_ZBYCH_ 06.07.2004 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 Moze zabrzmi laicko i fuj-ale ja polecam-jesli ktos chce miec antene na kominie- puscic kabel od anteny przewodem wentylacyjnym- 1 czy 2 nie powinien krzywdy zrobic wentylacji. Nie wiem, co na to kominiarz Nie wiem jak u was ale u mnie Koramic dachowka wentylacyjna w zaden sposob nie nadaje sie do puszczenia kabla- do tego sa chyba specjalne wlasnie do tv dachowki, nie chce mi sie grzebac ale na stronach producentów na pewno takie sa. ... Dachówka tzw. antenowa nie umożliwia przeprowadzenia przewodów, a jedynie umożliwia przeprowadzenie przez dachówke masztu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamkom 07.07.2004 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Witam serdecznie.Nie wolno montować anten na kominie.Jesli chodzi o opaske hmm to juz najlepsze rozwiazanie z mozliwych. Antena talerzowa przy wiatrach wprowadza zawirowania powietrza i moze doprowadzic do pogorszenia ciagu w przewodach, taka antena rowniez oslabia komin i mozesz stracic gwarancje na komin schedla (30 lat gwarancji).Proponuje przeczytac taka gwarancje dokladniej.A jesli nie zalezy Tobie na gwarancji to wibracje powodowane silnymi wiatrami dzialajacymi na antene paraboliczna moga doprowadzic do jego pekniecia i rozszczelnienia.Ciagniecie przewodem wentylacyjnym kabli jest niedozwolone.Nie chodzi tutaj o ciag lecz jesli przyjdzie kominiarz i bedzie chcial przeczyscic ten przewod( a jest to obowiazkowe 1 raz w roku) to wtedy wystawi protokol przegladu( tez jest obowiazkowy)z odpowiednim wpisem.Jestesmy w Uni lecz uczmy sie prawidlowego wykonania poniewaz oni juz sie nauczyli a my sie dopiero uszymy, lecz nasze przyslowie Polak mądry po szkodzie.... jest znane i czesto stosowane.Pozdrawiam serdecznie Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 07.07.2004 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 1. Mocowanie na opasce jest dużo bezpieczniejsze niż nawiercanie komina. Opaska w Castoramie kosztuje 20 parę zł2. Kominy są na ogół wysokie. Można antenę zamontować poniżej wylotu z komina:a) nie będzie się brudzićb) nie będzie zakłócać ciągu3. W czasie budowy komina (mam normalny z cegieł) kazałem wprowadzić w jeden z przewodów wentylacyjnych peszel - górna krawędź wychodzi powyżej dachu (od strony skosu więc zupełnie niewidoczna), a dolna poniżej dachu - w "pionie technicznym"4. U mnie przewody wentylacyjne mają zakratowane (ptaki) wyjścia z boku komina, więc kominiarz w żaden sposób tam nie zajrzy, a i nie ma po co.5. Antenę radiową (FM) nie trzeba wyprowadzać na dach - u mnie jest pod dachem (w pionie technicznym) i odbiera b.dobrze6. Antena TV jest ażurowa i nie zwiększa ryzyka uszkodzeń komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caravaggio 07.07.2004 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Adamkom:1- zgadzam sie, ze uczmy sie robic dobrze-niestety klopot jest kiedy juz jest cos zrobione zle:)2- faktycznie ciag moze zaburzac, ale od czego glowa- trzeba robic tak by to zminimalizowac3-przewod wentylacyjny 14-14- nawet peszel to pestka przy kanale4-faktycznie komin nie jest najlepszym miejscem (opinie fachowcow) ale jednak bardzo wygodnym5-co do sił działających na komin- nic nie wiem o schedlu-nie przesadzajmy-zalezy czy wieszasz 120 czy 180 czy 60 z cyfry:)Generalnie jestem za adamem-robmy dobrze....a jak czasem sie nie da to tak jak sie da:)- aha odradzam w ogrodzie-ufoludkowo dla mnie wyglada- no ale ta uwaga byla nie na miejscu- o gustach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts