Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pionowa i DYSPERBIT

Miszcz Jaszczonb

Recommended Posts

Witam,

Dom niepodpiwniczony, gleba gliniasta. Odkopuje fundamenty i oprócz drenażu mam zamiar wykonać izolację pionową. Naczytałem się nieco na tym forum i gdzie indziej i nie wiem czy warto stosować jako izolację DYSPERBIT, czy jest on konieczny?. Na początku założyłem sobie, że po oczyszczeniu i osuszeniu zagruntuje i zaizoluje fundamenty DYSPERBITEM a na to położę styrodur, ale coś mnie niepokoi. DYSPERBIT zaizoluje fundament od wody gruntowej z zewnątrz, ale jak się domyślam to nie wypuści wilgoci z wewnątrz i zamknie ją w środku. Poza tym, czy po nałożeniu DYSPERBITU da się przykleić do tego XPS na klej do styropianu? czy może lepiej na Insta Stik?

Teraz tak pomyślałem, że bezpośrednio na oczyszczone fundamenty zamiast nałożenia DYSPERBITU przykleić styrodur i na to folię kubełkową, czy to dobry pomysł? W końcu XPS sam w sobie jest izolacją przeciwwodną i przeciwwilgociową.

Problem w tym, że fundamenty mam niezbyt równe, tzn w niektóry miejscach muszę skuć takie wystające brzuchy. Klejenie na grzebień abizolem odpada, dlatego właśnie chciałem kleić zwykłym klejem do styropianu na placki, ewentualnie klejem poliuretanowym Insta Stik. Jak sądzisz, czy zwykły klej bedzie trzymał się dysperbitu? czy może lepiej użyć kleju poliuretanowego Insta Stik? Podobno nadaje się do klejenia XPS na podłoża bitumiczne i raczej nie wyjdzie drożej od zwykłego kleju.

Folię kubełkową raczej dam, ze względu, że dom jest na lekkim stoku i mam glinę w koło.

Najlepiej zrób próbę,przyklej kawałek i zobaczysz za 2 dni czy trzyma. Pamiętaj że xps obsypiesz gruntem,więc samo nie odpadnie:rolleyes: U ojca na starym domu też fałdy i górki były,więc tylko posmarowaliśmy i styropian położony i dociśnięty żwirem przez folie kubełkową i 5 lat jest ok.Podstawa to pomalować,pomazać,nałożyć szpachlą izolacje,która nie zje styropianu.. Edytowane przez cieszko
byk

Rozumiem. XPS mam zamiar przykleić ok 30cm nad poziomem gruntu by zrobić cokół. Poza tym u mnie nie nie da się nałożyć izolacji szpachlą ze względu na nierówności. Dlatego pomyślałem, że do tego celu wykorzystam pistolet do konserwacji i kompresor. Pod ciśnieniem na pewno lepiej i dokładniej położę dysperbit niż pędzlem czy szczotką, jak sądzisz?

• 1 month później...