maciurek 26.06.2015 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Witam Tak jak w temacie czy ktos mi może doradzić czy jest jakiś inny sposób na ciepłą wodę?.Otóż mam zwykły piec zasypowy połączony z bojlerem jednak teraz jest ciepło i trochę uciążliwe jest rozpalanie codziennie w piecu ażeby mieć ciepłą wodą, może jest jakiś inny sposób ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 26.06.2015 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 pewnie najtaniej wyjdzie prądem w 2 taryfie, jeszcze kwestia ile tej wody potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciurek 26.06.2015 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 120 litrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 26.06.2015 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 poprawna instalacja CWU, "odcięcie" CO, grzałka, 2 taryfa i izolacja, izolacja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 26.06.2015 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Prąd w II taryfie. Najłatwiej byłoby dołożyc grzałkę do Twojego zasobnika. Polecam tego producenta: http://selfa.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.06.2015 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 pewnie najtaniej wyjdzie prądem w 2 taryfie, jeszcze kwestia ile tej wody potrzeba Potwierdzam bo to sprawdzałem u siebie czym najtaniej ogrzać CWU i jeśli nie masz kotła z podajnikiem to biorą pod uwagę koszt inwestycji i ceny prąd w 2 taryfie jest najlepszą opcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.06.2015 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Jak masz podłogówkę, to bufor i wężownica w buforze.Wtedy palisz raz na jakiś czas... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciurek 27.06.2015 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 A słyszałem, że niektórzy zakładają piecyk gazowy, jak z tym jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 27.06.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 A słyszałem, że niektórzy zakładają piecyk gazowy, jak z tym jest ? To jest tak, że można też powietrzną pompę ciepła zamontować bo kto bogatemu zabroni ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 27.06.2015 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 A słyszałem, że niektórzy zakładają piecyk gazowy, jak z tym jest ? Jeżeli w domu jest gaz i wystarczy kupic przepływowy ogrzewac gazowy, to jest też dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busiarz 27.06.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 ajaki to jest orientancyjny koszt miesieczny za cieplą wode? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 27.06.2015 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 To jest tak, że można też powietrzną pompę ciepła zamontować bo kto bogatemu zabroni ... przepływowy gazowy w miarę dobry kosztuje około tysiaka a jak się sciągnie z alledrogo to jeszcze taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busiarz 28.06.2015 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 tys? A nie masz na mysli pieca gazowego do co i cwu? Bo za tysiąc to widziałem piec do ogrzania domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek74 28.06.2015 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 był u mnie hydraulik na wycenie i zaciekawił mnie pompą ciepła WGJ-HP 300 ELEKTROMET do grzania wody użytkowej, koszt całkowity z osprzętem i montażem 7K -zasobnik na wodę jest 300l...czyli od groma gorącej wodytwierdzi że koszt ogrzania wody/mc wynosi około 35zł. czy to mozliwe?jaki okres roku taka pompa jest wydajna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 28.06.2015 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 busiarz może to była oferta za montaż albo ktoś odsprzedawał jakiś wynalazek, sama pompa i zawór 3dr kosztuje tyle co tani przepływowyarek może więcej się dowiesz w dziale o pompach ciepła, jeśli to ma byc tylko poza sezonem grzewczym to jakbyś za prąd płacił 100 miesięcznie za cwu to pompa sie zwroci po kilkunastu latach a zeby zauwazyc zysk to ze 20 lat, chyba ze chcesz przy grzaniu schładzać jakieś pomieszczenie to wtedy kwestia wygody, z pompy zużywa sie wiecej wody bo jest chodniejsza, im mniej stopni tym wyższa sprawność, ja bym wolał za te pieniądze kupic ze 4 panele fotowoltaiczne, duży zasobnik i podpiąć pod grzałkę, nie ma części mechanicznych, nie ma co serwisować, jedyny minus ze sie nie ma schłodzonego powietrza ale za to nie ma żadnego hałasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 28.06.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 A nie możesz zamontować przepływowego elektrycznego podgrzewacza wody ? Po co tyle kombinacji ? Włączasz do prądu i leci ciepła woda ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 28.06.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 przepływowy gazowy w miarę dobry kosztuje około tysiaka a jak się sciągnie z alledrogo to jeszcze taniej Myślę, że gdyby maciurek miał gaz z sieci to by w ogóle nie pytał, ale poczekajmy niech odpisze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek74 29.06.2015 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 i kolejna dla mnie zagwozdka taniej jest używać gazowego przepływowego ogrzewania wody niż gazowego ogrzewania z kumulacją w zbiorniku np. 120l ??? Nie używam pompki cyrkulacyjnej, chociaz ja mam, uważam ją za kosztowny zbytek. wiedziałem że jestem ciemny w tych tematach, ale im dłużej czytam to forum tym mam coraz większe oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 29.06.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 taniej jest używać gazowego przepływowego ogrzewania wody niż gazowego ogrzewania z kumulacją w zbiorniku np. 120l ??? jak rzadko korzystasz to taniej, jak często to drożej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek74 29.06.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 hehehehe, białe jest białe podobno jakos da się to określić - wyliczyć? u mnie sa 4 osoby, zbiornik 120l wystarczy nam na wieczór, temperatura ma około 45% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts