kemot_p 26.06.2015 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Witam i zwracam się do Was z odwiecznym problemem. Posiadam działkę oddaloną od gazociągu o jakieś 60m. Wczoraj dostałem warunki na dostawy gazu - gdybym się zdecydował na używanie gazu do ogrzewania, ciepłej wody i przygotowywania posiłków to koszt doprowadzenia gazu do linii ogrodzenia wycenili na 1954 zł + VAT. Odetchnąłem z ulgą - nie muszę myśleć o butli na propan-butan. I teraz mam dylemat, czy myśleć o gazie ziemnym (skoro jest możliwość taniego przyłączenia), czy np. o pompie ciepła. Czy ktoś z Was miał podobny dylemat? Jeśli tak to podzielcie się doświadczeniami.P.S. Przedstawicielom firm sprzedających PC, czy kotły na gaz dziękuję. Zależy mi na opinii zwykłych użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.06.2015 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Witam i zwracam się do Was z odwiecznym problemem. Posiadam działkę oddaloną od gazociągu o jakieś 60m. Wczoraj dostałem warunki na dostawy gazu - gdybym się zdecydował na używanie gazu do ogrzewania, ciepłej wody i przygotowywania posiłków to koszt doprowadzenia gazu do linii ogrodzenia wycenili na 1954 zł + VAT. Odetchnąłem z ulgą - nie muszę myśleć o butli na propan-butan. I teraz mam dylemat, czy myśleć o gazie ziemnym (skoro jest możliwość taniego przyłączenia), czy np. o pompie ciepła. Czy ktoś z Was miał podobny dylemat? Jeśli tak to podzielcie się doświadczeniami. P.S. Przedstawicielom firm sprzedających PC, czy kotły na gaz dziękuję. Zależy mi na opinii zwykłych użytkowników. Spróbuję odpowiedzieć, tylko podaj mi szczytowe zapotrzebowanie na ciepło tego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.06.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 dorzuć troszkę info jakie przewidujesz zużycie [masz ozc?]generalnie z gazu bedziesz zadowolony ale moim zdaniem jeśli masz dom w okolicach 50kwhm2rokto opłaty za gaz [jakieś dziwne abonamenty] mogą przemawiać na nie porównaj całkowity koszt instalacji na gazie i pompie[raczej olej gruntowe przy b.dobrze zaizolowanym domu]sprawdz cenę kwh w gazie i prądzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.06.2015 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 OZC nie mam - jestem na etapie poszukiwania projektu.Projekty, którymi się interesuję mają Ep w okolicach 65-70 kWh/m2*rok.Jeśli pompa to powietrzna.No właśnie jeśli chodzi o koszty instalacji to czekam opinię od Użytkowników - w moim przypadku podłączenie do płotu to 2500 zł, pozostałych kosztów instalacji (przyłącze + instalacja w domu) nie znam.Jak się zdecyduję na PC, to rozumiem, że kuchnia również na prąd (indukcja). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.06.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 OZC nie mam - jestem na etapie poszukiwania projektu. Projekty, którymi się interesuję mają Ep w okolicach 65-70 kWh/m2*rok. Jeśli pompa to powietrzna. No właśnie jeśli chodzi o koszty instalacji to czekam opinię od Użytkowników - w moim przypadku podłączenie do płotu to 2500 zł, pozostałych kosztów instalacji (przyłącze + instalacja w domu) nie znam. Jak się zdecyduję na PC, to rozumiem, że kuchnia również na prąd (indukcja). Dalej nie wiemy co ty chcesz ogrzewać. O ile koszty instalacji gazowej będą w granicach 15tyś., o tyle w pompach różnica może być dość spora. Musisz znać zapotrzebowanie na ciepło (również szczytowe), inaczej możemy tylko powróżyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.06.2015 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 indukcja w kuchnii jest bardzo ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 26.06.2015 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Pod koniec maja skończył się nabór wiosków o dotacje (10tysPLN) do pomp ciepła w mazowieckim. Byś nie miał problemu z wyborem -wystarczyło ważne pozwolenie na budowe. Prawdopodobnie w przyszłym roku projekt znowu ruszy. W 2014 było tylu chętnych że kolejka ustawiła się w sobotę wieczorem i w poniedziałek po południu skończył się limit. W tym roku aż takiego nawału nie było, ale nie składałem osobiście a przez kuriera.Jeśli się zdecydujesz na pompe ciepła to może odejdą ci koszta wybudowania komina... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.06.2015 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Jeśli się zdecydujesz na pompe ciepła to może odejdą ci koszta wybudowania komina... Komina do kotła gazowego też nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.06.2015 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Dalej nie wiemy co ty chcesz ogrzewać. O ile koszty instalacji gazowej będą w granicach 15tyś., o tyle w pompach różnica może być dość spora. Musisz znać zapotrzebowanie na ciepło (również szczytowe), inaczej możemy tylko powróżyć. Ok, mam te dane Dom ok. 140mkw powierzchni użytkowej. -Zapotrzebowanie na ciepło na ogrzewanie i wentylację, QH,nd (bez uwzględnienia przerw w ogrzewaniu) 8125,97 kWh/rok -Zapotrzebowanie energii końcowej na ogrzewanie i wentylację, QK,H 9601,76 kWh/rok -Zapotrzebowanie energii pierwotnej na ogrzewanie i wentylację, QP,H 10561,94 kWh/rok -Zapotrzebowanie na ciepło na ciepłą wodę użytkową, QW,nd 2408,73 kWh/rok Czy to wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.06.2015 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 z dużym zapasem bezpieczenstwa na co wyjdzie ci 1500 zł + 350 zł na cwu realnie zmieścisz się w 1500 zł co i cwu przy powietrznej przy średniej cenie kwh 40 groszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.06.2015 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 z dużym zapasem bezpieczenstwa na co wyjdzie ci 1500 zł + 350 zł na cwu realnie zmieścisz się w 1500 zł co i cwu przy powietrznej przy średniej cenie kwh 40 groszy Możesz powiedzieć jak to liczysz? i skąd te 350 zł na cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.06.2015 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 ja to jestem prosty chłop zaden naukowiec wodę podałeś zapotrzebowanie na 2408 kwh roczniepodziel to copem 2,4 [bardzo realnie]wyjdzie ci 1000 kwh prądu -wiadomo grzejesz w taniej taryfie czyli mnożysz to 0,30 lub 0,35 złstąd wynikja ten zimny czerwiec zmieszcze w 78 kwh[nie jestem do końca zadowolony że aż tak dużo] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.06.2015 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 z co podobnie ale tam cop bardziej 2.7do 2,8 trochę droższy prąd bo moze w drogiej też będziesz grzał ale to żaden kłopot i tak jestem zdziwiony że ty konserwatysta zacofany myślisz o takim nowoczesnym systemie grzewczyma nie lepiej zwykły piec w którym nawet stare pepegi spalisz wiem , wiem że niektórzy napiszą że za chwilę w polsce będą płonąć stosy liczy na twoje poczucie humoru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.06.2015 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 z co podobnie ale tam cop bardziej 2.7do 2,8 trochę droższy prąd bo moze w drogiej też będziesz grzał ale to żaden kłopot i tak jestem zdziwiony że ty konserwatysta zacofany myślisz o takim nowoczesnym systemie grzewczym a nie lepiej zwykły piec w którym nawet stare pepegi spalisz wiem , wiem że niektórzy napiszą że za chwilę w polsce będą płonąć stosy liczy na twoje poczucie humoru Nie znam się na tych COP-ach stąd moje pytanie. Temat pomp ciepła dopiero zgłębiam. A czy na podstawie podanych przeze mnie parametrów da się wskazać moc i parametry pompy? P.S. Nikogo na stosach palić nie zamierzam, i na szczęście te czasy minęły i nie uważam się za zacofanego konserwatystę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.06.2015 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 nie potrzebujesz super 3 fazowej pomy wystarczy ci coś w okolicach 8-10 kw w jednej fazie koszt z montażem cos w okolicach 20-24 tyś jesteś juz po izolacjach ?bo to najważniejsze dla przyszłej pracy pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.06.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 a to czy jesteś zacofany czy nie nie masz prawa mówić- są inni od tego nowocześni i nie tak wsteczni jak tywiadomo pełna tolerancja do poglądów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.06.2015 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 jesteś juz po izolacjach ? bo to najważniejsze dla przyszłej pracy pompy Nie, ja jestem dopiero na etapie wyboru projektu, budowa dopiero w planach wodę podałeś zapotrzebowanie na 2408 kwh rocznie podziel to copem 2,4 [bardzo realnie] wyjdzie ci 1000 kwh prądu -wiadomo grzejesz w taniej taryfie A jak to działa, że tylko w nocy grzeję wodę użytkową. Bo teraz u rodziców (u siebie mam przepływowy) oni mają gazowy bojler i on się włącza także w dzień jak się zużyje wodę lub/i temperatura spadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.06.2015 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 masz tani prąd w 13-15i cały wekend npwez bojler 200-300 litrów i po kłopocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.06.2015 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 masz tani prąd w 13-15 i cały wekend np wez bojler 200-300 litrów i po kłopocie No racja. Te parametry które podałem wyżej są wyliczone przez autora projektu. Jak na etapie adaptacji polepszę ocieplenie to rozumiem, że trzeba wykonać OZC. I dopiero na tej podstawie wybierać pompę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.06.2015 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 w sumie tak ale niekonieczniechoć warto zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts