Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odprowadzenie wody z rynien

maciejtoya

Recommended Posts

Witam,

Mam zamontowane rynny na dachu (7 szt.) dach około 320 m2. Projekt podobny kamea 2G.

0335_thumb_1280_720.jpg

Rynny spuszczone są prosto, gdzie po opadach deszczu wokół fundamentów (szczególnie koło garażu) robi się mały basen. Chciałbym to gdzieś odprowadzić rurami drenarskimi + studzienki chłonne.

Jak się za to właściwie zabrać ?

Jak głęboko kłaść rury ?

Jakie studzienki wybrać ?

Czy można do 1 studzienki odprowadzić dwie rury ?

Myslalem nad rozwiązaniem podobnym do tego, tylko nie wiem czy to dobry pomysł:

fa8c08fc8509c681a2b5e5100e899506.jpg

Z góry dzięki za rady.

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie to robię... idea główna jest taka:

rozsaczanie.jpg

Wodę odprowadzam z rynien rurą pełną PCV, odsuwam od fundamentów na 2 metry i dalej wpinam się w rurę drenarską. Staram się nie rozsączać wody w pobliżu fundamentów (na fotce). Uwzględniam naturalny spadek terenu i gdzie konieczne prowadzę w rurze pełnej. Dalej wpinam się w rurę drenarską w otulinie z kokosa. Rura drenarska będzie położona w obsypce kamiennej, obsypka dodatkowo będzie osłonięta włókniną. Obniżeniem wodę skieruję do studni chłonnej, a w przyszłości - jak powstanie kanalizacja - wepnę się do szamba, które wykorzystam na gromadzenie wody deszczowej....

Głębokość położenia rury to minimum 30 cm, ale po dosypaniu ziemi pewno zwiększy się do 40 cm ... studnia chłonna z kręgów betonowych umożliwiające wejście i ewentualną inspekcję rur.

IMG_9843a.jpg

Edytowane przez piotrek0m

Będziesz miał kilometr tej rury drenarskiej ?!?

pojemność rur to będzie ok 2m3, pojemność studni chłonnej 1,5 m3, reszta to zbiornik na deszczówkę 10 m3. Generalnie na forum mało jest relacji z zakresu odprowadzenia deszczówki, odnoszę wrażenie, że ludzie skupiają się na budowie domu, to co jest później w tym zagospodarowanie wody deszczowej schodzi na dalszy plan i nir poświęca się temu zagadnieniu wiele czasu, brak jest relacji co do działania takiego czy innego sposobu rozsądzania wody ...

nie :)

pojemność rur to będzie ok 2m3, pojemność studni chłonnej 1,5 m3, reszta to zbiornik na deszczówkę 10 m3

Bardzo dobrze kombinujesz :) mam podobnie; 340m2 dachu, podobna instalacja sprawdziła się nawet podczas ubiegłorocznych obfitych deszczy.Pomimo tego, ze zbiornik mam mniejszy (ok 3,2m3 studnia chłonna)nigdy nie napełnił si,ę aby stworzyć zagrożenie przelaniem.

pojemność rur to będzie ok 2m3, pojemność studni chłonnej 1,5 m3, reszta to zbiornik na deszczówkę 10 m3. Generalnie na forum mało jest relacji z zakresu odprowadzenia deszczówki, odnoszę wrażenie, że

Dobrze, że skorygowałeś obliczenia i opis ;-). Generalnie, dlatego zwróciłem Ci na to uwage abyś nie był rozczarowany efektami "pojemnościowymi" Jeżeli masz dach o pow. ok 200 - 300 m.kw. wypełnienie pojemności 3-4 m.sz. możesz osiągnąć po jednym dniu obfitych deszczy. Żeby nie było... - wiem z doświadczenia (i obliczeń) - zbiorniki 3 m.sz, przelew w rurę dren. fi 100 w otulinie PP ( twój kokos) - ok 30 m ( na gł. ok 0,7m,szer.0,6 m, w otoczaku) zakończona w "zbiorniku" chłonnym zasypanym żwirem c.a. 5 m.sz., który , ze względu na lekko opadający (od budynku) teren jest juz poniżej poziomu ław fundamentowych.Też glina.Nie liczę pojemności wąsów PCV (od rynien) bo tam woda stać nie powinna. Gdybym miał możliwość pewnie zrobił bym większą pojemność ale i tak ten obecny układ sprawdza się znakomicie (przypuszczam ,że głównie ze względu na rurę drenażową). System ten działa niezależnie od drenażu ław fundamentowych ( dla jasności).

Co do idei troszczenia sie o temat odprowadzenia/zagospodarowania wód opadowych (szczególnie daleko od fundamentów) - zgadzam sie całkowicie.

Powodzenia.

No i zrobione, czekam na deszcze żeby sprawdzić system ...

tak to generalnie wygląda, włóknina, kamień frakcji 8-16, usadowiony w ziemi chłonnej, nie za głęboko, bo głębiej jest glina, rura w osłonie PP. Po zasypaniu docelowym poziomem gruntu w najpłytszych miejscach włóknina znajdować się będzie ok 30 cm od powierzchni ziemi.

IMG_9871a.jpg

Tak wygląda przekrój ziemi, to żółte to twarda, zbita glina.... wątpię czy będzie to studnia chłonna, raczej powstał szczelny zbiornik.

:sick:

IMG_9941a.jpg

Mam takie odprowadzenie jak Piotrek0m. Tylko najpierw zbiornik na 9m3 a właściwie dwa wykonane z kręgów betonowych, połączone. Potem studnia chłonna czyli kilkanaście metrów rury drenażowej położnej w przyjaznym otoczeniu - piasek.

Sprawdza się od wielu lat - wodę wykorzystuję do podlewania.

Na forum jest sporo pod hasłem: deszczówka.

Np.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?126803-deszcz%C3%B3wka&highlight=deszcz%C3%B3wka

Działa !

Woda ze studni się wchłania ...

Zdjęcie z mojego wykopku. Na zdjęciu nie widać jeszcze dużej ilości wody, ale następnego dnia dno było już zalane i dzisiaj mam 0,5m wody, której nie ubywa. Glina do 3m ma baaaardzo niską przesiąkliwość pionową i zrobiła się wanna. U mnie woda stoi na 0,5m już od miesiąca.

20150507_201835 - po 40 minutach zbiera się woda.jpg

Jak głęboki masz ten dołek?

Coś mi się wydaje, że dokopałeś się do żwirów lub innej warstwy przepuszczalnej.

Edytowane przez Antymateria

Ta Twoja glina ma inny kolor, jest jakby bardziej plastyczna od mojej....

Są różne rodzaje glin, ->

http://www.ptg.sggw.pl/images/Uziarnienie_PTG_2008.pdf.pdf

od przepuszczalnych, do nieprzepuszczalnych, być może u mnie to jakaś "lekka frakcja" nie znam się, głębokość wykopu około 2 metry - 3 kręgi + zakrywa. Wchłania się, zobaczę jeszcze jak będzie w mokrej porze roku, może wody gruntowe się podniosą? Ale na razie działa ...

• 2 weeks później...

Ja zastanawiałem sie by zrobić podobnie jak piotrek0m z tym, że chciałem albo z każdej rynny dać zakopaną beczkę bez dna (z gruzem, kamieniami) o pojemności beczki 200L albo wkopać 2 kręgi betonowe i zwężkę na to i doprowadzić tam rurę z każdej rynny. Pojemność takiej studni z kręgów to około 6-7 m3 wody.

Cenowo wyjdzie podobnie. Który pomysł lepszy wg was ?

Ja zastanawiałem sie by zrobić podobnie jak piotrek0m z tym, że chciałem albo z każdej rynny dać zakopaną beczkę bez dna (z gruzem, kamieniami) o pojemności beczki 200L albo wkopać 2 kręgi betonowe i zwężkę na to i doprowadzić tam rurę z każdej rynny. Pojemność takiej studni z kręgów to około 6-7 m3 wody.

Cenowo wyjdzie podobnie. Który pomysł lepszy wg was ?

Dobrze to policzyłeś ?

7m3 wody to 7000 litrów, coś te beczki po 200 litrów to nie bardzo...

Tutaj możesz sprawdzić ile wody będziesz miał z dachu:

http://www.marleypolska.pl/?p=1144

Ale zbiornik na 7m3 przy dachu do 150m2 [rzut] powinno wystarczyć.

7 m3 to przy wykorzystaniu kręgów, nie dotyczyło to beczek. Dla próby dałem z rynien kolanka i metrowe rury, wykopałem otwory mniej więcej na głębokie na 80 cm i na średnicę około 70-80 cm i przy ostatnio dość obfitych opadach woda się z nich nie przelała.

Szczerze mówiąć wolałbym zrobić te dwa kręgi z włazem i wykopać jeden otwór niż męczyć sie z 10 beczkami. NO i pojemność większa. Zastanawia mnie tylko czy taka ilość wody w jednym miejscu nie będzie złym rozwiązaniem.

A co powiecie na temat wpięcia się pod instalację melioracji? U nas na działce mam sączki zbierające f70 oraz sciągającą f50 które na sądiednich działkach schodzą się do studni i dalej idą f12,5 do rowu melioracyjnego jakieś 1,5-2 km dalej. To co mam nadziałce praktycznie wpisuje się dom. Teoretycznie obok fundamentów powinienem mieć porozkładane wg mapki którą mam.

A co powiecie na temat wpięcia się pod instalację melioracji? U nas na działce mam sączki zbierające f70 oraz sciągającą f50 które na sądiednich działkach schodzą się do studni i dalej idą f12,5 do rowu melioracyjnego jakieś 1,5-2 km dalej. To co mam nadziałce praktycznie wpisuje się dom. Teoretycznie obok fundamentów powinienem mieć porozkładane wg mapki którą mam.

Obawiam się, że to jest zabronione !

7

Szczerze mówiąć wolałbym zrobić te dwa kręgi z włazem i wykopać jeden otwór niż męczyć sie z 10 beczkami. NO i pojemność większa. Zastanawia mnie tylko czy taka ilość wody w jednym miejscu nie będzie złym rozwiązaniem.

Moje 3 kręgi jak dotąd wystarczają. Przyjmują silne letnie opady, woda stosunkowo szybko wsiąka. Oczywiście nie są to jakieś oberwania chmury, ani długotrwałe opady. ... poczekam do jesieni i napiszę...