tgrzebien 23.06.2015 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 (edytowane) Witam,tak jak w temacie przyszedł czas na dach. Zdecydowaliśmy się na dachówkę ceramiczną Creaton Titania. Dach jest czterospadowy na budynku z pełnym piętrem czyli poddasze będzie nieużytkowe - bardziej jako strych (będziemy tam trzymać jakieś graty, pudła, rzeczy w stylu "a może się kiedyś przyda").I tutaj pierwsze pytanie czy do takiego użytku trzeba robić jakieś ocieplenie, czy można na tym zaoszczędzić i nie robić go w ogóle?Następnie: dach będzie bez deskowania (ze względu na koszty i tutaj już raczej decyzji nie zmienimy) i tutaj wiadomo, że musi być porządna folia, ale pytanie jaka, bo opinii trochę jest, ale ciężko mi było znaleźć takich "parametrów" budynku, dachu i poddasza w poprzednich w miarę świeżych tematach na forum. Wiem, że są np. Dorken Maxx, Tyvek Solid, Pro, Supro itd., ale która byłaby najlepsza na ww. dach i jakie środki ostrożności należy zachować, żeby jak najdłużej poleżała na dachu?Pozdrawiam Edytowane 23 Czerwca 2015 przez tgrzebien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.06.2015 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Najlepsza będzie najdroższa albo można zastosować gruba folię budowlaną. Aby ta wysokoparoprzepuszczalna najdłużej przeleżała, na strychu ma być ciemno. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgrzebien 24.06.2015 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Wykonawca zaproponował mi membranę MDM Ventia Titanium 180gr/m2. Da radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.06.2015 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Sprawdzone produkty to dorken i DuPoint czyli Tyvek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NicNieWiemNicNieWiem 14.08.2015 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Ja naprawdę NicNieWiem ale po co jest folia paroizolacyjna skoro na stropie o grubości 15cm leży 25 cm wełny a na niej 8 cm wylewki betonowej zbrojonej siatką 3mm 10x10 cm . Poddasze wentylowane i zabezpieczone kratka wentylacyjna okapu na całym obwodzie dachu . Czytam forum i widzę posty o ociepleniu murłaty . Ludzie jak murłata ma 18x18 cm i jest z drewna to czy są "ocieplacze" do gwoździ ? Proszę jedynie o odpowiedź jaką funkcję przy tak "lużnym" przepływie powietrza przez poddasze ma pełnić ta cholerna folia paroizolacyjna . Wszystkie wentylacje są wyprowadzone ponad połać dachu . Powierzchnia dachu kopertowego 240 m/kw. Dealerów folii proszę aby sobie pojechali na kawę do Statoil .Pozdrawiam i dziękuję za mądre i rzeczowe wyjaśnienia . Bo ja NicNieWiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 15.08.2015 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Teoretycznie folia jest po to aby para z pomieszczeń nie wchodziła w ocieplenie. Ja jestem zwolennikiem malowania sufitów farbą lateksową. Wtedy nie dochodzi do dyfuzji pary wodnej. Bez foli. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.08.2015 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Teoretycznie folia jest po to aby para z pomieszczeń nie wchodziła w ocieplenie. Ja jestem zwolennikiem malowania sufitów farbą lateksową. Wtedy nie dochodzi do dyfuzji pary wodnej. Bez foli. Jan no co ty... Przeca teraz wszystkie farby oddychają... Jak nie oddychają to niedobrze;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.08.2015 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 (edytowane) ... murłata ma 18x18 cm i jest z drewna to czy są "ocieplacze" do gwoździ ? . Tak się zastanawiam skąd biorą się takie pytania u osoby, która nic nie wie? To, że jest przewiew nad warstwą izolacji cieplnej to bardzo dobrze. Nie zwalnia on jednak ze stosowania paroizolacji tym bardziej, że jak piszesz na wełnie wykonano wylewkę (na zimnym strychu)? Na tym strychu poza murłatą powinny być ocieplone (0 ile istnieją) ścianki kolankowe do wysokości minimum 1 m ponad stropem oczywiście wraz z murłatą i śrubami ją mocującymi (piszę o tym bo przecież Ty nic nie wiesz) oraz kominy o ile istnieją. Można nie izolować murłaty w przypadku gdy ścianka kolankowa ma powyżej 1 m. Pozdrawiam. Edytowane 15 Sierpnia 2015 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts