agb 26.06.2015 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 masz tani prąd w 13-15 i cały wekend np wez bojler 200-300 litrów i po kłopocie Sam się zastanawiam nad takim zestawem i nie daje mi to spokoju. Czy mogę ustawić aby woda była dogrzewana tylko w godz 13-15? Np w Panasonicu. Co w przypadku gdy rano zużyję 100 litrów z 300 - Zostanie w bojlerze 200l ciepłej, czy zostanie uzupełnione 100l i obniży to temp wody w bojlerze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.06.2015 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Woda w zasobniku cały czas uzupełniana jest przez zimną. Dlatego masz wodę w kranie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.06.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 W pierwszym wpisie jest zastrzeżenie ,że tylko użytkownicy powinni tu pisać . Jest raczej niewielu użytkowników którzy mogo porównać systemy osobiście.Ja montuje jedno i drugie , a nawet eksploatuje i gaz o PC . Ja uważam , że najlepiej ( najtaniej ) jest Zamontować kociołek gazowy z zasobnikiem. Koszt takiej kotlowienki to Max 10000 zł.Zalety : tanie i sprawne naprawy , małe gabaryty , bezglośnośc . Oczywiście PC jest nieco tańsza w eksploatacji , PC jest uzasadniona tam gdzie rozpatrujemy olej ,węgiel ewentualnie propan . Spory za niechciany wpis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.06.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 I zapłacić rocznie 1000zł za sam przesył. Sorry, ale tyle zapłacę za cały rok z PC. No może 1100.Ale oczywiście wszystko zależy od różnicy w cenie instalacji. W moim przypadku było to tylko 10-12tyś. więc wybrałem PC. I to w dodatku gruntową z odwiertami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 27.06.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Woda w zasobniku cały czas uzupełniana jest przez zimną. Dlatego masz wodę w kranie Czyli musi być dogrzewana przez pompę również poza II taryfą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.06.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Czyli musi być dogrzewana przez pompę również poza II taryfą? Niekoniecznie. Jeżeli w tanich godzinach ustawisz np. 47 stopni a w drogich np. 40, to będzie zależeć od zużycia czy zejdzie poniżej tej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 27.06.2015 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 W pierwszym wpisie jest zastrzeżenie ,że tylko użytkownicy powinni tu pisać . Jest raczej niewielu użytkowników którzy mogo porównać systemy osobiście. Ja montuje jedno i drugie , a nawet eksploatuje i gaz o PC . Ja uważam , że najlepiej ( najtaniej ) jest Zamontować kociołek gazowy z zasobnikiem. Koszt takiej kotlowienki to Max 10000 zł. Zalety : tanie i sprawne naprawy , małe gabaryty , bezglośnośc . Oczywiście PC jest nieco tańsza w eksploatacji , PC jest uzasadniona tam gdzie rozpatrujemy olej ,węgiel ewentualnie propan . Spory za niechciany wpis. Źle zrozumiałeś moją intencję z pierwszego postu. Chodziło mi jak najbardziej o taki osoby jak Ty, które zarabiają na obydwu technologiach albo stały kiedyś przed takim wyborem jak ja teraz. Przecież nie ma sensu pytać pracownika salonu VW jaki jest najlepszy samochód bo odpowiedź będzie jedna. Rozumiem że do tego kosztu trzeba jeszcze doliczyć około 5 tys. za przylacze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.06.2015 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Czyli musi być dogrzewana przez pompę również poza II taryfą? Jeśli zużyjesz, a potrzebujesz, to chyba jasne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.06.2015 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 przy zasobniku 200 lub 300 litrow nie ma takiej potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.06.2015 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 (edytowane) Czy ktoś z Was miał podobny dylemat? Jeśli tak to podzielcie się doświadczeniami. No ja miałem trochę inny dylemat przed budową a mianowicie gaz ziemny czy...prąd Przed wbiciem łopaty wygrał ostatecznie prąd ale skończyło się na pompie. Przede wszystkim musisz znać swoje całościowe zużycie energii na c.o+cwu,wtedy znając koszt kWh z poszczególnych źródeł i koszt inwestycji w te źródła określasz co będzie korzystniejsze z punktu widzenia ekonomicznego jak też komfortowego bo gaz to nie tylko ogrzewanie ale też gotowanie. Do tej pory miałem gaz do gotowania ale od dwóch lat jest indukcja i powiem,że o niebo lepiej w tym sprawuje się indukcja i do gazu bym już nie powrócił ale to zostawmy. Wracając do kosztów kWh,z gazu ziemnego koszt 1kWh to 0,22-0,25zł,z pompy ciepła p-w to 0,10-0,12zł a w moim przypadku dochodził też prąd z ceną 1kWh na poziomie 0,30zł i to on wygrał z gazem ziemnym przy zużyciu na c.o+cwu ok.9000-10000kWh(zużycie prawie pól na pół c.o i cwu) I jak wcześniej mówiłem,znając ogóle zużycie domu na c.o i na potrzeby cwu łatwo możemy sobie skalkulować co będzie korzystniejsze. Czyli musi być dogrzewana przez pompę również poza II taryfą? Nie musi,zużywamy sporo cwu bo korzystamy tylko z wanny i zasobnik 300l grzany 2x na dobę czyli do 6.00 i od 13-15 do 46st.C wystarcza z powodzeniem. 3 osoby w domu,normalne życie czyli dwóch pracuje jeden się uczy. Edytowane 27 Czerwca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 27.06.2015 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 I zapłacić rocznie 1000zł za sam przesył. zależy co się ogrzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.06.2015 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 U mnie za prąd opłat stałych jest około 42zł na 2 miesiące.Skoro mowa o kasie którą trzeba wydać za samo posiadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.06.2015 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 U mnie za prąd opłat stałych jest około 42zł na 2 miesiące. Skoro mowa o kasie którą trzeba wydać za samo posiadanie. Kiedy miałem w miesiącu zerowe zużycie gazu miałem fakturę na 24zl. Nie jest to jakaś wielka kasa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 07.07.2015 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 (edytowane) Dostałem odpowiedź dotyczącą parametrów jednego z projektów z e-domy, który nam się spodobał:Roczne zapotrzebowanie na energię użytkową do ogrzewania, przygotowania ciepłej wody użytkowej oraz chłodzenia obliczone zgodnie z przepisami dotyczącymi metodologii obliczania charakterystyki energetycznej budynków wynosi: 24 095 [kWh/rok]. Roczne zapotrzebowanie na energię użytkową do ogrzewania wynosi 18 991 [kWh/rok]. Roczne zapotrzebowanie na energię użytkową do przygotowania ciepłej wody wynosi 5 104 [kWh/rok].Zapotrzebowanie na energię pierwotną (EP) 117,6 kWh/(rok*m2)Zapotrzebowanie na energię końcową (EK) 106,9 kWh/(rok*m2) Jakieś wysokie te współczynniki, szczególnie EP. Czy to oznacza, że ten projekt jest "durszlakiem"? Na jakie parametry zwracać uwagę w odniesieniu do przyszłych kosztów ogrzewania?EUco+wRoczne zapotrzebowanie na energię użytkową do ogrzewania, przygotowania ciepłej wody użytkowej oraz chłodzeniaCzy to wystarczy?Czy zwracać uwagę również na EK, EP? Edytowane 7 Lipca 2015 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.07.2015 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Dostałem odpowiedź dotyczącą parametrów jednego z projektów z e-domy, który nam się spodobał: Roczne zapotrzebowanie na energię użytkową do ogrzewania, przygotowania ciepłej wody użytkowej oraz chłodzenia obliczone zgodnie z przepisami dotyczącymi metodologii obliczania charakterystyki energetycznej budynków wynosi: 24 095 [kWh/rok]. Roczne zapotrzebowanie na energię użytkową do ogrzewania wynosi 18 991 [kWh/rok]. Roczne zapotrzebowanie na energię użytkową do przygotowania ciepłej wody wynosi 5 104 [kWh/rok]. Zapotrzebowanie na energię pierwotną (EP) 117,6 kWh/(rok*m2) Zapotrzebowanie na energię końcową (EK) 106,9 kWh/(rok*m2) Jakieś wysokie te współczynniki, szczególnie EP. Czy to oznacza, że ten projekt jest "durszlakiem"? Tak jest, wartosc Ep wiele nie mówi bez szczegółowego opisu systemu grzewczego. Zapotrzebowanie na ciepł czyli Qh,nd=18991 kWh/rok jest bardzo duze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 07.07.2015 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Tak jest, wartosc Ep wiele nie mówi bez szczegółowego opisu systemu grzewczego. Zapotrzebowanie na ciepł czyli Qh,nd=18991 kWh/rok jest bardzo duze Dzięki bardzo za odpowiedź. Czyli mam patrzyć na Qh,nd? Jaka powinna być akceptowalna wartość dla domu ok. 140 mkw parter+poddasze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.07.2015 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 . Zapotrzebowanie na ciepł czyli Qh,nd=18991 kWh/rok jest bardzo duze Aż wręcz nie możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.07.2015 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Dzięki bardzo za odpowiedź. Czyli mam patrzyć na Qh,nd? Jaka powinna być akceptowalna wartość dla domu ok. 140 mkw parter+poddasze? To zalezy czego sie oczekuje w odniesieniu do nakładów inwestycyjnych. Mysle ze wartosci od od 5000 do 7000 kWh nalezy przyjąc jako bardo dobre, 7000 kWh do 8000-9000 kWh jako dobre. Powyzej 10000 kWh trzeba przemysleć mozliwosci poprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.07.2015 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Aż wręcz nie możliwe. Chciałem byc delikatny i nie napisałem co mysle o takim wyniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.07.2015 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 (edytowane) Dzięki bardzo za odpowiedź. Czyli mam patrzyć na Qh,nd? Jaka powinna być akceptowalna wartość dla domu ok. 140 mkw parter+poddasze? Jeśli będziesz miał izolację i szyby w oknach z rekuperacja to zapotrzebowanie będzie 50-60kWh/m2/rok czyli 7000-8500kWh. A akceptowalna wartość powinna zależeć od tego ile będziesz chciał płacić za ogrzewanie Cenę kWh znasz każdego medium grzewczego i Ty o tym decydujesz jakie zapotrzebowanie na ciepło Cię satysfakcjonuje i to zależy też od systemu grzewczego. Edytowane 7 Lipca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts