Urielek 23.06.2015 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Witajcie, zastanawiam się na skorzystaniem z programu Prosument. Mieszkam pod Krakowem i szukam firmy, która mogłaby mi pomóc załatwić wszelkie formalności, a także wykonać instalację. Czy ktoś z was już korzystał z tego programu, czy wydaje wam się on sensowny..- czy możecie mi polecić jaką firmę mogącą się tym zająć? Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.06.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Tu poczytaj.Masz z 50 stron wyjaśnień problemu...http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164927-Ma-kto%C5%9B-panele-fotowoltaiczne-Prosz%C4%99-o-opinie Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urielek 23.06.2015 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Widziałem ten temat, nie znalazłem tam jednak opinii o firmach fotowoltaicznych, czy możecie mi jakąś polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.06.2015 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Mawiają, że radzić można tylko mądremu księciu. Postudiuj ten problem, skoro napadła Cię chęć na prosumentowanie.Trochę potrwa, ale SAM ocenisz kto gada z sensem a kto bredzi chcąc zarobić na Tobie.To jedyna pewna droga.Przyda Ci się ta wiedza, jak kilka dziesięcioleci masz z tym żyć, nie skrzywdzić się (bo się da) i nie popsuć czegoś (bo to kosztowne). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urielek 23.06.2015 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Adamie, Dość głęboko przestudiowałem już ten temat. Znam wady i zalety tego rozwiązania, rozmawiałem z osobami które skorzystały z ostatniej puli prosumenta. To czego mi brakuje do układanki to opinii o firmach, które mogą mi taką instalację zrobić, a niestety tych opinii w internecie jest jak na lekarstwo... Stąd moje pytanie czy ktoś korzystał z usług tych firm i czy jest zadowolony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.06.2015 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Rozumiem...Tu nie pomogę, bo jak potrzeba to sam sobie robię co potrzeba... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapulawy 24.06.2015 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Na gramwzielone.pl masz mapę instalacji PV i w większości jest tam wpisana firma która to instalowała. Znajdź firmę która najwięcej instalacji zrobił w Twojej okolicy i zadzwoń do nich, zapytaj gdzie robili i poproś o podanie numerów do użytkowników ich instalacji. Podzwonisz popytasz i będziesz wiedział którą wybrać. Dobra firma nie wstydzi się swoich instalacji i bez problemu powinna podać namiary na swoje instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerard_K 25.06.2015 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 (edytowane) Witam. Miałem identyczny problem przy wyborze firmy. Szukałem i porównywałem dosyć długi czas ale zdecydowałem się na firmę Strefa Energii (z Krakowa) którą polecił mi znajomy ze Śląska. Umówiłem się z nimi i pan przyjechał, sprawdził możliwości montażowe i nawet znalazł fajniejsze miejsce na instalacje niż wcześniej planowałem Cenowo wypadli o niebo lepiej niż firma która była wcześniej, która jak się okazało próbowała mi wcisnąć chińszczyznę. Przedstawiciel ze Strefy Energii pokazał mi karty techniczne produktów i wybrałem sobie dla siebie niemieckiego producenta inwerterów SMA + niemieckie panele Q-cells, który wyszedł mnie 20% taniej niż wcześniejsza oferta na chińszczyźnie... Dodatkowo dali mi możliwość fajnego kredytu, tylko 3% na rok więc zdecydowałęm się na tą formę płatności. Doradca firmy załatwił wszystko za mnie, nawet przyjechał z dokumentami z banku do podpisania więc nawet nie musiałem wychodzić z domu. ja tylko dałem mu dokumenty o dochodach. To co mi się podoba to że jestem na bieżąco informowany o wszystkim, kurier już przywiózł osprzęt a w następnym tygodniu mają przyjechać instalatorzy. Dam znać jak przebiegnie dalsza część ale zapowiada się bardzo dobrze. Edytowane 25 Czerwca 2015 przez Gerard_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerard_K 05.07.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 No więc, instalacja jest już na dachu wszystko podłączone już na weekendzie pierwsze kilowaty wytworzyłem. Co do wykonawcy, czyli firmy z Krakowa Strefa Energii mogę śmiało polecić. Od początku do końca byłem na bieżąco informowany o wszystkim, może pierdółka ale przy takiej inwestycji fajnie wiedzieć co się dzieje z moimi pieniędzmi.. Monterzy przyjechali, zeszło im troche dłużej niż planowali bo jakieś utrudnienia były ale wszystko ładnie ogarnęli, zostawili namiary na siebie w razie problemów więc naprawdę profesjonalna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 06.07.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 No więc, instalacja jest już na dachu wszystko podłączone już na weekendzie pierwsze kilowaty wytworzyłem. Co do wykonawcy, czyli firmy z Krakowa Strefa Energii mogę śmiało polecić. Od początku do końca byłem na bieżąco informowany o wszystkim, może pierdółka ale przy takiej inwestycji fajnie wiedzieć co się dzieje z moimi pieniędzmi.. Monterzy przyjechali, zeszło im troche dłużej niż planowali bo jakieś utrudnienia były ale wszystko ładnie ogarnęli, zostawili namiary na siebie w razie problemów więc naprawdę profesjonalna robota. Jaki koszt wyszedł cię za kilowat?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 07.07.2015 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Chyba właściwszym pytaniem byłoby: ile firma Strefa Energii płaci za spamowanie? Ale to wcale nie musi znaczyć, że ta firma robi złe instalacje albo ma wygórowane ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerard_K 07.07.2015 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Jaki koszt wyszedł cię za kilowat?? 5kW na podzespołach SMA i Q-Cells po dotacji z WFOŚiGW wychodzi mi kilowat za 4180zł brutto. Dali mi do wyboru czy niemieckie troche droższe i z dłuższą gwarancją czy na inwerterze Growatt + panele KDM, w tej drugiej opcji wychodziło po dotacji 3400zł brutto za 1kW po dotacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekaureliusz 26.07.2015 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Ja poleciłbym firmę Frenik do instalacji fotowoltaiki, ale nad prosumentem powinieneś się zastanowić dwa razy. Dbają o klienta i już po pierwszej rozmowie widać, że znają się na rzeczy. Tu masz link do ich strony Frenik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
promotor 18.09.2015 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 PROSUMENT nie daje możliwości odsprzedaży prądu - blokuje tą możliwość,a do tego podatek, który musimy zapłacić zmniejsza zdecydowanie proponowany na początku profit spotkałem się z firmą, która daje możliwość skorzystania w ramach jej działalności z tzw. "SZYBKIEGO PROSUMENTA" co cenowo daje to samo- taniej, a można odsprzedawać prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 27.09.2015 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 PROSUMENT nie daje możliwości odsprzedaży prądu - blokuje tą możliwość,a do tego podatek, który musimy zapłacić zmniejsza zdecydowanie proponowany na początku profit spotkałem się z firmą, która daje możliwość skorzystania w ramach jej działalności z tzw. "SZYBKIEGO PROSUMENTA" co cenowo daje to samo- taniej, a można odsprzedawać prąd. Przestrzegam przed takimi rewelacyjnymi ofertami. To co pisze promotor jest co najmniej niedomówieniem, nie mówieniem całej prawdy, a może nawet ordynarnym kłamstwem. Na takich "rewelacyjnych" ofertach można się przejechać. Jeśli taka pseudo firma od razu wam mówi, bez wcześniejszego audytu, że program Prosument się nie opłaca, a ich produkt jest tak samo tani i w dodatku można odsprzedawać prąd, to trzymajcie się od nich z daleka. To śmierdzi: a) bezczelnym oszustwem, b) prawdopodobnie kiepską ofertą opartą na kiepskich komponentach i kiepskim montażu c) totalnym brakiem wiedzy w zakresie programu Prosument, ustawy o OZE oraz rozliczeniach z nich wynikających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.B.C. 20.10.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Witam, W sierpniu zmieniły się zasady udzielania pomocy w ramach programu prosument - teraz wydaje mi się, że kluczowe są uprawnienia instalatora - musi on być certyfikowanym instalatorem OZE w zakresie instalacji fotowoltaicznych. Pamiętajcie tez, że wsparcie finansowe na etapie realizacji inwestycji - czyli np dotacja z programu prosument to blokowanie możliwości korzystania z taryf gwarantowanych - czyli ze sprzedaży energii elektrycznych na preferowanych warunkach. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paula78 27.10.2015 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Na portalu EkoFachowcy.pl można porównać oferty instalatorów z danej okolicy czy miasta. Ostatnio stworzyli infografikę ze średnimi cenami instalacji fotowoltaicznych w Polsce, w zależności od rozmiaru instalacji: http://ekofachowcy.pl/fotowoltaika/fotowoltaika-cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 17.12.2015 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Odnośnie pytania o instalatora: W nowym programie priorytetowym postawiono wymóg, aby montaż instalacji był wykonywany jedynie przez instalatorów posiadających ważny certyfikat wystawiony przez Prezesa Urzędu Dozoru Technicznego. Co więcej.... w przypadku wymogów w zakresie uprawnień osoby sporządzającej projekt instalacji nastąpiła liberalizacja wymagań w myśl której dokumentacja projektowa może być wykonana także przez osoby posiadające ważny certyfikat wystawiony przez Prezesa Urzędu Dozoru Technicznego w zakresie instalacji fotowoltaicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 28.01.2016 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Dużo tu o fotowoltaice i dużo instalatorów - polecam nowy cennik Viessmann z komponentami do fotowoltaiki http://www.viessmann.pl/content/dam/vi-brands/PL/PDF/Cennik/Viessmann_Cennik_Vitovolt_2016_01_22.pdf/_jcr_content/renditions/original.media_file.download_attachment.file/Viessmann_Cennik_Vitovolt_2016_01_22.pdfCennik na rok 2016!W razie pytań - jestem do dyspozycji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okurcze 20.03.2016 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 No wlasnie, Gerard K, napisz cos wiecej bo dobrze brzmi Twój instalator, choc mam juz inna firme na oku. I jaki masz metraz paneli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts