Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oddzielenie pomieszczeń, anhydrytowej od cementowej wylewki

5zymon

Recommended Posts

Zdecydowałem się*wylać anhydryt w 3 pomieszczeniach gdzie mam ogrzewanie podłogowe. Ogrzewanie podłogowe jest także w łazienkach, ale tam ze względu na wilgoć wolę wylać cement. Cała reszta domu byłaby wylewana w cemencie. Mam w związku z powyższym dylemat.

- Różnica wysokości, anhydrytu liczymy +/- 5 cm , z kolei cement to około 7cm. Czy w pomieszczeniach gdzie ma być cement muszę w związku z tym położyć 2cm mniej styro?

- Czym najlepiej oddzielić pomieszczenia cement/anhydryt tak żeby wylewki się nie zmieszały, deską?

- Czy może sobie darować i wszystko wylać*w cemencie/anhydrycie?

Najpierw naczytałem się*o wspaniałych właściwościach anhydrytu na ogrzewaniu podłogowy, a potem kogo spotykam to każdy "doradza" żeby lepiej cement lać, z wyjątkiem wykonawcy wylewki anhydrytowej który oczywiście mówi że wszystko w anhydrycie.

• 2 months później...

Dzień Dobry, - Tak, różnicę pomiędzy wysokościami wylewek można wyrównać styropianem. W pomieszczeniach gdzie będzie anhydryt dajemy grubszy styropian. - Poszczególne pomieszczenia anhydryt/cement można oddzielić pianka dylatacyjną. - Lepiej nie wylewać wszystkiego w cemencie, dlatego że w przypadku ogrzewania podłogowego lepiej sprawdza się anhydryt.

Pozdrawiam

Marek Tucholski

Online Ekspert marki Lafarge