Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja poddasza na użytkowe zaa 10 lat - jak przygotować podczas budowy?

Recommended Posts

Szanowni,

Chciałbym odłożyć w czasie adaptację poddasza i zostawić go na powiedzmy 10 lat jako poddasze nieużytkowe. Pytanie jak to najlepiej zrobić żeby później mieć jak najmniej problemów. Myśle nad czterema drogami

1. Robie schody na poddasze, obudowuje je na górze ścianami GK z wełną w środku. Nie robie na poddaszu wylewki ani nie ocieplam dachu. Na stropie kłade legary i pomiędzy to wełnę 20cm a na to płyto OSB.

2. Nie robie schodów a jedynie taka spuszczana/rozkłada drabina. Nie robie na poddaszu wylewki ani nie ocieplam dachu. Na stropie kłade legary i pomiędzy to wełnę 20cm a na to płyto OSB.

3. Robię schody, obudowuje je na górze ścianami GK z wełną w środku rozkładam instalcje CO i wyprowadzenia pod okna bo i tak nie wiem jak w przyszłości zagospodaruje poddasze, robię wylewkę, tynki i tak to zostawiam. Minus jest taki że jak dam grube ocieplenie na strop i wylewkę to będę miał niższe poddasze użytkowe w przyszłości. Jak dam cienką to będę miał straty ciepła parteru.

4. Nie robie schodów a jedynie taka spuszczana/rozkłada drabina. Rozkładam instalcje CO i wyprowadzenia pod okna bo i tak nie wiem jak w przyszłości zagospodaruje poddasze, robię wylewkę, tynki i tak to zostawiam.

Najbardziej skłaniam się ku pierwszemu rozwiązaniu gdyż:

1. Mając schody nie ma problemu z wnoszeniem, znoszeniem przeróżnych gratów na poddasze. Trochę nie wyobrażam sobie zasuwania po tej drabinie za każdym razem. Nie robiąc wylewki mogę za X lat wełne ze stropu zamontować do ocieplenia dachu a na stropie zrobić cienką wylewkę wystarczająca do poddasza użytkowego.

Czy może inne rozwiązanie jest Waszym zdaniem lepsze a może zrobić to całkiem inaczej?

Jeżeli zależy Ci na możliwości wykorzystania poddasza do czasu jego wykończenia, to faktycznie opcja pierwsza.Co do wełny to rozumiem, że potem te 20 cm będziesz mógł swobodnie zastosować w jednej z warstw ocieplenia- tak byłoby najekonomiczniej.W takim przypadku pozostaje tylko kwestia rozliczenia rozłożenia legarów, tak aby w przyszłości były jak najmniejsze straty w cięciu wełny( najprościej byłoby zastosować rozstaw krokwi-ale podejrzewam, że w tym przypadku będzie problem z montażem płyt). Ja w takiej sytuacji rozstawiłbym legary na szerokość rolek wełny-unikając w ten sposób praktycznie cięcia , a na legarach zamontowałbym prostopadle łaty- w rozstawie umożliwiającym montaż płyt osb ( w zależności od ich grubości ich rozstaw może być od 40 do 70 cm).

Uwzględnij to, że kiedyś parter będziesz miał wykończony idealnie a na górze będziesz miał budowę. Jeśli finanse pozwalają to przemyśl to tak, aby w drugim etapie pozostawić jak najmniej prac pylących.

Dzięki Wszystkim za odpowiedzie. Nie ma niestety idealnego rozwiązania co do zostawienia najmniejszej ilości prac mokrych i pylących na później. Mogę wszytko wykończyć ale jak teraz zrobie wylewkę a później zmieni sie koncepcja instalcji to jaki to ma sens>? Tak samo z podłogą musiałbym na tą wylewkę i tak kłaść wełnę żeby z partetu ciepło nie uciekało. Wydaje mi sie że trzeba zrobić tak jak w wariancie nr 1 a później przy wykończeniu poddasza wszystko na parterze bardzo dobrze pozabezpieczać. Pewny co do tego roziwązania nie jestem dlatego założeyłem ten temat.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Czy ktoś z Was miał przyjemność wyciągać taką wełnę po 10 latach spod legarów? Mój kiero bud. Mówi że, nie ma bata żeby ta wełna była do wykorzystania w większej części później i żeby lepiej się w to nie bawic i kłaść na strop 10xm styro + szlichta i ocieplić dach wełną od razu. Czy to ma faktycznie sens przy nieużytkowanym poddaszu przez najbliższe 10 lat?