Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika - jakiego instalatora wybrać?

Recommended Posts

@Konsultant Viessmann: firmy nieuczciwie pozyskujące klientów na dotacje której nie będzie szybko znikną z rynku ;) Na FB jest grupa "Energia Odnawialna / Renewable energy" gdzie jakiś tydzień temu była dyskusja na temat nieuczciwych firm. Padły nawet ich nazwy oraz zdjęcia ulotek/folderów. Polecam przeglądnięcie bo niektórzy mogą się zdziwić :) Szczególnie tym którzy zastanawiają się nad wyborem instalatora PV.

A ceny sprzętu spadają :) Dotacja wymaga dużo dokumentacji więc koszt jest lekko wyższy.

Tak, takich grup jest wiele, pytanie tylko czy te złe komentarze pisze konkurencja, czy rzeczywiście niezadowoleni prosumenci :)

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

@Konsultant Viessmann:

#1: https://www.facebook.com/groups/energia.odnawialna/permalink/884835281642769/

#2 https://www.facebook.com/groups/energia.odnawialna/permalink/882124588580505/

przykłady z ostatnich trzech tygodni - dalej nie chce mi się szukać... Przyznaj sam, czy to uczciwa konkurencja? Są tam wypowiedzi ludzi którzy się znają i zjedli zęby na tym więc nie posądzam ich o złośliwą konkurencję. Jak coś to grajmy w przeciwnych drużynach, ale gra niech będzie fair play :) Bo na zdrowej konkurencji zyska i klient i firma :yes:

• 2 months później...
Anmar85 - jak zdecydowałeś?

Stwierdziłem, że dam znać, bo zdecydowałem się na firmę Strefa Energii z Krakowa i mówiąc szczerze - jestem bardzo zadowolony.

Instalacja działa, nawet lepiej niż mówił przedstawiciel, który u mnie był.

Mam wgląd w instalację przez internet, bo mam zrobiony inwerter SMA. Poza tym miałem problemy, żeby podpiąć instalację do Tauronu, zaczęli wymyślać dziwne, niestworzone rzeczy. Firma bardzo mi pomogła. Oni dzwonili do Tauronu i załatwili sprawę praktycznie za mnie.

Jeśli szukacie pewnej firmy, która pomoże w razie jakiegokolwiek problemu to polecam.

Troche się wystarszyłem tymi zmianami które były w czerwcu/lipcu i wstrzymałem się z montażem ale ten system opustów wygląda nawet fajnie i zastanawiam się nad powrotem do tematu w październiku jak będę miał więcej czasu, odnowię kontakty, może coś staniało :) Ta Strefa z Krakowa proponowała cenowo dobrą instalację względem konkurencji, zobaczę rozeznam jeszcze rynek :)

• 11 months później...
Tere-fere !

Jeszcze jak porobisz zdjęcia tej super-instalacji i zamieścisz na forum, to uwierzę. :p

Gosciu kłamie jak z nut (spamuje), niemozliwe jest aby rachunek był na 5 zł, same miesieczne opłaty stałe dystrybucyjne i handlowe są wieksze, we wszystkich 5 postach występuje nazwa tej super firmy.

• 1 month później...