Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu w garazu

Recommended Posts

Dom mam polaczony z 36m garazem. Zamierzam utrzymywac w nim temperature 5-8stopni C. Nad garazem bedzie sypialnia. W sypialni, na posadzce polozona bedzie 5cm warstwa styropianu.

Czy dodatkowe ocieplenie stropu w garazu 10cm warstwa styropianu bedzie wystarczajace, czy zalecalibyscie 12 lub 15cm?

Prosze o rade i pozdrawiam

Po mojemu tak: zrob wszystko - ocieplenie dachu, wylewki, sciany.

Resztki ocieplenia zostaw sobie na jednej kupce - być może masz już polowe materialu na ocieplenie tego sufitu - nie kupuj zawczasu. Po drugie: czekaj na zime. Jak sie okaże, że zimno w nogi - to taka pracę możesz wykonać nawet w środku zimy - garaż zamkniesz, kaloryfer odkręcisz i masz +5 lub +7 stopni C. Idealne warunki do roboty - a budowlancy zimą są tańsi, bo nie mają co robic.

Dla takiej przegrody wymaga się U=0.6W/m2K. Zapewne strop i 5 cm styropianu spelniają te warunki. Nie mogłem tego sprawdzić, bo nie znalazłem wsp. przewodzenia ciepała dla tego stropu.

sama warstwa styropianu o grubości 10 cm bez uwzgledniania Rsi,Rse daje U=0.4. Tak więc jeżeli dasz 5cm to bedzie dobrze, zwłaszcza, że ewentualne straty przenikac będą do garażu. Zadbaj natomiast o dobrą bramę garażową. Na rynku są dostępne bramy o wsp. U=0.8 do 1.64W/m2K oraz ściany zewnętrzne (wymagany jest U=0.8W/m2K,)

Rób najgruszą izolację jaką się da. Jako przykład opiszę Ci nasz domek.

Garaż jest ogrzewany. Zimą temperatura w nim sięga 10-12st. C. Pomieszczenie nad garażem jest ogrzewane, ocieplone tak samo jak całe poddasze, grzejniki dobrane tak samo jak w pozostałych pokojach. Efek jest taki, że na całym poddaszu temperatura sięga 21st. C. (tak mam ustawiony termostat) a w pomieszczeniu nad garażem temperatura powietrza jest prawie taka sama jak temperatura podłogi. Podłoga ma temperaturę powietrza w garażu. W praktyce temperatura w pomieszczeniu nad garażem sięga 12-14st. C. Strop to Terriva + 3cm. styropianu pod wylewką. Temperatura podłogi tuż obok już nad resztą domu ma temperaturę powietrza w domu czyli 21st. C. Oczywiście docieplenie stropu od spodu jest planowane, ale miałem możliwość sprawdzenia co by było gdyby...

Wszystkie pomiary wykonane pirometrem.

• 1 year później...