Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w ogarnięciu instalacji CO i CWU

dziq

Recommended Posts

Witam.

Jestem na etapie zgrzewania rur do instalacji C.O. tutaj mam pytanie i prosze o poradę w sprawie wykonania instalacji C.O. i C.W.U Może na początek trochę szczegółów dotyczących instalacji"

- dom jednorodzinny 2 kondygnacyjny ok 130m2, konstrukcja szkieletowa, dobrze ocieplony

- piec na ekogroszek z podajnikiem moc 15-16kW

- ilość kaloryferów:

Parter 2 panelowe + 1 łazienkowy + opcjonalnie panelowy do garażu

Piętro 3 Panelowe + 1 łazienkowy

- instalacja w PP STABI 25, izolowane otuliną piankową

- chcę zastosowac zawór trój/czwórdrożny z siłownikiem i sterownikiem

- zasobnik CWU ok 120L

- rozdzielacz na 4 obwody

Nie planuje podłogówek, a schemat CO jako zupełny poczatkujący widze jak poniżej, cyframi oznaczyłem wyjścia z rozdzielacza, wykorzystując cztery wyjścia

1. Pokoje na parterze

2. Pokoje na piętrze

3. Łazienka na parterze

4. Łazienka na piętrze

Nie wiem jak podłączyć poprawnie ewentualne pompy, zawór wielodrogowy.... Kilka schematów w sieci i w poradnikach już widziałem ale często rpzeczą jedne drugim dlatego nic nie chciałbym sugerować.

Jak to połączyć porpawnie i czy moja wizja rozdziału CO ma sens i się sprawdzi?

CO.jpg

Po co Ci taki smok?

Mam na myśli kocioł.

Mieszkam obecnie w starej chłałupie o większym metrażu, gdzie kocioł 17kw byłby aż zanadto.

Jeśli dobrze ocieplony, celuj w kocioł 2x mniejszy.

Popytaj speców od kotłów.

Pewnie powiedzą, że 10kw wystarczy na siarczysty mróz.

Jeśli dobrze ocieplony, pewnie 7kw da radę.

Wiem, nie pytasz o kocioł...

Jednak o nim piszesz, stąd napisałem parę słów.

Co do reszty, nie wypowiadam się.

Niech inni coś napiszą.

Edytowane przez klaudiusz_x

Podczas wizyt na tagach, oraz rozmowy z osoba ktora montuje takie piece, zalecono mi wlasnie te moc, byl tez jeden "specjalista" który mowil io 20-25kW ale to sobie puściłem między bajki ponieważ 15kW powtórzyło mi sie kilkukrotnie.

"Osoba która montuje te piece" doradza tylko trochę lepiej niz "jeden specjalista" 15-16 kW to co najmniej 2 jak nie 3 razy za duzo. Przez przewazającą czesc sezonu grzewczego bedzie pracował na mocy minmalnej lub podtrzymaniu.

No niestety taki piec juz na mnie czeka.

Czy zastosowanie bufora ciepła pomoże coś w tej sytuacji ?

Jezeli bufor bedzie miał wezownicę cwu to jak najbardziej, będzie takie 2 w 1, zasobnik cwu i tak byc musi to dlaczego go nie zastapic buforem z węzownica.

Minusy to troche wyzszy koszt bufora z wezownicą i dłuzsze czasy postoju/podtrzymania kotła.

Gość Arturo72
No niestety taki piec juz na mnie czeka.

Z tak fajnego miasta i dał się tak ostrzyc ;)

Na Zubrzyku mieszkałem przez 22 lata,trzeba było trochę poforumować i podejść po sąsiedzku ;)

I nie byłoby badziewnych i archaicznych grzejników ściennych i parowozu jak dla domu 400m2 :)

Czy zastosowanie bufora ciepła pomoże coś w tej sytuacji ?

A tak to w nowym domu na własne życzenie zostałeś palaczem jak w Hucie Łabędy jak w latach 80-tych ;)

Bufor pomoże ale widzisz teraz jak bezsensowny to był zabieg posiadania ekosyfu i jak drogi w inwestycji.

O grzejnikach ściennych nie wspominając.

Dlatego powtarzam,ekosyf w nowych domach jest dla ludzi bardzo bogatych nie liczących się z kasą lub...to sobie samemu trzeba dopowiedzieć ;)

Edytowane przez Arturo72

Podczas wizyt na tagach, oraz rozmowy z osoba ktora montuje takie piece, zalecono mi wlasnie te moc, byl tez jeden "specjalista" który mowil io 20-25kW ale to sobie puściłem między bajki ponieważ 15kW powtórzyło mi sie kilkukrotnie.

Koledze instalator doradził 35kW, potem go (kocioł, nie instalatora) przykrywał gdy komisja przyszła bo się starał o zezwolenie na użytkowanie nie zakończonego domu i truchlał czy ktoś się nie zorientuje.