darass86 23.06.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Cześć chciałem się was podpytać czy dobrze kombinuję. Mam zamiar wykonać opaskę w okół domu z kamyczków ozdobnych. Ale chciałbym upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i kombinuję tak:- wykopać "rów" na opaskę trochę głębiej - wyłożyć geowłóknina- na geowłókninę trochę żwiru i rury drenarskie ze spadkiem w kierunku rogów budynku gdzie będzie odprowadzana również woda z rynien (do studzienki rozsączającej)- przysypać resztę żwirem a na wierz kamyczki ozdobne Czy to ma szanse odprowadzić nadmiar wody w okół domu? Chodzi mi o wodę opadową (poziom wód gruntowych na głębokości ok 15 - 20 m), dom na glinie.z góry dzięki z podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 23.06.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 (edytowane) Tak samo robię i ja... i też mam glinę. Wodę z rynien odprowadzam rurami pełnymi PCV na odległość ok 2 metry od budynku. W miejscach bliskich fundamentom (jak na fotce) też idą rury pełne. Dalej wpinam się do rury drenarskiej w otulinie kokosowej. Rura drenarska obsypana będzie kamieniem i dodatkowo położona w geowłókninie ze spadkiem w kierunku studni chłonnej. Studni chłonnej jeszcze nie wykopałem i nie wiem do czego się dokopię i jak głęboka będzie. Ponieważ mam glinę zasadniczym elementem rozsączającym będzie rura drenarska w osypce kamiennej. Przy samym budynku będzie opaska z krawężnika (na fotce widać już naniesiony poziom) na dnie geowłóknina, a na niej kamienie. W odległej przyszłości, kiedy zostanie wybudowana we wsi kanalizacja planuję wpiąć się do szamba i zbiornik po szambie wykorzystywać na zbieranie deszczówki. Zasadniczo wodę trzeba odprowadzić i rozsądzać możliwie daleko od fundamentów ... Edytowane 23 Czerwca 2015 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek4 23.06.2015 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Tak samo robię i ja... i też mam glinę. Zasadniczo wodę trzeba odprowadzić i rozsądzać możliwie daleko od fundamentów ... To po co pchasz wodę z rynien do drenażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 23.06.2015 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 To po co pchasz wodę z rynien do drenażu? A dlaczego nie? Niech woda przesącza się pod trawnikiem. Uwzględniłem spadek terenu i po lewej stronie budynku "na górce" gdzie woda mogłaby spływać na fundamenty zastosowałem pełną rurę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darass86 24.06.2015 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Fajnie rozrysowaleś, też planuję wodę z rynien puścić sztywnymi PCV do studzienek rozsączających. Ale co z rurami drenarskimi w opasce, pod warstwą żwiru? Jest sens odbiorą nadmiar wody aby nie moczyło za bardzo fundamentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 24.06.2015 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Piotrek, żebyś nie walił głową w futrynę. Odprowadzanie wody z dachu w rury drenażowe bez dużych studni chłonnych może skończyć się zamarznięciem takiego drenażu. W skutek czego woda zostanie uwięziona w rynnie, oraz odwodnieniu i podczas zamarzania może je rozerwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 26.06.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Hmm... jak widzę na licznych zdjęciach ludzie rury odprowadzające wodę kładą płytko pod ziemią... nie napotkałem relacji o zamarznięciu. Właściwie rozpatrujemy sytuację kiedy po silnych roztopach albo opadach przychodzi silny mróz.... tylko, ze ziemia nie zamarznie w ciągu nocy na głębokość 40-50 cm... nie wiem... tak czy siak muszę poczekać na jakieś poważniejsze opady ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darass86 27.06.2015 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 nikt więcej się nie wypowie. Zapytam jeszcze raz czy jest sens umieszczenie rur drenarski w opasce żwirowej ( na głębokości ok 40 cm) wokół domu. Rury odprowadzone do studzienki rozłączającej. Czy nie narobi to większych problemów. Dom na terenie gliniastym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts