Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie Nadmuchowe Gazowe ( + Kominek ).

JohnLittle

Recommended Posts

Witam.

Jestesmy na etapie zaprojektowanie oraz wyceny systemu ogrzewanie nadmuchowego Gazowego dla domu jednorodzinnego z poddaszem urzytkowym o powierzchni 120-130m2. np.( http://www.domoweklimaty.pl/en/projekty/2987/house-design-sroka-nf40 ).

Jak wyzej, piec gazowy ztym iz chcielibysmy miec mozliwosc rowniez uzycia i rozprowadzenie ciepla z kominka (usytuowanego w salonie ).

Jak rowniez mozliwosc wentylacji oraz schladzania temperatury domu uzywajac kanalow ( powietrznych ) wyprowadzonych na zewnatrz budynku oraz z umieszczeonych w gruncie. (naturalnie schlodzone powietrze).

Na co zwrocic uwage wybierajac piec gazowy oraz czym sie sugerowac wybierajac pompe powietrzna?

Czy koszt takiej instalacji przewyzsza konwencjonalne systemy obecnie uzywanie w polsce oraz jaka jest sprawnosc oraz awaryjnosc takiego sytemu.

Czy ktos z Was ogrzewa/schladza dom za pomoca powietrza w takim systemie?

Dzieki i pozdrawiam.

projects__9551ac5_2987__2_51ac5e74cedcd.jpg

Edytowane przez JohnLittle

.pompa ciepla mialem na mysli wirnik (rozprowadzajacy i wtłaczajacy cieplo do kanalow ) przy piecu Gazowym (produkujacym cieplo).

Kanały nadmuchowe na parterze w podłodze a na poddaszu uzytkowym w suficie podwieszanym. Transport ciepla z parteru na poddasze jednym kanalem usytuowanym w scianie.

..przykladowe rozwiazania

schemat.jpgSchemat-instalacji-w-budynku-wielokondygnacyjnym.jpg.

Edytowane przez JohnLittle

..mysle, ze koszt instalacji systemu grzewczego nadmuchowego nie przekracza kosztow tradycyjnego dobrej klasy systemow grzewczych gdzie w wiekszosci przypadkach nosnikiem ciepla jest ciecz. A moze dawac wiecej mozliwosci od ogrzania do schlodzenia jak rowniez do wymiany powietrza w domy, wentylacji jak rowniez do utrzymanai stopnia zwilgocenia powietrza. Dopinajac do ukladu komimek mozemy ogrzac czesc domu z ciepla zkominku nie zalaczajac pieca czy pompy pow.( wg.uznania).

Ja na chwile obecna zastanawiam sie nad piecem gazowym ( gaz jest tanszy niz prad ).

Ale pompa ciepła to przecież cena prądu / 3, więc eksploatacja tańsza.

I schłodzi powietrze skuteczniej, niż jakieś kanały w gruncie.

Dla mnie dziwne jest to, ze w nowym domu projektowane będzie ogrzewanie nadmuchowe. To dla mnie najmniej komfortowy system ogrzewania.

Wentylacja i ogrzewanie, to dwa różne tematy. Jak będziesz chciał wentylować dom powietrzem, które ma go ogrzewać, to Ci spojówki wyschna w zimie.

Edytowane przez fotohobby

Fotohobby.. :)

..jesli wentylowac to powietrzem z zewnatrz,

..jesli chlodzic to z klimatyzatora lub powietrzem schlodzonyn naturalnie,

..a jak ogrzewac to piecem lub pompa powitrza.:)

..tak ja pisalem powyzej, chcialem zapytac czy ktos z was moze posiada podobne rozwiazanie. Czym sugerowac sie przy doborze pieca. Jak wyglada eksploatacja.?

• 7 months później...

Jak ja nie lubię (czy to tutaj czy na każdym innym forum) jak pisze ktoś w temacie o którym nic nie wie.

@fotohobby naprawdę musiałeś wtrącić swoje 5gr?

Masz prawie 6500 komentarze i nadal nie wiesz jakich rad udzielać?

Wygląda to tak

Powietrze z dworu - > rekuperator -> piec gazowy nadmuchowy - > komora nad kominkiem (DGP) -> rozprowadzanie po pokojach. Następnie z łazienki, garderoby i kuchni leci powietrze do rekuperatora. Ot cały schemat. Układ zamknięty - ciepłe powietrze przechodzi przez wszystkie pomieszczenia nie opuszczając domu.

Śmiało można wpiąć do systemu klimatyzator. Wentylacja, nawilżanie, ogrzewanie i klimatyzacja na jednym kanale.

Mnie nie stać na klimatyzator ale na pewno będę się starał zrobić GWC własnymi rękoma, aby zimą nie mrozić reku, a latem chłodzić dom.

Kolega pytał czy ktoś używa już jakiś czas takiego systemu.

Jak na razie znalazłem kilka osób ale wszyscy mają to na pompie (czyli prąd) i bez kominka (DGP).

Im wychodziło przy 160m2 jakieś 6tys zł za całkowite zużycie prądu przez rok.

A jak to się ma do gazu? No i oczywiście sam kominek (DGP) na pewno odciąży piec gazowy.