Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie kablami - jakie wybrać ? Devi, Elektra czy może coś innego

ciupaq

Recommended Posts

Gość Arturo72
Pisząc o rachunkach miałem na myśli dłuższy czas potrzebny do nagrzania dużo grubszej płyty.

Czy ktoś z grzejących kablami może się wypowiedzieć jak to jest z tą grubością ?

R&K ma kable na płycie 20cm z tym,że płytko.

Płyty,nie nagrzewasz całej,uzupelniasz jedynie ilość ciepła jaką DOM stracił a nie płyta.

Jest to swego rodzaju akumulator,którego ladujesz a on w długim okresie oddaje te ciepło do DOMU a nie gdzieś indziej.

Nie ma takiej sytuacji ze ten akumulator jest pusty i trzeba ladować go od zera chyba ze po 3 miesiacach nie grzania w domu w zimie a i tak sądzę,że nie będzie pusty.

Kable szybciej rozgrzeja ci płytę niż wodna podlogowka dlatego jak ja nie narzekam a wręcz zachwalam takie rozwiązanie to tym bardziej kablarze.

Edytowane przez Arturo72

• 2 months później...
  • 2 years później...
Jeszcze jedno pytanko.

Mam strop drewniany. Czy na piętrze pod wylewkę 7cm dawac jakieś styro czy bezpośrednio na OSB robić wylewkę a w niej kable ?

Kolego ciupaq, czy uzyskałeś odpowiedź na pytanie jak kłaść kable i robić wylewkę na stropie drewnianym, tzn. na OSB? Przy okazji czy masz do szkieletowy? Czy położyłeś te kable i jak się sprawdzają? Dzięki z góry. Jak coś nie tak to przepraszam, to mój pierwszy post.