oknem dodają urody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts