Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jeszcze będzie przepięknie, czyli do dwóch razy sztuka :)

Recommended Posts

Teraz zrób bazę. Odchwaść, nawieź ziemię, ukształtuj teren. Możesz też posadzić drzewka i krzewy, ale nie koniecznie. Zaprojektuj rozprowadzenie wody i prądu. Resztę zacznij wiosną.

Dla trawnika nie ma znaczenia czy zakładasz go jesienią, latem czy wiosną. Ma znaczenie wilgoć (!!!) i ciepło.

Drzewka i krzewy z doniczek można sadzić cały rok jeśli tylko ziemia nie jest zamarznięta. Te z tzw. gołym korzeniem, albo balotowane (bryła korzeniowa w siatce) sadzi się wyłącznie w okresie spoczynku rośliny, kiedy liściaste nie mają liści, a iglaste nie zaczęły wypuszczać nowych przyrostów lub już zakończyły coroczny wzrost.

Systemy nawadniania są różne. Jedne, te mniej skomplikowane można położyć samodzielnie. Innych z wypasionym sterowaniem automatycznym bez fachowca się nie da.

Podrzucę Ci kilka dobrych stron ze sprzętem, opisami i programikiem do zaprojektowania nawadniania.

Od razu powiem, że jeśli będziesz kupować w markecie, to przepłacisz. Oni głównie sprzedają Gardenę, a są inne firmy równie dobre, albolepsze, a za mniejsze pieniądze.

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

panorama na krzaki czarnego bzu,mirabelki i niezydentyfikowane krzaczory innehttp://zmniejszacz.pl/zdjecie/294/3043022_20150812_190039.jpg niestety zdjecia komorka i swiatlo kiepskie

co do wilgoci to faktycznie jedno jest pewne teraz nie powinnam sie zabierac za trawnik tylko odchwaszczanie :). w sobote uzbroje sie w odpowiedni opryskiwacz i te preparaty i zaczne działac. tylko czy one nie .szkodzą zwierzakom?

Edytowane przez fafulja

Nie szkodzą zwierzakom. Działają na rośliny i są dość mocno rozcieńczone. Moje koty łażą i nie jestem w stanie ich upilnować. Nos je informuje czego nie ćlamkać. Koty gryzą trawę, ale jakoś nigdy nie widziałam by szły tam gdzie coś pryskałam.

Będziesz musiała ten gąszcz trochę przetrzebić :)

taki mam plan -mirabelki zostaną i bez tez,troche go poprzycinam, ale wszystko co pomiędzy będę starała się wyeksmitować. na granicy tej dżungli jest spory i dośc spory spadek,ale poza mną pewnie nikt tam się nie będzie zapuszczał:lol2: dzis jadę właśnie pierwszy raz do pracy z domku i tylko utwierdzam się w tym, že zakup tego domu to najlepszy wybór pod słońcem, co swiadczy o tym,ze podstawowe prawo jakim w zyciu się kieruję-czyli wszystko co się dzieje,choćby było najgorsze można przekuć w coś dobrego - działa nadal. :) i nic to, że oszustka od Kaliny odwołała się od wyroku,nic to, że komornik poprzestał na tę chwilę na tych 5% i nic to,że nie wiem, kiedy i czy wogóle da się odzyskac resztę. widocznie tak miało być, abym znalazła taki3 miejsce i taki dom jaki mamy obecnie :).

http://ogrodniczezakupy.pl/pl/i/Programy-do-projektowania-nawadniania/23

To program Gardeny, ale pomocny także wtedy, gdy zdecydujesz się na inny system nawadniania.

http://www.houzz.com/ideabooks/27149957?utm_source=Houzz&utm_campaign=u541&utm_medium=email&utm_content=gallery19

Prosty sposób na nawadnianie kropelkowe w warzywniku. Z takich samych elementów (różne firmy to mają) można zrobić ekonomiczne i tanie, także w eksploatacji nawadnianie rabat. Bardzo praktyczne, bo nie wszystkie rośliny dobrze znoszą polewanie liści. Poza tym w przeciwieństwie do spryskiwaczy można podlewać przy dowolnie mocnym nasłonecznieniu.

Zakupy do nawadniania:

Gardena http://ogrodniczezakupy.pl/pl/c/nawadnianie-automatyczne/1

K-Rain http://www.k-rain.com.pl/pl_porady,32.html

Rain Bird, Hunter, Rivulis http://www.bonita.net.pl/systemy-nawadniajace-2

Gotowe zestawy do podlewania ogrodu http://www.sklepnawadnianie.pl/zestawy-do-podlewania-c-93.html

pesteczko dziękuje :) jestes niezastąpiona. dziś ostatni dzień w pracy przed urlopem, podczas którego musimy skończyć przeprowadzkę. Jak to ogarnę pośledzę te strony i coś mądrego(mam nadzieję)zaplanuję. Powiedz mi jeszcze jakie rośliny mogłyby w miarę szybko stworzyć "ściankę"oddzielającą część "grillowo-imprezową ;) "od reszty ogrodu. M uparł się na tuje lub cyprysy itp, a dla mnie nie będą się one chyba komponowaç z charakterem ogrodu, o jakim pisałam wcześniej. i jakieś typy niezbyt ciężkich pnączy ładnie zarastających płot z siatki albo żywopłotów na wschodnie ogrodzenie poproszę ;). tu nie muszą jakoś super szybko rosnąć, bo na razie za nim pole, ale wolę uprzedzić pomysły właściciela, bo w mpzp są przeznaczone pod budownictwo, a płot z tej strony jest w minimalnej odległości (4m) od moich ukochanych okien sypialnianych i drzwi łazienkowych.

Z wieści wykończeniowych-dziś w końcy zaczną kłaść płytki w małym wc, wczoraj wymurował się blat i zabudowała wnęka za stelażem wc. zrezygnowałam z półki , zlicowali mi ją z resztą ściany, dzìeki czemu będzie jedna płaszczyzna jak na mojej wizce i pokryta będzie drewnopodobnymi (legno rustico brown)kaflami, podobnie jak wnętrze kabiny.

Poza tym intensywnie poszukuję xxxl narożnika , najlepiej w kształcie u, najdluższa część powinna mieć conajmniej 3 metry, takiego,żeby cena mnie nie zabiła. wkurza mnie, że te,które znajdują maja zawsze funkcje spania, mi zupełnie niepotrzebną, bez tego byłyby chyba zawsze ciut tańsze.

Edytowane przez fafulja

Zadałaś poważne pytanie. Jeśli masz mieć pożytek z tego co wiem, to muszę więcej wiedzieć o twoim ogrodzie.

Jaką masz ziemię? Odczyn Obojętny, lekko kwaśny czy kwaśny. Gliniasta, piaszczysta, czy może urodzajna ogrubej warstwie.

Jak jest z nasłonecznieniem?

Czy jest raczej sucho,czy raczej wilgotno?

Co poza tymi krzewami, które wymieniłaś rośnie w okolicy? Jakie drzewa i inne krzewy?

Masz chyba mojego maila :)

Najlepiej prześlij mi plan działki z zaznaczonym domem, stronami świata i miejscem gdzie masz te chaszcze do częściowego wycięcia. I oczywiście gdzie chcielibyście mieć grillowisko.

Postaram się podrzucić Ci trochę pomysłów. Mam spory zbiór planów ogrodów z angielskich czasopism. Tam się wprawdzie pojawiają rośliny, które niezbyt dobrze czują się u nas, albo są niedostępne, ale można je zamienić na inne.

Forumowa Elfir, przykleiła dawno temu bardzo przydatny wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?198593-Zestawienia-ro%C5%9Blin-w-zale%C5%BCno%C5%9Bci-od-typu-gleby-wilgotno%C5%9Bci-i-odczynu

Znajdziesz tu zestawienia roślin na różne warunki.

Jeśli chodzi o ściankę-parawan, to skoro nie zależy wam na zimozielonych, to świetna będzie glicynia (wisteria). Rośnie jak szalona i nawet jeśli nie zakwita jest piękna. Można ją prowadzić jak krzew, pnącze, albo drzewko. Wymaga mocnej podpory przez początkowe 10 lat.

Winobluszcz byłby też znakomity, gdy chodzi o szybkość wzrostu, ale trzeba wygrodzić mu miejsce w ziemi, bo drań rozrasta się okropnie. Ma tę zaletę, że pięknie wybarwia się jesienią w słońcu. Są różne odmiany. Gosiek33 wie o nich sporo i ma.

Tuje też nie są złe jeśli się je posadzi rozsądnie i doda do nich inne krzewy, żeby nie było monotonnie.

Jeśli masz dużo miejsca to posadź różne krzewy dereni, krzewuszki cudowne, trzmieliny, pęcherznice, nawet aronie. Wiosną będą kwitły, a potem rożne kolory liści dadzą też ciekawy efekt.

https://bylinylucyny.pl/pl/index

Tu możesz zamawiać roślinki bylinowe łątwo, bo ogrodniczki podzieliły je na różne warunki :)

Edytowane przez pestka56

hmm... poziom mojej wiedzy ogrodniczej jest taki, ze nie potrafię nawet określiç jaka tu jest gleba:-x na pewno ogród jest dość mocno nasłoneczniony. z wysłaniem maila z w miarę szczegòłowym planem tego co tu jest mam problem o tyle, że nie przewiezlismy jeszcze komputerów,a net mam tylko w komórce, i obrobienie planu przy pomocy tego ustrojstwa mnie przerasta. sprobuję moze w wolnej chwili zrobic szk8c reczny i wyślę Ci zdjęcie mo8ch wypocin,ale do tego z kolei potrzebuję przywieźć tu dokumenty domu-być może jutro. dziś planuję zagłebić się w ten gąszcz przed przyszłym tarasem z sekatorem i wyciąc choć część tego co wg mnie wygląda na chwasty,ewentualnie co w moim odczuciu nie posiada walorów dekoracyjnych tylko niepotrzebnie stwarza wrażenie dżungli.

Z innych wieści-mam już zamówione w necie wcześniej sprzęty kuchenne, co prawda do kuchni w pełnym tego słowa znaczeniu jeszcze ze 2 miesiące, ale lodówa działa i pokochałam ją ogromnie, jest miłą odmianą po poprzedniej w zabudowie, gdzie ciągle brakowało mi miejsca- a teraz mam 185cm samej chłodziarki i w koncu mam nawet "przeciąg"na niektorych półkach-co dobrze rokuje w kontekście wyprawiania świąt-może w końcu wszystko zmieszczę :). co prawda nie było łatwo znaleźć osobną chłodziarkę takiego"wzrostu", na ogół były już w kombinacji z zamrażalnikami,ale się udało :).

Jesli chodzi o płytę to zaskoczyłam sama siebie, od dobrych nastu lat gotowałam najpierw na ceramicznej, potem na indukcji,a tu zdecydowałam się na gazówkę -5 palnikową na szkle-przeważyĺ palnik na wok-lubię chińszczyznę od czasu do czasu, a na indukcji prawdziwej się nie da zrobić.

W ramach "przechwalania" się zamelduję jeszczę, że spełniłam swoje piekarnikowe marzenia, co do posiadania rusztu, pyrolizy i jeszcze kilku bajerow-okazało się że pewna firma na B(nie bede uprawiać kryptoreklamy),która znana jest min z tego że przy zachowanej jakości ma przyjazne ceny ma w ofercie taki piekarnik -no i jest moj :)))). tylko ze zmywarką nie poszalałam ;) i wybrałam ten sam model co 2 lata temu, tylko po tuningu-priorytetem było dla mnie małe zuzycie wody -a w tym segmencie nic się nie zmieniło prze ten czas i 6 litrow w cyklu eko,najczęściej przeze mnie uzywanym,przy 60cm nadal jest nie do pobicia.

no i po tej relacji idę zagłębić się w krzaczory. Jak sie.nie odezwę to znaczy, że natknęłam się na jakieś nieodkryte dotychczas plemię tubylców zamieszkujących te niezbadane ostępy ;).

Tomkowa po długich rozmyślaniach i lekturze opinii padło na naszą amicę PGCZ7411-urzekł mnie jej design a cena pozytywnie zaskoczyła (rzuć okiem na electro.pl -komplet, ale bez lodówki, bo jej wogólenie było w euro, ktoŕy opisałam w poprzednim poście wyszedł o 600 zł taniej niż w euroagd.)

Ja dziś w szalonym biegu. We wtorek lecimy na ciut do Barcelony i teraz robimy generalne porządki, rzeby moja kumpela, która ma się poopiekować futrzakami, nie umarła z wrażenia. Cały remontowy piep...nik :sick:

W LM, albo w ogrodniczym dostaniesz za kilkanaście zł. próbnik chemiczny do określania kwasowości gleby. Postępuj zgodnie z instrukcją i zmierz w strategicznych miejscach, czyli tam gdzie chcesz coś sadzić. Dla trawy to jest obojętne. :)

Barcelona-uh-"zazdraszczam"-to takie moje ukochane,magiczne miejsce-zakochalam się w nim po lekturze książek Carlosa Ruiz Zafona i tak mi juz chyba zostanie do końca życia. Walka z krzaczorami idzie całkiem nieźle,ale ja trochę nienormalna jestem, bo kocham kosic, pielic itp itd, więc przetrzebianie mojej prywatnej dżungli przy użyciu sekatora w zastępstwie maczety nawet mi się podoba. co do rodzaju gleby-jeśli planujemy nawieźć czarnoziemu grubą warstwę, to ta macierzysta gleba ktora pozostanie głebiej też jest istotna(ph i te sprawy?)

pierwszy obiad na kuchni polowej

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/295/3065342_20150816_161925.jpg

rzut oka na male wc w fazie produkcji http://zmniejszacz.pl/zdjecie/295/3065343_20150816_164548.jpg

i zbliżnie nia pseudodrewnianą ścianę

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/295/3065344_20150816_164621.jpg

Edytowane przez fafulja

Tomkowa po długich rozmyślaniach i lekturze opinii padło na naszą amicę PGCZ7411-urzekł mnie jej design a cena pozytywnie zaskoczyła (rzuć okiem na electro.pl -komplet, ale bez lodówki, bo jej wogólenie było w euro, ktoŕy opisałam w poprzednim poście wyszedł o 600 zł taniej niż w euroagd.)

Bardzo fajna i rzeczywiście dobra cena :) Te ruszty żeliwne można łatwo zdjąć, żeby wyczyścić płytę pod nimi?

Ja stoję przed dylematem, czy pozostać z płytą elektryczną, czy wymienić ją na gazową przy okazji wykonywania przyłącza :confused: Z kim nie rozmawiam, to każdy odradza wymianę na gazową ze względu na szybkie brudzenie się kuchni. Ty jednak zrezygnowałaś z elektrycznej na rzecz gazu. Ciekawa jestem Twoich argumentów :) Czy tylko wok zdecydował, czy też inne względy?

pierwszy obiad na kuchni polowej

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/295/3065342_20150816_161925.jpg

...

a gotowałaś wcześniej na tych rusztach?

moja teściowa ma takiego typu właśnie te ruszty przy palnikach i strasznie narzeka, bo jak ma postawić dwa większe garnki koło siebie to się nie da bo potrafią spaść :( bo te ruszty mają małe pole podtrzymujące garnek

mi też nie jest na takich wygodnie i jak wybierałam gazówkę to tylko z rusztem po całości płyty bym mogła garnki na wszystkie strony ustawiać bez ryzyka

kilka słów o rusztach-zdejmują się bardzo łatwo,po prostu trzeba je unieść, moja koleżanka ma też takie tylko na tradycyjnej 4 palnikowej kuchence i wkłada co jakiś czas do zmywarki-podobno domywają się bez problemu-ja jeszcze nie musialam ich myć, więc wierzę jej na slowo. na swojej kuchence, oprócz tej patelni ze zdjęcia bez problemu zmieściłam równocześnie 4 inne garnki, 7l,5l,3, 2l weszły i stały stabilnie, aczkolwiek dotykały się nawzajem,ale to był eksperyment w odpowiedzi na Wasze pytanie o wygodę użytkowania takich rusztów. ta kuchenka jest szersza niż standartowa,ma 70 cm.

A argumenty za gazem-wok przede wszsytkim, trochę tęsknota za tradycją chyba też(uwielbiam rosołek, którego kolor pochodzi od przyrumienionej na ogniu cebulki-próbowalam takim mini palnikiem kuchennym ale to ni3 było to. poza tym spotkałam się z opiniami, że niby potrawy lepiej smakują gotowane na ogniu- w co w sumie nie wierzę, ale pobawię się w pogromcę mitów ;).

a na poważnie-troszkę boję się tego mitycznego brudu przy gotowaniu na gazie,ale mam nadzieję, że normalne sprzątanie przy normalnym użytkowaniu wystarczy. a jak nie-zawsze mogę wrócic do indukcji...

podłoga dziękuje za komplementy,aczkolwiek na zywo widac jej niektore mankamenty, np szpary pomiędzy dechami-mi się podoba,ale teściowa skrytykowała...co do wyborów to w zasadzie wybór sprzętów dla.mnie jest dość prosty-określam co dla mnie w danym sprzęcie jest najistotniejsze i porównuję -po przyjęciu dopuszczalnego zakresu cenowego-te,które wybiorę porównuję potem z "ferrari" czyli najbardziej wypasionymi modelami i okazuje się,że poza ceną często niewiele się różnią, a że urządzając już 4 lokum a mieszkając w 7 na przestrzeni 15 lat wiem co jest dla mnie wazne i zdążyłam sobie wyrobić zdanie o poszczególnych markach - i dlatego nie boję się np. beko ani gorenje, a uch design mi b.pasuje :)

ja na parametry sprzętów zdaję sie na męża :D sama wybieram wygląd i funkcje jakie mi sa potrzebne, ale i tak ciężko wybrać, kilka dni temu dowiedzialam się, że na naszej ulicy często brakuje prądu, więc ułatwiło mi to wybór między indukcją na wyspie, a kuchnią gazową:)

Przykro mi, że teściowa krytykuje:( mojej podoba się wszystko.