lupus77 25.06.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Witam. Studnia wiercona miesiąc temu, głębokość 20,5m , wody dużo ( podali że wydajność 5tys litrów na godz) . Wydaje mi sie że spartolone uszczelnienie na wysokości warstwy nieprzepuszczalnej( mówili że samo sie uszczelni). To dzisiejsze wyniki z sanepidu Zdjęcie0025.jpg. Warstwa nieprzepuszczalna - iłowa , jak wiercili to szpadelkami skuwali z wiertła . Woda gruntowa wysoka, wokół same lasy, nie ma sąsiadów ( najbliższy z 500m) za lasem tak że nieszczelne szambo w okolicy odpada. Prosze o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lupus77 25.06.2015 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Wyniki badania to : żelazo - 6130 norma 200, mangan- 327 norma 50, azotany -0,49 norma 50, jon amonowy -0,84 norma 0,5 , bakterie grupy coli 252 norma 0, escherichia coli poniżej 10 norma 0, enterokoki kałowe 0 norma 0. Zdjęcie nie weszło wiec wypisałem . Pozdrawiam i pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 25.06.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Wyniki badania to : żelazo - 6130 norma 200, mangan- 327 norma 50, azotany -0,49 norma 50, jon amonowy -0,84 norma 0,5 , bakterie grupy coli 252 norma 0, escherichia coli poniżej 10 norma 0, enterokoki kałowe 0 norma 0. Zdjęcie nie weszło wiec wypisałem . Pozdrawiam i pomocy Nie znam się, ale jedno wiem: Jeśli po wywierceniu nie przepompowałeś odpowiedniej ilości wody to pieniądze na badania wyrzuciłeś w błoto. Mi kazał studniarz pompować całą noc (coś z 50qm) i rano z naczyńkiem do sanepidu - woda czysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lupus77 25.06.2015 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Pompowane prawie miesiąc , pierwszy dzien- godz pompowania 15 min przerwy i znowu ( tak przez 12 godz) potem codziennie po kilka godzin wiec uważam że wystarczająco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 26.06.2015 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Witam. Studnia wiercona miesiąc temu, głębokość 20,5m , wody dużo ( podali że wydajność 5tys litrów na godz) . Wydaje mi sie że spartolone uszczelnienie na wysokości warstwy nieprzepuszczalnej( mówili że samo sie uszczelni). To dzisiejsze wyniki z sanepidu Zdjęcie0025.jpg. Warstwa nieprzepuszczalna - iłowa , jak wiercili to szpadelkami skuwali z wiertła . Woda gruntowa wysoka, wokół same lasy, nie ma sąsiadów ( najbliższy z 500m) za lasem tak że nieszczelne szambo w okolicy odpada. Prosze o opinie Niestety norma ze studniarzami parataczami. Na kilka studni ktore widzialem u siebie i okolicznych sasiadow, na pytanie jakie uszczelenie praktycznie wszyscy robili wielkie oczy. U sasiada koło mnie wrecz zostawili rure 110mm telepiaca sa w odwiercie. Nawet piaskiem jej nie obsypali. Wsadzili rure i pojechali. Nalej chloru. Poczekaj, podpompuj chwile, zeby zachlorowana woda dostała sie do pmpy, wszystkich rur. Dolej odrobine (czesc pojdzie w rury) Poczekaj 24h. Wypompuj do zanikniecia zapachu. Po 2 tygodniaj pobierz probki i zanies do badania. WAzne rzecz. Rura ktora pompujesz do badania MUSI byc sterylna. Inaczej nie badasz flory bakteryjnej w studni tylko ta ktora mieszka na rurze. Rure dezynfekuje, chlorem, opalaniem itd. Jesli 2 tygodnie po dezynfekcji i poprawnym pobraniu probki nadal wyjda bakterie, to sa jeszcze lampy UV do dezynfekcji wody. A jakby studnia bnie byla spartolona, to zelazo w wodzie jest i tyle. Bedziesz musial postawic solidny odzelaziacz. Usunie zelazo/mangam troche amoniaku powinno zniknac. Przy doborze pompy wez pod uwage zapotrzebowanie filtra na plukania - pompa musi byc odpowiedni duza. Najlepiej najpierw dobrac filtr, potem pompe. Rozwaz miejsce na na mozliwie duzy hydrofor bez worka (ozynkowany) - woda do standardowego odzelaziania musi byc napowietrzona. Filtr musi stac gdzies niedaleko wyjscia do kanalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 26.06.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Wyniki badania to : żelazo - 6130 norma 200, mangan- 327 norma 50, azotany -0,49 norma 50, jon amonowy -0,84 norma 0,5 , bakterie grupy coli 252 norma 0, escherichia coli poniżej 10 norma 0, enterokoki kałowe 0 norma 0. Zdjęcie nie weszło wiec wypisałem . Pozdrawiam i pomocy Przy takiej wodzie należy zastosować stację uzdatniania wody. Jakość wody nie jest najlepsza. Prawdopodobnie konieczne będzie uzdatnienie dwustopniowe ze względu na dużą zawartość żelaza i obecność jonów amonowych. Istniej jednak szansa, że udało by się to zrobić na jednym stopniu. Konieczne jest zastosowanie odżelaziaczo odmanganiacza wraz z napowietrzeniem. Wielkość urządzenia trzeba dobrać biorąc pod uwagę ilość zużywanej wody/ ilość osób które korzystają z wody oraz zawartość żelaza. Do takiego zestawu konieczny jest hydrofor bezprzeponowy oraz zwężka napowietrzająca lub sprężarka bezolejowa. Jeżeli to by nie wystarczyło proces oczyszczania trzeba by było poprawić jonowymiennikem lub zmiękczaczem. Aby dobrać najlepsze rozwiązanie warto było by przetestować wodę na omawianych technologiach. Jeżeli chodzi o bakterie można spróbować przechlorować studnie. Rozwiązanie to zadziała jeśli do studni nie jest dostarczana woda z bakteriami. Jeśłi jest inaczej proponował bym zastosowanie lampy UV, która rozwiąże ten problem definitywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts