dziq 24.06.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Witam. Jestem na etapie zgrzewania rur do instalacji C.O. tutaj mam pytanie i prosze o poradę w sprawie wykonania instalacji C.O. i C.W.U Może na początek trochę szczegółów dotyczących instalacji" - dom jednorodzinny 2 kondygnacyjny ok 130m2, konstrukcja szkieletowa, dobrze ocieplony - piec na ekogroszek z podajnikiem moc 15-16kW - ilość kaloryferów: Parter 2 panelowe + 1 łazienkowy + opcjonalnie panelowy do garażu Piętro 3 Panelowe + 1 łazienkowy - instalacja w PP STABI 25, izolowane otuliną piankową - chcę zastosowac zawór trój/czwórdrożny z siłownikiem i sterownikiem - zasobnik CWU ok 120L - rozdzielacz na 4 obwody Nie planuje podłogówek, a schemat CO jako zupełny poczatkujący widze jak poniżej, cyframi oznaczyłem wyjścia z rozdzielacza, wykorzystując cztery wyjścia 1. Pokoje na parterze 2. Pokoje na piętrze 3. Łazienka na parterze 4. Łazienka na piętrze Nie wiem jak podłączyć poprawnie ewentualne pompy, zawór wielodrogowy.... Kilka schematów w sieci i w poradnikach już widziałem ale często rpzeczą jedne drugim dlatego nic nie chciałbym sugerować. Jak to połączyć porpawnie i czy moja wizja rozdziału CO ma sens i się sprawdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.06.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 (edytowane) Po co Ci taki smok?Mam na myśli kocioł.Mieszkam obecnie w starej chłałupie o większym metrażu, gdzie kocioł 17kw byłby aż zanadto. Jeśli dobrze ocieplony, celuj w kocioł 2x mniejszy.Popytaj speców od kotłów.Pewnie powiedzą, że 10kw wystarczy na siarczysty mróz.Jeśli dobrze ocieplony, pewnie 7kw da radę. Wiem, nie pytasz o kocioł...Jednak o nim piszesz, stąd napisałem parę słów.Co do reszty, nie wypowiadam się.Niech inni coś napiszą. Edytowane 24 Czerwca 2015 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziq 25.06.2015 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Podczas wizyt na tagach, oraz rozmowy z osoba ktora montuje takie piece, zalecono mi wlasnie te moc, byl tez jeden "specjalista" który mowil io 20-25kW ale to sobie puściłem między bajki ponieważ 15kW powtórzyło mi sie kilkukrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.06.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Podczas wizyt na tagach, oraz rozmowy z osoba ktora montuje takie piece, zalecono mi wlasnie te moc, byl tez jeden "specjalista" który mowil io 20-25kW ale to sobie puściłem między bajki ponieważ 15kW powtórzyło mi sie kilkukrotnie. "Osoba która montuje te piece" doradza tylko trochę lepiej niz "jeden specjalista" 15-16 kW to co najmniej 2 jak nie 3 razy za duzo. Przez przewazającą czesc sezonu grzewczego bedzie pracował na mocy minmalnej lub podtrzymaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziq 26.06.2015 04:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 No niestety taki piec juz na mnie czeka.Czy zastosowanie bufora ciepła pomoże coś w tej sytuacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.06.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 No niestety taki piec juz na mnie czeka. Czy zastosowanie bufora ciepła pomoże coś w tej sytuacji ? Jezeli bufor bedzie miał wezownicę cwu to jak najbardziej, będzie takie 2 w 1, zasobnik cwu i tak byc musi to dlaczego go nie zastapic buforem z węzownica. Minusy to troche wyzszy koszt bufora z wezownicą i dłuzsze czasy postoju/podtrzymania kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.06.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 (edytowane) No niestety taki piec juz na mnie czeka. Z tak fajnego miasta i dał się tak ostrzyc Na Zubrzyku mieszkałem przez 22 lata,trzeba było trochę poforumować i podejść po sąsiedzku I nie byłoby badziewnych i archaicznych grzejników ściennych i parowozu jak dla domu 400m2 Czy zastosowanie bufora ciepła pomoże coś w tej sytuacji ? A tak to w nowym domu na własne życzenie zostałeś palaczem jak w Hucie Łabędy jak w latach 80-tych Bufor pomoże ale widzisz teraz jak bezsensowny to był zabieg posiadania ekosyfu i jak drogi w inwestycji. O grzejnikach ściennych nie wspominając. Dlatego powtarzam,ekosyf w nowych domach jest dla ludzi bardzo bogatych nie liczących się z kasą lub...to sobie samemu trzeba dopowiedzieć Edytowane 27 Czerwca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 29.06.2015 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Podczas wizyt na tagach, oraz rozmowy z osoba ktora montuje takie piece, zalecono mi wlasnie te moc, byl tez jeden "specjalista" który mowil io 20-25kW ale to sobie puściłem między bajki ponieważ 15kW powtórzyło mi sie kilkukrotnie. Koledze instalator doradził 35kW, potem go (kocioł, nie instalatora) przykrywał gdy komisja przyszła bo się starał o zezwolenie na użytkowanie nie zakończonego domu i truchlał czy ktoś się nie zorientuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts