Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W poszukiwaniu utraconego tlenu, czyli jak trafiliśmy na koniec tęczy

Recommended Posts

tylko wiecie to nie może być UHT :D najlepiej od krowy... albo takie niehomogenizowane :)

wali potem w tunelu jak nie wiem... ale działa ;) polecam jeszcze 24h oprysk z pokrzywy :) hmmm też śmierdzi...

My zrezygnowaliśmy z upraw pomidorow nie pod osłoną... bo w okolicy taka zaraza ziemniaka, że musielibyśmy być na dziłce codziennie :( a nie da się... jak zaraza wzięła naraz z 70 krzaków to kaplica, tyle pewienia na darmo.

Co innego jak teraz będziemy mieszkać na wsi :)

Faktycznie w zeszłym roku bylo super :) pod względem chorób :) ogórki ani razu nie były pryskane :) pomidorki tylko pokrzywą na wszelki wypadek.

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W zeszłym roku miałam masę ogórków. Posiałam Monikę i w tym roku też będzie ta odmiana.

Ogórków nigdy niczym nie pryskam i udają się, ale rok temu to już szczególnie.

Pokrzywą pryskałam cebulę, bo mi ją coś zżerało od liści, dostało się też burakom czerwonym oblężonym przez mszyce. Buraki urosły wielkie jak dno w wiadrze (odmiana egipski).

W tym roku znowu zrobię gnojówki pokrzywowej, jako nawóz świetnie działa i dała radę robalom. Doszkolić się muszę jakim chorobom przeciwdziała. Szkoda, że tak przeraźliwie śmierdzi ;)

Liliputku mleko UHT omijam w sklepie szerokim łukiem ;) Ta biała woda nie powinna nawet nazywać się mlekiem. Sąsiedzi w mojej nowej lokalizacji mają krowę i sprzedają mleko i twarogi. Z mleka zawsze uzbierałam jeszcze sporą ilość śmietany :D

Edytowane przez mother_nature

A ja pokrzywę uprawiam w celach spożywczych.

Mam jeden taki zagonek gdzie pod kontrolą, bez żadnej chemii, rośnie pokrzywa i przed pierwszym kwitnieniem jest ścinana, suszona a potem pita w postaci herbaty.

Rewelacja na cerę, paznokcie, włosy, hemoglobinę i nerki - tylko trzeba pić regularnie.

ooo bardzo lubię napar z pokrzywy, ale jakoś zawsze kupowałam :)

We wsi obok mnie mieszka moja ciocia, tez własnie hodują krowy i zamierzam od nich kupowac mleko :) podobno cieszy się to duzym powodzeniem, bo sporo osób z miasta sie przeprowadza, a we wsi już nie tak wiele osób hoduje zwierzęta...

nie zapisuję (jeszcze) Waszych przepisów kulinarnych, ale te ogrodnicze skrupulatnie przeklejam do pliku i mam nadzieję wykorzystać! :)

Pestko dzięki, uwielbiam bzy, do tego jeszcze dzika róża, jaśminowiec i będzie pachniało!

Liliputku żeby tylko czas na zbieranie doświadczeń był;)

Dzisiaj wytyczyliśmy dom, trwało to ponad 2 godziny, wejście do domu wypada prosto na olchę, o którą będzie zahaczał daszek ganku, więc trzeba będzie trochę przyciąć jej gałęzie :( Potem mili panowie zamontowali licznik, inny pan przywiózł siatkę, a jeszcze inny sprawdził, jakim autem wysłać do nas beton :)

Stal zamówiona, udało się jednak znaleźć w cenie sprzed podwyżki; baniak na wodę zamówiony, znaleźliśmy sprzedawcę z naszego miasteczka, woda do baniaka załatwiona od sąsiada (dzięki niemu nie musimy wozić 1000l, tylko zalać na miejscu z jego studni); bloczki zalewowe, deski szalunkowe zamówione, gwoździe itp drobnica kupione, więc chyba jesteśmy gotowi! Byle nie było mokro, bo koparka nie wjedzie.

Niestety zaczęło padać, więc urodzinowe ognisko Młodej nie wypaliło, ale mała imprezka była :p

20160415_103238.jpg

Tsunami dziękuję w imieniu Kierowniczki;) U nas na razie słońce, więc mam nadzieję, że wystartujemy równo :)

Liliputku ale zacznę od czegoś mniej ambitnego, np szczypiorku :D

Bloczki zalewowe=szalunkowe, mieliśmy do wyboru czekać kolejny miesiąc (albo i dłużej) i iść w szalunki systemowe + lany beton, albo od razu bloczki zalewane betonem. Wybraliśmy to drugie, więc będzie trochę oszukany bunkier ;)

oo, jesteśmy rzodkiewkożercami, więc jeśli takie bezproblemowe w uprawie to się na nie porwę :)

Po dzisiejszej wizji lokalnej padło na duuużą koparkę za 160zł/godzinę, ale za to może uda się załatwić sprawę w jeden dzień zamiast w trzy!

Tradycyjnie migawka z pracy kierowniczki budowy i jej pomocnika

20160416_134845.jpg

20160416_150922.jpg

20160416_134922.jpg

Olchy, na które będzie się wychodziło z domu

20160416_134918.jpg

mms_img-1105085368.jpg

Edytowane przez Niechaj

To propozycje nasadzeń żywopłotowych od Elfir. Upolowałam dzisiaj :) :

• Klasyczne żywopłotowe do strzyżenia: buk, grab, klon polny, ligustr, wiąz syberyjski, ałycza.

• Żywopłot nieformowany: pęcherznica, jaśminowce, tawuła van Houttea, krzewuszki, berberysy.

• Swobodna kompozycja z wyższych krzewów typu lilaki, kalina, bez czarny podsadzona niższymi jak krzewuszki, hortensje, forsycje itd. i bardzo niskimi jak miniaturowe krzewuszki, tawuły japońskie, kwitnące byliny.

• Można naturalistycznie - brzozy pożyteczne podsadzone dereniami białymi i trawami ozdobnymi.

O tę siatkę leśną dbaj. Przyda się, gdy już będzie właściwe ogrodzenie. Można ja wykorzystać do poprowadzenia pnączy, a nawet da się pomidorki i ogórki podpiąć.

To propozycje nasadzeń żywopłotowych od Elfir. Upolowałam dzisiaj :) :

[/size]
  • Swobodna kompozycja z wyższych krzewów typu lilaki, kalina, bez czarny podsadzona niższymi jak krzewuszki, hortensje, forsycje itd. i bardzo niskimi jak miniaturowe krzewuszki, tawuły japońskie, kwitnące byliny.

• Można naturalistycznie - brzozy pożyteczne podsadzone dereniami białymi i trawami ozdobnymi.

o to to! Z przodu (od południa) chcę wyższe i niższe krzewy, małe drzewka, dość swobodnie, raczej z naszej strefy klimatycznej, chociaż taka magnolia bardzo mi się podoba:)

I pisząc wcześniej o bzach miałam na myśli lilaki, bo takie rosną pod moim blokiem, uwielbiam no.

mother dzięki:)

Niestety nie zaczęło się, leje od wczoraj :( Mam nadzieję, że ekipa nie straci cierpliwości, bo już tydzień opóźnienia mamy :/