Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No i trawa już do koszenia :sick:

 

Piękne tulipany - tez zwykle nie pamiętam nazw odmian.

Natomiast zapach koszonej trawy doprowadza mnie do rozkoszy, uwielbiam - a w sobotę pierwsze koszenie u nas było, więc się nawąchałam aż do ekstazy :D

  • Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Piękne :) Ogród skrywa tajemnice. Zacznij oznaczać na planie, co gdzie sadzisz. Ja bez tego ginę ;)

ale jestem w tyle!! :(

nadrabiam :D u nas też zeszło z piwnicą chyba 3 dni... potem dodatkowy dzień na zakopywanie... i płacilismy 80 zł za h, ale to sąsiad był, więc dojazdu niemal nie było :) fakt, robił róznymi koparkami.

Uwielbiam tulipany i te wasze są cudne :)

dzięki dziewczyny! Rety, Wy wszystko wiecie, a ja totalnie zielona w temacie ogrodowym, pierwszy raz w życiu mam swoje rośliny, nie licząc słoneczników i szczypiorku u babci w ogrodzie 20 lat temu, no i doniczkowych, które pod moją opieką giną :(

Mother, piękne! Te moje rozchodniki mają już nawet po 15cm o_O Zastanawiam się, skąd się wzięły, mogły je przynieść krowy/byki, które się u nas pasły?

 

Dzisiaj prac przy drzewkach i krzewach ciąg dalszy, zaopatrzyłyśmy się z Młodą w specjalistyczne (=w żabki i biedronki) grabki i 2 godziny minęły jak z bicza strzelił, gałęzie na ognisko akurat, reszta na kompost. Podglądały nas zające, bażanty i czwórka sąsiadów.

 

20160413_120155.jpg

 

Posadziłam też kilka gipsówek i zastanawiam się, czy nie za późno już na sadzenie bzu?

 

Stal podrożała od wczoraj o 400zł na tonie o_O a właśnie mieliśmy kupować

I będzie drożeć, bo sezon się zaczyna i magazyny pustoszeją.

 

dokładnie :/ chociaż 400 zł na tonie to bardzo dużo... beton podobno 10 zł na m3

 

Ja uprawiam z rodzicami działkę już 15 lat :D ale doświadczenie uczyni z Ciebie mistrza :) zobaczysz. Tylko chęci wystarczą :)

Specjalizujemy się w pomidorach :) ale lubię eksperymenty, w tym roku z bakłażanem, bo w ubiegłym roku robiłam ajwar na zimę i kupowałam bakłażany, które były drogie...

Jeśli kupujesz rośliny w donicach, to możesz sadzić cały sezon, póki ziemia nie zamarznie :)
ale lubię eksperymenty, w tym roku z bakłażanem, bo w ubiegłym roku robiłam ajwar na zimę i kupowałam bakłażany, które były drogie...

 

Uwielbiam ajwar! :D Też robiłam własny do słoików, nie podejmuję się jednak uprawy bakłażana. Do tego chyba szklarnia potrzebna?

Specjalizujemy się w pomidorach :) ale lubię eksperymenty, w tym roku z bakłażanem, bo w ubiegłym roku robiłam ajwar na zimę i kupowałam bakłażany, które były drogie...

 

Uwielbiam bakłażany.

Kiedyś gdy będę miała szklarnię też spróbuję je uprawiać.

 

A jakiś sprawdzony przepis na ajwar można ładnie poprosić?? :)

A jakiś sprawdzony przepis na ajwar można ładnie poprosić?? :)

 

Ja robiłam z tego przepisu:

 

Marynat_23.jpg

 

Nie znam niestety tytułu książki ani autora.

 

Warzywa można zblendować po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu, nie będzie wtedy potrzeby gotowania tyle czasu.

Marynat_23.jpg

mother_nature na nasionkach jest napisane, że pod osłoną. My akyrat mamy tunel z folii :) mieści się w nim 90 krzaków pomodorów więc usuniemy ze 2-3 pomidory i będzie miejsce na bakłażan ;) usuniemy kolejne 3 pomidory i będzie miejsce na pomidorki koktajlowe :D

 

Ja robiłam z tego przepisu http://www.chillibite.pl/2013/09/ajvar-wysmienity-sos-kuchni-bakanskiej.html :) ja uzywam tego sosu do fasolki po bretońsku i mięsa, ale nigdy nie jem go tak jak powinno się, czyli na chlebie :D

JWarzywa można zblendować po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu, nie będzie wtedy potrzeby gotowania tyle czasu.

 

Tak mi się skojarzyło - a jedliście zupę ze zmiksowanych pieczonych w piekarniku warzyw??

Raj dla podniebienia :yes:

 

mother_nature na nasionkach jest napisane, że pod osłoną. My akyrat mamy tunel z folii :) mieści się w nim 90 krzaków pomodorów więc usuniemy ze 2-3 pomidory i będzie miejsce na bakłażan ;) usuniemy kolejne 3 pomidory i będzie miejsce na pomidorki koktajlowe :D

 

Ja robiłam z tego przepisu http://www.chillibite.pl/2013/09/ajvar-wysmienity-sos-kuchni-bakanskiej.html :) ja uzywam tego sosu do fasolki po bretońsku i mięsa, ale nigdy nie jem go tak jak powinno się, czyli na chlebie :D

 

Mój wujek, również spec od pomidorów, uprawia bakłażany w szklarni - wielkie takie rosną i smakują całkiem inaczej niż te sklepowe.

Ajvar jadłam właśnie na zimno z chlebem - pycha.

 

Pomidorki koktajlowe od lat sadzę w doniczkach przy altanie zamiast kwiatów, u nas straszne ilości koktajlówek pożeramy latem, a i na zimę do słoików robię. Są piękna ozdobą w donicach, sadzę wszelkie kolory i kształty.

Pusia&Kssawery mój tata twierdzi, że koktajlowe to złodzieje miejsca w tunelu... ale sadzi, bo ja lubię :) takie w tunelu są dużo wyższe niż w donczce i czasem nie da się przejeść, więc w zeszłym roku część przemieliłam na przecier, wyszedł SUPER!! ciemnoczerwony i gęsty... no ale koktajlówki są mało wydajne na przecier ;) Muszę spróbować tej zupy... brzmi dobrze :D a jakie to warzywa?

 

Te koktajlowki do donic są sliczne, bo gęste i takie zgrabne :)

 

Zobaczymy jak mi się te bakłażany udadzą... trudno jest uprawiać cokolwiek z małą ilościa oprysków :( papryka z 1-2 opryskami była piękna a w środku złapała zgniliznę... na pomidory super działa pokrzywa i mleko, ale to najlepiej co 2 dni. Ekologiczne uprawy są trudne :)

O proszę, proszę, wegańska stronka :D

Zupy nie jadłam, ale ten zestaw warzyw często u mnie gości, bo uwielbiam duszoną paprykę i cukinię :)

 

Ja nie wiem czy jakieś pomidory będę sadzić... Do tej pory tylko w gruncie miałam, ale co roku raka chwytały, zarówno te duże jak i koktailowe. W donicach uprawy nie próbowałam. Macie jakieś szczególnie godne odmiany do donic?

Zaraz mi notatnik z Waszymi przepisami pęknie w szwach... :p (chociaż niemożliwe, by internet pękł, ale wiecie, lepiej brzmi :D)

 

Ajvar i zupa brzmią świetnie!

Ja nie wiem czy jakieś pomidory będę sadzić... Do tej pory tylko w gruncie miałam, ale co roku raka chwytały, zarówno te duże jak i koktailowe. W donicach uprawy nie próbowałam. Macie jakieś szczególnie godne odmiany do donic?

 

Póki co nie mam szklarni i pomidory sadzę w warzywniaku - tylko jedną odmianę - bawole serca.

Rak mówisz?? Czy masz na myśli zarazę ziemniaczaną?? Bo o raku na pomidorach nigdy nie słyszałam. Jak mokre lato to łapią zarazę, jeśli nie są pryskane (3 dni po deszczu).

Koktajlowe u nas wcale zarazy nie łapią - są odporne, nigdy ich nie pryskam.

 

Ta wegańska stronka jest bardzo fajna.

A zupę jeszcze raz polecam.

Tak, chodzi mi o zarazę ziemniaczaną, w tutejszej wsi nazywaną rakiem ;)

Niczym nie pryskałam, bo nie wiedziałam, że trzeba mlekiem :lol2:

Koktailowe też się pochorowały, mimo że cebula obok rosła. Może zaraza u mnie w ziemi siedzi?

Niczym nie pryskałam, bo nie wiedziałam, że trzeba mlekiem :lol2:

 

Też nie wiedziałam, że mlekiem :rotfl:

Ja psikam gwarantem. Żadnej innej chemii nie stosuję na rośliny jadalne.

A w zeszłoroczne cudne lato nie pryskałam ani razu.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...