PusiaKssawery 11.04.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 No i trawa już do koszenia Piękne tulipany - tez zwykle nie pamiętam nazw odmian. Natomiast zapach koszonej trawy doprowadza mnie do rozkoszy, uwielbiam - a w sobotę pierwsze koszenie u nas było, więc się nawąchałam aż do ekstazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.04.2016 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Piękne Ogród skrywa tajemnice. Zacznij oznaczać na planie, co gdzie sadzisz. Ja bez tego ginę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 11.04.2016 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 ale jestem w tyle!! nadrabiam u nas też zeszło z piwnicą chyba 3 dni... potem dodatkowy dzień na zakopywanie... i płacilismy 80 zł za h, ale to sąsiad był, więc dojazdu niemal nie było fakt, robił róznymi koparkami. Uwielbiam tulipany i te wasze są cudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 11.04.2016 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 własnie lecę zakupić ziemię, żeby wysiać bakłażany, zobaczymy czy nam sie uda z nimi w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 13.04.2016 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 dzięki dziewczyny! Rety, Wy wszystko wiecie, a ja totalnie zielona w temacie ogrodowym, pierwszy raz w życiu mam swoje rośliny, nie licząc słoneczników i szczypiorku u babci w ogrodzie 20 lat temu, no i doniczkowych, które pod moją opieką giną Mother, piękne! Te moje rozchodniki mają już nawet po 15cm o_O Zastanawiam się, skąd się wzięły, mogły je przynieść krowy/byki, które się u nas pasły? Dzisiaj prac przy drzewkach i krzewach ciąg dalszy, zaopatrzyłyśmy się z Młodą w specjalistyczne (=w żabki i biedronki) grabki i 2 godziny minęły jak z bicza strzelił, gałęzie na ognisko akurat, reszta na kompost. Podglądały nas zające, bażanty i czwórka sąsiadów. Posadziłam też kilka gipsówek i zastanawiam się, czy nie za późno już na sadzenie bzu? Stal podrożała od wczoraj o 400zł na tonie o_O a właśnie mieliśmy kupować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 13.04.2016 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Stal podrożała od wczoraj o 400zł na tonie o_O a właśnie mieliśmy kupować I będzie drożeć, bo sezon się zaczyna i magazyny pustoszeją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 13.04.2016 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 I będzie drożeć, bo sezon się zaczyna i magazyny pustoszeją. dokładnie :/ chociaż 400 zł na tonie to bardzo dużo... beton podobno 10 zł na m3 Ja uprawiam z rodzicami działkę już 15 lat ale doświadczenie uczyni z Ciebie mistrza zobaczysz. Tylko chęci wystarczą Specjalizujemy się w pomidorach ale lubię eksperymenty, w tym roku z bakłażanem, bo w ubiegłym roku robiłam ajwar na zimę i kupowałam bakłażany, które były drogie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.04.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Jeśli kupujesz rośliny w donicach, to możesz sadzić cały sezon, póki ziemia nie zamarznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 14.04.2016 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 ale lubię eksperymenty, w tym roku z bakłażanem, bo w ubiegłym roku robiłam ajwar na zimę i kupowałam bakłażany, które były drogie... Uwielbiam ajwar! Też robiłam własny do słoików, nie podejmuję się jednak uprawy bakłażana. Do tego chyba szklarnia potrzebna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 14.04.2016 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Specjalizujemy się w pomidorach ale lubię eksperymenty, w tym roku z bakłażanem, bo w ubiegłym roku robiłam ajwar na zimę i kupowałam bakłażany, które były drogie... Uwielbiam bakłażany. Kiedyś gdy będę miała szklarnię też spróbuję je uprawiać. A jakiś sprawdzony przepis na ajwar można ładnie poprosić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 14.04.2016 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 A jakiś sprawdzony przepis na ajwar można ładnie poprosić?? Ja robiłam z tego przepisu: Nie znam niestety tytułu książki ani autora. Warzywa można zblendować po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu, nie będzie wtedy potrzeby gotowania tyle czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 14.04.2016 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 mother_nature na nasionkach jest napisane, że pod osłoną. My akyrat mamy tunel z folii mieści się w nim 90 krzaków pomodorów więc usuniemy ze 2-3 pomidory i będzie miejsce na bakłażan usuniemy kolejne 3 pomidory i będzie miejsce na pomidorki koktajlowe Ja robiłam z tego przepisu http://www.chillibite.pl/2013/09/ajvar-wysmienity-sos-kuchni-bakanskiej.html ja uzywam tego sosu do fasolki po bretońsku i mięsa, ale nigdy nie jem go tak jak powinno się, czyli na chlebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 14.04.2016 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 JWarzywa można zblendować po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu, nie będzie wtedy potrzeby gotowania tyle czasu. Tak mi się skojarzyło - a jedliście zupę ze zmiksowanych pieczonych w piekarniku warzyw?? Raj dla podniebienia mother_nature na nasionkach jest napisane, że pod osłoną. My akyrat mamy tunel z folii mieści się w nim 90 krzaków pomodorów więc usuniemy ze 2-3 pomidory i będzie miejsce na bakłażan usuniemy kolejne 3 pomidory i będzie miejsce na pomidorki koktajlowe Ja robiłam z tego przepisu http://www.chillibite.pl/2013/09/ajvar-wysmienity-sos-kuchni-bakanskiej.html ja uzywam tego sosu do fasolki po bretońsku i mięsa, ale nigdy nie jem go tak jak powinno się, czyli na chlebie Mój wujek, również spec od pomidorów, uprawia bakłażany w szklarni - wielkie takie rosną i smakują całkiem inaczej niż te sklepowe. Ajvar jadłam właśnie na zimno z chlebem - pycha. Pomidorki koktajlowe od lat sadzę w doniczkach przy altanie zamiast kwiatów, u nas straszne ilości koktajlówek pożeramy latem, a i na zimę do słoików robię. Są piękna ozdobą w donicach, sadzę wszelkie kolory i kształty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 14.04.2016 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Pusia&Kssawery mój tata twierdzi, że koktajlowe to złodzieje miejsca w tunelu... ale sadzi, bo ja lubię takie w tunelu są dużo wyższe niż w donczce i czasem nie da się przejeść, więc w zeszłym roku część przemieliłam na przecier, wyszedł SUPER!! ciemnoczerwony i gęsty... no ale koktajlówki są mało wydajne na przecier Muszę spróbować tej zupy... brzmi dobrze a jakie to warzywa? Te koktajlowki do donic są sliczne, bo gęste i takie zgrabne Zobaczymy jak mi się te bakłażany udadzą... trudno jest uprawiać cokolwiek z małą ilościa oprysków papryka z 1-2 opryskami była piękna a w środku złapała zgniliznę... na pomidory super działa pokrzywa i mleko, ale to najlepiej co 2 dni. Ekologiczne uprawy są trudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 14.04.2016 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Muszę spróbować tej zupy... brzmi dobrze a jakie to warzywa? Polecam bo pyszna: http://weganie.blogspot.com/2011/01/zupa-z-pieczonych-warzyw.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 15.04.2016 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 O proszę, proszę, wegańska stronka Zupy nie jadłam, ale ten zestaw warzyw często u mnie gości, bo uwielbiam duszoną paprykę i cukinię Ja nie wiem czy jakieś pomidory będę sadzić... Do tej pory tylko w gruncie miałam, ale co roku raka chwytały, zarówno te duże jak i koktailowe. W donicach uprawy nie próbowałam. Macie jakieś szczególnie godne odmiany do donic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 15.04.2016 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Zaraz mi notatnik z Waszymi przepisami pęknie w szwach... (chociaż niemożliwe, by internet pękł, ale wiecie, lepiej brzmi ) Ajvar i zupa brzmią świetnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 15.04.2016 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Ja nie wiem czy jakieś pomidory będę sadzić... Do tej pory tylko w gruncie miałam, ale co roku raka chwytały, zarówno te duże jak i koktailowe. W donicach uprawy nie próbowałam. Macie jakieś szczególnie godne odmiany do donic? Póki co nie mam szklarni i pomidory sadzę w warzywniaku - tylko jedną odmianę - bawole serca. Rak mówisz?? Czy masz na myśli zarazę ziemniaczaną?? Bo o raku na pomidorach nigdy nie słyszałam. Jak mokre lato to łapią zarazę, jeśli nie są pryskane (3 dni po deszczu). Koktajlowe u nas wcale zarazy nie łapią - są odporne, nigdy ich nie pryskam. Ta wegańska stronka jest bardzo fajna. A zupę jeszcze raz polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 15.04.2016 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Tak, chodzi mi o zarazę ziemniaczaną, w tutejszej wsi nazywaną rakiem Niczym nie pryskałam, bo nie wiedziałam, że trzeba mlekiem Koktailowe też się pochorowały, mimo że cebula obok rosła. Może zaraza u mnie w ziemi siedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 15.04.2016 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Niczym nie pryskałam, bo nie wiedziałam, że trzeba mlekiem Też nie wiedziałam, że mlekiem Ja psikam gwarantem. Żadnej innej chemii nie stosuję na rośliny jadalne. A w zeszłoroczne cudne lato nie pryskałam ani razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.