Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepła woda w domku jednorodzinnym

maciurek

Recommended Posts

był u mnie hydraulik na wycenie i zaciekawił mnie pompą ciepła WGJ-HP 300 ELEKTROMET do grzania wody użytkowej, koszt całkowity z osprzętem i montażem 7K -

zasobnik na wodę jest 300l...czyli od groma gorącej wody

twierdzi że koszt ogrzania wody/mc wynosi około 35zł.

czy to mozliwe?

jaki okres roku taka pompa jest wydajna?

busiarz może to była oferta za montaż albo ktoś odsprzedawał jakiś wynalazek, sama pompa i zawór 3dr kosztuje tyle co tani przepływowy

arek może więcej się dowiesz w dziale o pompach ciepła, jeśli to ma byc tylko poza sezonem grzewczym to jakbyś za prąd płacił 100 miesięcznie za cwu to pompa sie zwroci po kilkunastu latach a zeby zauwazyc zysk to ze 20 lat, chyba ze chcesz przy grzaniu schładzać jakieś pomieszczenie to wtedy kwestia wygody, z pompy zużywa sie wiecej wody bo jest chodniejsza, im mniej stopni tym wyższa sprawność, ja bym wolał za te pieniądze kupic ze 4 panele fotowoltaiczne, duży zasobnik i podpiąć pod grzałkę, nie ma części mechanicznych, nie ma co serwisować, jedyny minus ze sie nie ma schłodzonego powietrza ale za to nie ma żadnego hałasu

i kolejna dla mnie zagwozdka

taniej jest używać gazowego przepływowego ogrzewania wody niż gazowego ogrzewania z kumulacją w zbiorniku np. 120l ???

Nie używam pompki cyrkulacyjnej, chociaz ja mam, uważam ją za kosztowny zbytek.

wiedziałem że jestem ciemny w tych tematach, ale im dłużej czytam to forum tym mam coraz większe oczy ;-)