Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parket, deska, panele?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z dolnych półek - znaleźliśmy w Castoramie ( proszę na mnie nie krzyczeć z tego powodu) słowacką deskę parkietową firmy FTC - jesio rustyk za ok 60 zł. Sami sprzedawcy twierdzą, że jakość adekwatna do ceny ale reklamacji nie było. Rysunek i kolor drewna bardzo ładny. W porównaniu z innymi parkietami powłoka lakieru ma skórzastą fakturę (czego u innych producentów nie zauważyliśmy).

Jesteśmy bliscy podjęcia decyzji na tak.

• 2 weeks później...

A ja znów mam "mola" :( , bo zobaczyłem gdzieś coś, co zwie się ekoparkiet. Nie trzeba tego cyklinować, jest z drewna i spodobało się. Tylko kto ułoży ten ekoparkiet i ile to będzie trwało? Macie może jakieś doświadczenia jeśli chodzi o układanie tego parkietu, trwałość itp.? Cena nie jest porażająca - w granicach barlinka, nawet taniej.

Pozdrawiam

Pearl

• 1 month później...
  • 1 month później...

Właśnie stoimy przed problemem wyboru podłogi do salonu. Do sypialni już wybraliśmy. Jednak panele, wiąz. Mają piękne słoje. Chociaż na początku była planowana wykładzina, to argumenty o składnicy kurzu przekonały mnie do gładkiej podłogi.

W salonie zawsze chciałam mieć ładne drewno, ale nie parkiet tylko takie większe deszczułki. Po wycenie, z pięknego dębu, na gotowo wyszło 250 zł/m2. Wyleczyłam się, za takie pieniądze, mamy być niewolnikami podłogi, bo się może zarysować, uszkodzić. Wejście do domu przez taras prosto do salonu, zanim urośnie taka trawa, żeby się piasek nie nosił do domu, to trochę czasu minie. Uważajcie Goście, uważajcie psy i koty. Chyba zdecydujemy się na panele, dobrej jakości, co by nie mieć z nimi kłopotów.

Jolka, panele dobrej jakości to nierzadko takie....za 250PLN za m2 :wink: , a tak poważniej. Kupiłem 120m2 barlinka 2,2m cherry i jestem b.zadowolony. Kolor super! Zacząłem też układanie i nie mam w zasadzie zastrzeżeń. No może to, że ciężko się je dobija, ale z drugiej str. może będą lepiej trzymać się..."kupy". A, jeszcze jedno. Trafił mi się zestaw montażowy z barlinka i połowicznie jest "do bani"! Ten metalowy ściągacz był tak skręcony, że gdyby nie specjalne zabiegi młotkiem, byłby do niczego. Uważajcie - lepiej zajrzeć wcześniej do pudła. Pozdrawiam

Pearl

Mam wrażenie, że moje panele są zimne jak się po nich chodzi :(

obok w pokoju jest mozaika i się tego tak nie odczuwa.

Arturze nie tylko zimne, ale i utrzymanie czystości na nich wbrew pozorom nie jest łatwe. Zdaję sobie sprawę z tego, że obecne panele lepszej jakości są zdecydowanie lepsze od tych lepszych sprzed 8 lat. Nie zmienia to jednak faktu, że opanowanie kurzu, pyłu i włosów w przypadku braku chodników i dywanów jest bardzo trudne, nie mówiąc o śladach po wilgotnych kapciach, czy skarpetach.

Użytkuję panele od 8 lat i coraz bardziej mnie denerwują

• 4 weeks później...

U mnie klamka już wreszcie zapadła tzn. decyzje w sprawie podłogi zostały podjęte.

Pokoje na poddaszu, salon i gabinet...decha sosnowa olejowana. Cena surowej deski 1m2 40-50 zł. Z położeniem i olejowaniem wyjdzie mnie gdzieś około 60-65 zł/ m2.

pozdrawiam

Edzia