Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mario i (Klub 40-latków :) )

Recommended Posts

To ja też się zapisuje do klubu :smile:

Mamy 16 arów pod miastem (40 metrów od lasu, 9 km od miasta, niecałe 20 km od miejsca pracy, szkoły itd...) we wsi gdzie się kończy asfalt i będzie ze 20 dymów. Wiosną rozpoczynamy budowę domu, w przyszłym roku grzebiemy się w ziemi, a za dwa lata kończymy czterdziestki.

Powód jak większość z Was. Mamy dosyć mieszkania w szufladzie, z której uciekamy kiedy się tylko da.

Budowy nie ma się co bać - dla nas to fajna zabawa, nowe rzeczy, nowe umiejętności, a przedewszystkim coś co ma sens i cel :smile:

Niech żyje Kingsajz !!

Na pochybel szuflandii !!!

• Odpowiedzi 408
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bo taki starszy facet (ale nie za stary) daje poczucie bezpieczeństwa i nie jest juz taki głupkowaty jak te wszystkie małolaty. Przypominam, ze facet jest dwa lata opóźniony w stosunku do babki, wiec samo wyrównanie daje 2 lata plus jeszcze z 5 to razem daje co najmniej 7 lat róznicy.

A np. taki linda ma juz 50 lat a przyznaje, ze chetnie bym go poznała osobiscie.

Witajcie, powiem krotko 47 Gdynia . Moje nieszczescie zaczelo sie dobre pare lat temu gdy wbrew mojej woli uszczesliwiono mnie dzialka rekreacyjna,Po wybudowaniu tam malego domku { a dzialo sie to w czxasach radosnego socjalizmu) powiedzialem sobie ze teraz to juz nawet budy dla psa nie bedzie chcialo mi sie zbudowac. Tylko ze z wiekiem coraz trudniej mi bylo opuszczac te moja dacze. A ze w dodatku mieszkam na parterz ruchliwej ulicy wiec finalu mozecie sie domyslec , tylko krowy nie zmieniaja zdania . I dzis jestem szczesliwym posiadaczem parteru ze sciankami kolankowymi, a latem planuje postawienie dachu oczywiscie krytego dachowka. I tu chcialbymwykazac wyzszosc budowania w wieku srednim,po remontach kapitalnych dwoch mieszkan i po budowie daczy zdobylem takie doswiadczenie ze wiem czego chce co jest niezbedne a z czego mozna zrezygnowac . I tak np. mimo ze sypialnie mam jak wiekszosc na poddaszu to jednak zdecydowalem sie na pomieszczenie na parterze ktore kiedys bedzie mozna zaadoptowac na sypialnie. Ale oczywiscie mam nadzieje ze bardzo dlugo nie bedzie potrzebna. Pozdrowienia dla wszystkich odwaznych ktorzy sie nie boja zucic na takie powazne zadanie jak budowa

Popieram zdanie tych, że najlepiej mieszkać na wsi.

My podobnie jak szekle kupiliśmy kilka lat temu działkę rekreacyjną na wsi, nad jeziorem, w spokojnym miejscu. Od tej pory zaczęło się inwestowanie w działkę, samodzielne stawianie wygódki, domku, doprowadzanie prądu, budowa łazienki i uprawianie skrawka ziemi. Każdą wolną chwilę spędzaliśmy na działce, aż zaczęło się robić na niej ciasno (drzewa rosły, mniej miejsca do uprawy i sadzenia czegokolwiek) - co to za działka 10 arów?

Więc jak nadarzyła się okazja kupiliśmy niedaleko 150 arów i na wiosnę, jak PKOBP da kredyt ruszmy z budową. Nowa działka jest już prawie ogrodzona, rośnie sporo różnych drzewek i na pewno nie będzie brakowało na niej miejsca.

Czy rozpoczynanie budowy domu z pięćdziesiątką na karku jest możliwe - oczywiście.

Pozdrawiam Krzysztof.

Witam serdecznie :smile:

Krzysztof, poczułam sie urazona :wink:

My mamy działkę 10 arową, wprawdzie nie na wsi (tam taniej)

lecz w Niepołomicach, bo na Krakow nas nie stac było. :sad:

Uwierz, że bardzo cieszymy się z tego kawałeczka ziemi. :razz:

Przez ułamek sekundy rozwazalismy kupno ziemi na ktorejs

z okolicznych wiosek krakowskich, byłaby wowczas mozliwość

kupna duzo wiekszej połaci ziemi, lecz ........ wieś nie jest

miejscem dla mnie.

Ja Niepołomice traktuje prawie jak wioskę, choć dumnie zwie sie

miastem. :smile:

Czasami czytam tu, na Forum o rozterkach/bolączkach/stresach

przy budowaniu swoich domow.

Moim zdaniem to chyba ludzie młodzi tak przezywaja.

My tak bardzo cieszymy sie się ta wizją posiadania w przyszłości

domu, ta nadzieją na zwianie z bloku, że obce są nam problemy

opisywane przez niektorych forumowiczów.

A moze to zasługa dojrzałego wieku, ze do wielu spraw podchodzi się spokojniej.

Moj Gajus ma 46 lat, a widzę jak odmłodniał psychicznie, jak

wrociła energia młodzieńcza, radość zycia po prostu.

A tak bronił sie przed budową :razz:

Pozdrawiam

Sorry Gajka, nie chciałem nikogo urazić.

Pisząc o tych 10arach, miałem na myśli swoją, konkretną sytuację. Nam wydawała się ta działka za mała - dla nas i ...trochę głupio wyszło.

Uważam, że działka 10 arowa w miejscowości - to dobra działka (na mniejszej nie chciał bym się budować). Wiadomo, że nawet w małej miejscowości koszty ziemi są wysokie i to zmusz nas do kompromisów. Ja za swoje 1,5 ha (media tylko podciągnąć) dałem 2 lata temu 15000zł i dlatego zdecydowałem się na zakup. Gdyby było drożej, pewnie kupilibyśmy mniej.

Pozdrawiam i życzę powodzenia Krzysztof.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: krzyszt17 dnia 2003-03-04 16:19 ]

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Krzyszt17 dnia 2003-04-01 09:50 ]

• 2 weeks później...

A czy ja mogę? Wprawdzie spełniam kryteria wiekowe (z daty urodzin :smile:), chociaż fizycznie i duchowo czuję się dużo młodsza :smile: Niestety nie stawiam domu chociaż marzymy o nim z mężem. Na razie na naszej działce we wsi dostosowujemy barak do mieszkania od wiosny do jesieni i też niestety tylko na weekendy :sad:

POzdrawiam sara

On 2003-03-22 18:29, Gajka wrote:

Jasne Sara :smile:

Prosimy o czynny udział w klubie :razz:

Wydaje mi się, że przesiadując na działce w weekendy, bedziecie

snuli plany o budowie i...zaczniecie :smile:

O budowie domu to my już marzymy, ale najpierw musimy pospłacac kredyty, które zaciągnęliśmy na kupno działki :smile::smile: