Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak przymocować płytę cementową jako podbitkę

SGS2013

Recommended Posts

Może ktoś z was ma pomysł jak wykonać podbitkę z płyt cementowo-włóknowych, OSB itp. Z jednej strony mam deskę czołową i końcówki krokwi - tam z przymocowaniem raczej nie powinno być większego problemu. Druga krawędź płyty powinna dojść do ściany z ociepleniem (15 cm styropianu) i szukam rozwiązania jak tą stronę umocować: do stelaży od G-K, w jakiś sposób zawiesić na krokwiach (ale tu może być problem ze sztywnością tego mocowania)? Jak można ten problem rozwiązać zakładając że będzie to płyta o wadze ok. 17 -23 kg/m2

podb.jpg

ale w jakim celu takie ciężary na podbitke?

z montażem tej podbitki to tak jak z obcięciem paznokci u jednej ręki -można ale po co?

Podbitka będzie na wysokości 7 m i choćby dlatego nie chciałbym już do końca życia jej zmieniać i naprawiać. Niektóre płyty cementowe kosztują ok. 20 netto zł za metr kw. i jest chyba to nawet tańsze od tej obrzydliwej plastikowej boazerii jaką się czasami montuje jako podbitkę. O trwałości nie wspomnę, chcę też mieć to w kolorze tynku czyli otynkowane.

Wczoraj montowałem podbitke pcv z gwarancją do marca 2055 :p cena 23zł mb

zważ te płyty i do tego tynk to już wyjdzie ładna sumka

Uwierz naprawde nie będzie to ładnie wyglądać jak otynkujesz

ale jak już to ja bym dał tradycyjnie tj sie robi podbitke, pionowo wzdłuż ściany łaty 2,5 x 6 na żółte wkręty lub jakieś wieszaki z cienkiego płaskownika, do nich przymocowana poziomo łata 2,5x6

Edytowane przez SO-JER

Wczoraj montowałem podbitke pcv z gwarancją do marca 2055 :p cena 23zł mb

zważ te płyty i do tego tynk to już wyjdzie ładna sumka

Uwierz naprawde nie będzie to ładnie wyglądać jak otynkujesz

ale jak już to ja bym dał tradycyjnie tj sie robi podbitke, pionowo wzdłuż ściany łaty 2,5 x 6 na żółte wkręty lub jakieś wieszaki z cienkiego płaskownika, do nich przymocowana poziomo łata 2,5x6

Jakiej firmy jest ta podbitka? Jeżeli jest całkowicie płaska to nawet mogła by być. Na płyty natomiast zamiast tynku zastosowałbym jednak silikonową farbę elewacyjną.