Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie kablami - jakie wybrać ? Devi, Elektra czy może coś innego

ciupaq

Recommended Posts

Witam.

Zdecydowałem się na ogrzewanie kablami i mam kilka pytań do użytkowników.

1. Czy opłaca się dopłacić do kabli DEVI czy może wystarczą Elektry ? Czy jest między nimi jakaś różnica (poza ceną i producentem)

2. Może jakieś inne propozycje?

3. Czy jak np zdecyduje się na kable elektry to czy będą hulały ze sterownikami DEVIReg touch ?

4. Mam płytę fundamentową 20 cm na 20cm styro, czy pod wylewkę pod kable muszę dawać jeszcze styro i na to kable i wylewka, czy mogę kable położyć na płycie i na to wylewkę ?

Z góry dzięki za wszystkie wskazówki.

Dzięki. Rozumiem, że tryrtytki do jakiejś siatki tak?

rozłóż takie siatki zbrojeniowe do posadzek i "trytytkami" poprzyczepiaj do nich kable ...

druga opcja to powiercić otwory w płycie i przymocować takimi uchwytami instalacyjnymi do przewodów elektrycznych...

np. takie...

http://allegro.pl/uchwyty-do-przewodow-okraglych-ydy-kabel-holder-2-i5435716370.html

rozłóż takie siatki zbrojeniowe do posadzek i "trytytkami" poprzyczepiaj do nich kable ...

druga opcja to powiercić otwory w płycie i przymocować takimi uchwytami instalacyjnymi do przewodów elektrycznych...

np. takie...

http://allegro.pl/uchwyty-do-przewodow-okraglych-ydy-kabel-holder-2-i5435716370.html

60017.jpg

• 1 month później...
Gość Arturo72
Trochę

odświeżę.

Wszyscy (instalatorzy , producenci) z którymi rozmawiałem mówią żeby dać styropian pod wylewkę na płycie, bo to będzie za gruba warstwa (ok 25cm) betonu żeby to kablami rozgrzać. Jak to z tym jest ? Dawać ten styropian czy nie. Jak Wy macie ?

Nie mam kabli tylko wodną podlogowke ale bezpośrednio na płycie 25cm a na to wylewka 8-9cm.

Po dwóch latach stwierdzam,że to fajna sprawa i żadnych negatywnych skutków a wręcz przeciwnie,temp.w domu jest bardzo stabilna a grzanie tylko w taniej.

Gość Arturo72
Zaraz, czy ty masz "zero" na wysokości 25 cm?

Grubość wylewki dostosowuje się do rodzaju wykończenia podłogi ale o grubości 25 cm betonu to nie słyszałem. 9 do 12 cm to tak.

Ja mam z wylewką 34cm grubości beton a pod nim jest izolacja ;)

Gość Arturo72
Ja zrozumiałem, że pytający ma dylemat czy zalać kable wylewką grubości 25 cm. Pisz dokładnie, bo z Twojego postu wynika, że masz wylewkę 34 cm betonu a pod nim izolacja niewiadomej grubości.

Ja tam zrozumiałem o co biegalo ;)

Miał dylemat czy dac izolacje na płytę pod wylewke bo bez będzie za gruba warstwa betonu do rozgrzania.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Tylko czy to się nie przełoży na dużo wyższe rachunki ?

PS. Jak to jest z panelami na takich podłogach ? Mogą być zwykłe czy jednak jakieś specjalne ?

Ale wyższe rachunki za co i czemu mają być wyższe ?

Nie spotkałem się z niezwykłymi panelami tylko ze zwykłymi na ogrzewanie podłogowe ;)