SGS2013 24.06.2015 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Może ktoś z was ma pomysł jak wykonać podbitkę z płyt cementowo-włóknowych, OSB itp. Z jednej strony mam deskę czołową i końcówki krokwi - tam z przymocowaniem raczej nie powinno być większego problemu. Druga krawędź płyty powinna dojść do ściany z ociepleniem (15 cm styropianu) i szukam rozwiązania jak tą stronę umocować: do stelaży od G-K, w jakiś sposób zawiesić na krokwiach (ale tu może być problem ze sztywnością tego mocowania)? Jak można ten problem rozwiązać zakładając że będzie to płyta o wadze ok. 17 -23 kg/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 24.06.2015 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 ale w jakim celu takie ciężary na podbitke? z montażem tej podbitki to tak jak z obcięciem paznokci u jednej ręki -można ale po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SGS2013 24.06.2015 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 ale w jakim celu takie ciężary na podbitke? z montażem tej podbitki to tak jak z obcięciem paznokci u jednej ręki -można ale po co? Podbitka będzie na wysokości 7 m i choćby dlatego nie chciałbym już do końca życia jej zmieniać i naprawiać. Niektóre płyty cementowe kosztują ok. 20 netto zł za metr kw. i jest chyba to nawet tańsze od tej obrzydliwej plastikowej boazerii jaką się czasami montuje jako podbitkę. O trwałości nie wspomnę, chcę też mieć to w kolorze tynku czyli otynkowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 25.06.2015 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 (edytowane) Wczoraj montowałem podbitke pcv z gwarancją do marca 2055 cena 23zł mb zważ te płyty i do tego tynk to już wyjdzie ładna sumka Uwierz naprawde nie będzie to ładnie wyglądać jak otynkujesz ale jak już to ja bym dał tradycyjnie tj sie robi podbitke, pionowo wzdłuż ściany łaty 2,5 x 6 na żółte wkręty lub jakieś wieszaki z cienkiego płaskownika, do nich przymocowana poziomo łata 2,5x6 Edytowane 25 Czerwca 2015 przez SO-JER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SGS2013 26.06.2015 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Wczoraj montowałem podbitke pcv z gwarancją do marca 2055 cena 23zł mb zważ te płyty i do tego tynk to już wyjdzie ładna sumka Uwierz naprawde nie będzie to ładnie wyglądać jak otynkujesz ale jak już to ja bym dał tradycyjnie tj sie robi podbitke, pionowo wzdłuż ściany łaty 2,5 x 6 na żółte wkręty lub jakieś wieszaki z cienkiego płaskownika, do nich przymocowana poziomo łata 2,5x6 Jakiej firmy jest ta podbitka? Jeżeli jest całkowicie płaska to nawet mogła by być. Na płyty natomiast zamiast tynku zastosowałbym jednak silikonową farbę elewacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 27.06.2015 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 chyba bryza, złoty dąb struktura desek boazerii czyli pióro wpustjak już tak chcesz to zrób tą podbitke ze styro lub cienkiej płyty osb, naprawde zaoszczędzisz sobie dźwigania ciężarów. pomyśl o wentylacji dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.06.2015 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Jak podbitka ma być tynkowana to styropian elewacyjny mocowany mechanicznie, klej, siatka, grunt i tynk. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts