Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

plomba wodomierza

mww

Recommended Posts

No właśnie. Ktoś lub coś w ferworze budowy ją zerwał. I co teraz? Wodociągi podobno serwują straszne kary??? Nie wiem, czy czekać, aż samo się wyda i udawać równie zaskoczoną co oni, czy lepiej czym prędzej na siebie donieść? A w ogóle to co to za plomba, przecież nikt jej specjalnie nie targał?

U mnie plomba została zniszczona podczas rozbiórki starego budynku. Przyłącze miało zostać wykorzystane w nowym budynku więc go nie niszczono, tylko zdjęto licznik i zaplombowano.

Zgłosiłem sprawę do MPWiK, pani przyjęła moje oświadczenie, że plomba została zniszczona, a ponieważ obecnie nawet nie ma jej na czym założyć, powiedziano mi, żeby spokojnie czekał do chwili uruchomienia przyłącza na nowo - nic mi nie doliczą.

• 2 weeks później...
U mnie plomba została zniszczona podczas rozbiórki starego budynku. Przyłącze miało zostać wykorzystane w nowym budynku więc go nie niszczono, tylko zdjęto licznik i zaplombowano.

Zgłosiłem sprawę do MPWiK, pani przyjęła moje oświadczenie, że plomba została zniszczona, a ponieważ obecnie nawet nie ma jej na czym założyć, powiedziano mi, żeby spokojnie czekał do chwili uruchomienia przyłącza na nowo - nic mi nie doliczą.

Dokładnie tak. Takie przypadki się zdarzają i nie można w każdym użytkowniku widzieć potencjalnego złodzieja.

No właśnie. Ktoś lub coś w ferworze budowy ją zerwał. I co teraz?

Na zimę ściągałem wodę z instalacji, musiałem odkręcić wodomierz i odessać wodę aż do poziomu przyłącza, tj. jakieś 1.5m poniżej gruntu. W mojej wsi mieszka pan z miejscowego Zakładu Gosp. Komunalnej - umówiłem się z nim, że na wiosnę mi zaplombuje, co też uczynił.

Jakieś 3 tygodnie później od domu do domu chodziła "wysoka komisja" i sprawdzała plomby...

A jak możesz to podaj rozwiązanie równania:

0,5 * dm3 C2H5OH * 40% = x * m3 H2O * 99,9 %

Nie do końca rozumiem, sugerujesz, że brałem wodę z wodociągów poza wodomierzem ?

Rozczaruję Cię - nie brałem. Z kilku powodów.

Najbardziej trywialny był taki, że była zima i odkręcenie kranu oznaczałoby później konieczność ponownego odsysania wody wężykiem. Spróbuj ustami wyciągnąć całą wodę z rury wodociągowej z głębokości poniżej 1,50m, a zrozumiesz, w czym rzecz - zwłaszcza pod sam koniec pracy, gdy wody w rurce jest resztka i nie ma już wokół słupa wody, który wtłaczałby wodę do wężyka.

Najbardziej praktyczny to taki, że mam wody do woli w studni. Prawie cała budowa została "obsłużona" w ten sposób, a ilość metrów sześciennych pobranych z wodociągu można policzyć na przysłowiowych palcach jednej ręki stolarza.

Najbardziej abstrakcyjny jest taki, że jestem w miarę uczciwy (wprawdzie wypowiedzi w wątku o abonamencie TV mogą sugerować co innego, ale ja NAPRAWDE nie oglądam tv :))