tchrzano 02.07.2004 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Dom mam polaczony z 36m garazem. Zamierzam utrzymywac w nim temperature 5-8stopni C. Nad garazem bedzie sypialnia. W sypialni, na posadzce polozona bedzie 5cm warstwa styropianu. Czy dodatkowe ocieplenie stropu w garazu 10cm warstwa styropianu bedzie wystarczajace, czy zalecalibyscie 12 lub 15cm? Prosze o rade i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 02.07.2004 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel P. 02.07.2004 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Może lepiej od razu 20-stka? Wg mnie jeżeli masz 5cm w stropie i na suficie ogrzewanego (lekko )garażu położysz 8cm to będzie OK, Sam mam podobną sytuację: 4cm w stropie i 5cm na suficie - garaż zimą ma ~10 stopni, a w sypialnii nad nim jest ciepło (na podłodze też). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 02.07.2004 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 To zależy czy garaż będzie miał swoje żródło ciepła, czy tem. ok. 8C chcesz uzyskac stratami z pomieszczeń mieszkalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tchrzano 02.07.2004 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Bedzie mial swoje zrodlo ciepla, ale skrecone na min.Moze dodam, ze strop ma 24cm i wykonany jest z plyt zeranskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 02.07.2004 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Po mojemu tak: zrob wszystko - ocieplenie dachu, wylewki, sciany.Resztki ocieplenia zostaw sobie na jednej kupce - być może masz już polowe materialu na ocieplenie tego sufitu - nie kupuj zawczasu. Po drugie: czekaj na zime. Jak sie okaże, że zimno w nogi - to taka pracę możesz wykonać nawet w środku zimy - garaż zamkniesz, kaloryfer odkręcisz i masz +5 lub +7 stopni C. Idealne warunki do roboty - a budowlancy zimą są tańsi, bo nie mają co robic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 02.07.2004 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Mam podobna sytuację, tylko że nad garażem strych przerobiony na pokój. W projekcie było 5 cm styropianu na suficie garażu - dałem 8 - tak jak na ścianie łączącej garaż z domem. Na podłodze piętra będą 4 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 03.07.2004 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 Dla takiej przegrody wymaga się U=0.6W/m2K. Zapewne strop i 5 cm styropianu spelniają te warunki. Nie mogłem tego sprawdzić, bo nie znalazłem wsp. przewodzenia ciepała dla tego stropu.sama warstwa styropianu o grubości 10 cm bez uwzgledniania Rsi,Rse daje U=0.4. Tak więc jeżeli dasz 5cm to bedzie dobrze, zwłaszcza, że ewentualne straty przenikac będą do garażu. Zadbaj natomiast o dobrą bramę garażową. Na rynku są dostępne bramy o wsp. U=0.8 do 1.64W/m2K oraz ściany zewnętrzne (wymagany jest U=0.8W/m2K,) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tchrzano 04.07.2004 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 Dzieki za odpowiedzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 06.07.2004 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 Rób najgruszą izolację jaką się da. Jako przykład opiszę Ci nasz domek.Garaż jest ogrzewany. Zimą temperatura w nim sięga 10-12st. C. Pomieszczenie nad garażem jest ogrzewane, ocieplone tak samo jak całe poddasze, grzejniki dobrane tak samo jak w pozostałych pokojach. Efek jest taki, że na całym poddaszu temperatura sięga 21st. C. (tak mam ustawiony termostat) a w pomieszczeniu nad garażem temperatura powietrza jest prawie taka sama jak temperatura podłogi. Podłoga ma temperaturę powietrza w garażu. W praktyce temperatura w pomieszczeniu nad garażem sięga 12-14st. C. Strop to Terriva + 3cm. styropianu pod wylewką. Temperatura podłogi tuż obok już nad resztą domu ma temperaturę powietrza w domu czyli 21st. C. Oczywiście docieplenie stropu od spodu jest planowane, ale miałem możliwość sprawdzenia co by było gdyby...Wszystkie pomiary wykonane pirometrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 19.02.2006 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 u mnie pomieszczenie nad garażem jest obniżone w stosunku do reszty poddasza i moge tam dać nawet 20 cm styropianu - czy taka izolacja od strony poddasza wystarczy, czy też trzeba dać choćby symboliczne 2 cm na sufit farażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 21.02.2006 03:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Nie ma potrzeby przewymiarowywac ocieplenia. Róbjak pisze Jeżyk. Wystarczyłoby i 5 cm dodatrkowo,możesz dać więcej, ale każdy cm obniża pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_071 21.02.2006 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 A jak planujecie te ocieplenie stropu od dołu? Metodą lekką - mokrą, Styropian, na klej - tak ? Ja mam położone na stropie 8-10 cm styropianu, ale od dołu nie ma nic. A sam garaż nie jest ogrzewany, jedynie przez straty z pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 21.02.2006 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Tak, wystarczy solidna 3-4 mm warstwa zbrojąca, pomalować . Nie potrzeba pełnego systemu z tynkiem fakturowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts