Thom35 02.07.2004 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 WitamZamierzam wykonać obudowę do kominka i tak się przymierzam na jakiej wysokości "zaintalowac" wkład.Jak to jest u Was? (powiedzmy że mowimy o dolnej krawędzi szyby)na jakiej wysokości od podłogi macie umieszczony wkład kominka? PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 02.07.2004 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Zdziwiłeś mnie tym pytaniem... Nigdy nie myślałem o tym.U mnie jest to ok20 cm. i jest OK. Byłoby 10 albo i 30 i też nie widziałbym w tym problemu. Widziałem w katalogach np. żeliwny kominek wiszący, swobodnie zawieszony na środku pokoju u sufitu. Pod tym kominkiem swobodnie mogło by przejść wyprostowane kilkuletnie dziecko. Jaki jest powód Twojego pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thom35 02.07.2004 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Co do wysokości wkładu. Pytam bo poki co postawiłem go na wysokości dwoch bloczkow betonowych (takich jak na scianki fundamentowe)Ale jak nie ma mebli to jakoś trudno mi skojarzyć czy to nie za nisko.A skoro forumowicze mają i używają kominki to już wiedzą na jakiej wysokości jest OK ew. nie OK. Pewnie do drobiazg, ale skoro istnieje forum to warto zapytać. Wszelkie uwagi mile widziane Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAJONK 02.07.2004 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Witam - przyłączam się do pytania.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 02.07.2004 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Wydaje mi się, że wysokość umieszczenia wkładu jest dość istotna jeśli chodzi o komfort użytkowania.Łatwiej jest dokładać drewna, wybierać popiół itd jeśli wkład nie jest przy samej podłodze.Robienie tego na kolanach nie jest zbyt wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAJONK 02.07.2004 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 racja - tylko że jaka wysokość ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 02.07.2004 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 No taka, żeby nie trzeba było siadać na podłodze czy robić tego na kolanach.Myślę, że 10-20 cm to mało.U mnie będzie (jeszcze nie jest) ok 40cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 02.07.2004 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Sonika - podejrzewam, że nie obsługujesz kominka.... wszelkich czynności przy kominku dokonuje się właśnie na kolanach. Jest to pozycja zdecydowanie wygodniejsza niż powiedzmy w pozycji kucznej z wyciągniętymi rękami sięgającymi do czeluści wkładu Siedząc na stołku czy też zydelku także się tego zrobić nie da. Pozostaje jeszcze wersja "stojąca" - czyli wkład na wysokości ok 120 cm. Jak kto lubi. Pozostaje więc tylko pozycja na kolanach (kolanie) w której można swobodnie odchylić się do przodu i pogmerać we wkładzie. Pozdrawiam i proponuje to poćwiczyć. Nawet na "sucho" Jeśli komuś coś się skojarzy z czyms innym to było to całkowicie niezamierzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 02.07.2004 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Wiesz, może masz rację. Muszę to przećwiczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAJONK 02.07.2004 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 czy jest tu ktoś kto posiada kominek i potrafi powiedzieć jaką ma odległość od dołu szyby do posadzki ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 02.07.2004 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Mam wklad na nozkach z mozliwoscia regulacji + ; - 5cm czyli nizej nie idzie wyzej toby szlo. Ale do sedna sprawy "ile cm" to .... nie wiem bo nie jestem w poblizu (kominka oczywiscie). Przypuszczam 30-40cm. Moge zmierzyc i napisac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAJONK 02.07.2004 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 dzięki za konkretną odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczur 02.07.2004 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Mam ok. 30 cm. Obsługuje się wygodnie.Przy planowaniu wysokości posadowienia wkładu proponuje brać tez pod uwagę to, czy pod samymi drzwiczkami bedzie jakaś półeczka. Jesli nie, to nie radzę za wysoko, bo od czasu do czasu zdarza się, że coś podczas dokładania z wkładu wypadnie, a rozżarzony kawałek po upadku z większej wysokości może się daleko potoczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario2 02.07.2004 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 instrukcja mojego kominka podaje odległość dolnej krawędzi wkładu 30-35 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAJONK 02.07.2004 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marting 12.07.2004 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Najlepsza wysokośc wkłądu na nozkach to 25-35cm. Nozki dają to ze jest przewietrzanie od dołu paleniska, dotyczy to niektorych wkladów. Za wysoko tez nie dobrze bo ciepło ktore promieniuje od szyby szybciej na "ucieknie" do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugas 12.07.2004 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Ja jestem wlaśnie po uruchomieniu kominka. Wklad jest ustawiony na wysokości 50cm nad podloga gdyz zamierzam obłożyc go ramka 20cm z marmuru. Wysokośc wydaje sie Ok do tego zeby go rozpalic zaladowac drewnem oraz żeby był widoczny jak sobie siade w fotelu a pomiedzy fotolem a kominkiem bedzie lawa bo przeciez musi byc go dobrze widac. Tak wiec kwestia skad bedziemy na niego patrzec oraz jak bedzie obudowany dookoła. U znajomego który ma taka półeczkę do siadania przed kominkiem (przynajmniej ja tam siadam w lecie z drinkiem ) ma ona wysokosc około 35-40 cm. Pzdr Fugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 12.07.2004 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 aż zmierzyłem, w domu ( starym ) mam na wysokości 50 cm, kominek jest z marmurową półką przed i obok wkładu, w domu ( nowym ) jest nieco niżej ale dokładnie nie wiem, musiałbym jechać i zmierzyć. Tutaj nie będzie żadnej półki, wkład będzie niemalże zlicowany z frontem obudowy. Sądzę, że wybrana wysokość w granicach 30-50 cm od podłogi jest OK, ale i inna zbliżona będzie w porządku. Jeśli jest to kominek dekoracyjny, chodzi o to aby siedząc wygodnie w fotelu, w pełni móc obserwować palący się ogień. W przypadku kominka do ogrzewania, przeważają względy praktyczne. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 13.07.2004 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Zmierzylem i wynosi 40 cm. Wklad na nozkach Hajduk Prisma E Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 13.07.2004 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Ja daje 35-40, żeby było miejsce na drewno pod kominkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts