pawelchc 23.06.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Witam. chciałbym zrobić na poddaszu starego domu pokoje i w tej chwili dach stoi na stolcu i chciałbym go przesunąć w stronę ściany o jakieś 1,5 m i dodatkowo zamocować jętki i teraz nie wiem czy obustronne jętkowanie jest konieczne czy wystarczą jętki z jednej strony chciałem zastosować 16 cm x 8 cm ewentualnie 16 cm x 4 cm przy obustronnym dodam że w tej chwili dach stoi tylko na stolcudzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.06.2015 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Rozumiem, że "stolec" to nie nazwa medyczna? Co byś chciał przesunąć w stronę ściany dach czy słupy? W Twoim przypadku to nie jętki (te elementy więźby pracują na ściskanie) a kleszcze (te elementy więźby pracują na rozciąganie). Kleszcze montuje się obustronnie. Więźba powinna być wykonana zgodnie z projektem! Lokalizacja słupa bardzo istotna bo to punktowy nacisk na strop. Wszelkie zmiany należy uzgodnić z konstruktorem (projektantem). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelchc 28.06.2015 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 to jest stary dom nie robię nowego dachu także nie mam projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.06.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 Na jakiekolwiek zmiany w konstrukcji niezbędny jest projekt i pozwolenie na budowę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts