Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór konkretnego zestawu do monitoringu zewnętrznego + dobra jakość nocą.

Recommended Posts

Witam,

Chcę zainstalować dobry zestaw do monitoringu nieruchomości na zewnątrz. Nie znam się na kamerach/rejestratorach, etc.

Czego potrzebuję/oczekuję od sprzętu, ile kamer, itd.:

1) Przede wszystkim jakość nagrań za rozsądną kasę w dzień i noc (tak zdaję sobie sprawę, że z nagraniami w trybie nocnym ogólnie jest średnio,

2) Początkowo mają być zamontowane 2 kamery z możliwością rozbudowy do 3.

3) Możliwość wyświetlania obrazu z kamer na TV/komputerze/urządzeniu mobilnym (android),

4) Stabilność, bezobsługowość,

5) Prawidłowe działanie w skrajnych warunkach (temperatury -20, +50…) –czyli standardowe warunki pogodowe w PL.

6) Minimum dwutygodniowy zapis nagrań (niekoniecznie z audio).

7) Budżet ok. 2500zł (możliwość dołożenia kilku stów, jeśli będzie warte to ceny).

--------------------------------------------------------------------------------------

Rozmawiałem z kilkoma firmami i oto jakie propozycje dostałem:

Firma X:

-Synology DS.-115, ---550zł---brutto

-Switch TP-LINK TL-Sg1008, ---270zł---brutto

kamery do wyboru:

a) Kamera kopułkowa ACTi E77 10MP WDR, -zaskoczony byłem MARNĄ jakością obrazu (filmy z internetu), dodatkowo CENA za tę jakość ZABIJA [1400zł brutto podana przez Pana z firmy X],

b) Kamera bullet Etrovision N70U-BL 2MP WDR, ---1100zł---brutto

c) Kamera Bullet EPCAM EP2036VBP 2MP WDR. ---500zł---brutto

Firma Y:

-kamera DS-2CE56D5T-IRM HIKVISION 2MPix (fullHD), ---500zł netto---

-rejestrator z dyskiem serwerowym - cena ---999 zł netto---, -nie wiem jakiej firmy, ale domyślam się, że HIKVISION.

Firma Z:

-kamery Novus NVIP-2DN3000H/1R, ---900zł netto---

-rej. Novus NVR 3304 (---700zł netto---) lub NVR 5304 (---800zł netto---).

Firma W:

-BCS-TIP3130AIR 1.3 MP, ---629,00 zł--- netto

-rejestrator BCS-NVR0401E, ---444,00 zł--- netto

-Switch Gigabit LGS105-EU. ---125 zł netto.

---------------------------------------------------------------------------

Firma W. Wygląda na to, że firma W podała najbardziej uczciwe ceny dla kupującego w porównaniu z cenami internetowymi. Jednak nie wiem jak wypadnie jakość tych kamer na tle konkurencji.

Z moich odczuć firmę X bym odrzucił, bo jakość obrazu kamer ACTi jest dla mnie nie do przyjęcia i za tę kasę.

Firma Y wydaje się ma względnie uczciwe podejście do cen za sprzęt.

Firma Z przesadziła z cenami za sprzęt, ale jakość obrazu z tej kamery podoba mi się

Uwzględniając powyższe co radzicie (jakiej firmy sprzęt zainstalować)? Oczywiście do cen osprzętu dochodzą koszty instalacji po 600-900zł netto w zależności od firmy. Co Wy byście sobie zainstalowali?

P.s. Podsyłam zdjęcie poglądowe nieruchomości, gdzie ma być instalowany monitoring. Myślałem o punktach instalacyjnych A i B. Później zastanawiałem się nad zmianą A na A’(żółty kolor) –ale wydaje mi się, że to będzie bez sensu.

Dzięki za wszelkie sugestie.

na forum.jpg

Mam i używam 2 szt EV-IP-2.0MP-2812-B koszt około 7 stówek za sztukę - obraz w nocy przyzwoity a w dzień jak dla mnie b.d. Możliwość podglądu przez internet i smartfon. Oczywiście pozostałe opcje również. Rejestrator mam taki http://janexint.com.pl/index.php?id_product=2728&controller=product. Długość nagrania zależy od dysku to co dostałem w komplecie starcza na 14 dni przy 2 kamerach. Koszt razem z montażem nie przekroczył twojego budżetu.

[h=5][/h]

Dzięki za odpowiedzi. Również najbardziej skłaniałem się do zestawu Z. Jednak ceny, jakie proponuje mi Pan instalator za osprzęt (kamery) jest z deka za dużo. Montaż za kamerę = 250zł netto.

Muszę zagadać z facetem, bo można kupić te kamery za 870zł brutto, a nie 1100zł brutto.

Pozdrawiam

a) Kamera kopułkowa ACTi E77 10MP WDR, -zaskoczony byłem MARNĄ jakością obrazu (filmy z internetu), dodatkowo CENA za tę jakość ZABIJA [1400zł brutto podana przez Pana z firmy X],

Kamera ta ma 10MPix przetwornik, więc dlatego na filmikach masz g*wnianą jakość.

Ta kamera służy głównie do nagrywania dużych placów, robienie analizy przemieszczania się czy robienia zdjęć osobom wchodzącym czy wychodzącym z rozdzielczością 10 MPix.

ŻADNE z urządzeń, które wskazałeś nie byłaby w stanie nagrać obrazu z tej kamery w pełnej jej rozdzielczości.

Dzięki za odpowiedzi. Również najbardziej skłaniałem się do zestawu Z. Jednak ceny, jakie proponuje mi Pan instalator za osprzęt (kamery) jest z deka za dużo. Montaż za kamerę = 250zł netto.

250 zł nie jest za przykręcenie 2 kołków czy śrubek i podłączenie 4 wtyczek.

Ale skoro uważasz, że to drogo to zrób sam lub weź kogoś kto zrobi ci to za 100 zł i zrobi dokładnie tylko przykręcenie 2 śrubek podłączenie 4 wtyczek.

Według mnie , mogę się mylić, ale facet wie za co bierze pieniądze. Ktoś kto się nie zna raczej nie zaryzykuje takiej stawki.

Muszę zagadać z facetem, bo można kupić te kamery za 870zł brutto, a nie 1100zł brutto.

Ale wiesz, że wtedy gwarancja i związane z tym problemy są płatne i to dodatkowo?

Witam

Ostatnio montowałem kamery firmy Hikvision

DS-2CD2010-I - 4 sztuki

DS-2CD2012-I - 3 sztuki

plus rejestrator: Hikvision DS-7608NI-SE

Co zauważyłem to kamery DS-2CD2010-I lepiej odzwierciedlają kolory niż DS-2CD2012-I

Co do podglądu nocą to niestety szału nie ma. Halogen z czujką*ruchu jak najbardziej wymagany aby móc coś więcej zobaczyć niż tylko że ktoś jest przed kamerą.

Kamera ta ma 10MPix przetwornik, więc dlatego na filmikach masz g*wnianą jakość.

Ta kamera służy głównie do nagrywania dużych placów, robienie analizy przemieszczania się czy robienia zdjęć osobom wchodzącym czy wychodzącym z rozdzielczością 10 MPix.

ŻADNE z urządzeń, które wskazałeś nie byłaby w stanie nagrać obrazu z tej kamery w pełnej jej rozdzielczości.

250 zł nie jest za przykręcenie 2 kołków czy śrubek i podłączenie 4 wtyczek.

Ale skoro uważasz, że to drogo to zrób sam lub weź kogoś kto zrobi ci to za 100 zł i zrobi dokładnie tylko przykręcenie 2 śrubek podłączenie 4 wtyczek.

Według mnie , mogę się mylić, ale facet wie za co bierze pieniądze. Ktoś kto się nie zna raczej nie zaryzykuje takiej stawki.

Ale wiesz, że wtedy gwarancja i związane z tym problemy są płatne i to dodatkowo?

Odpowiadając na Twoje wywody... Powiem Ci, że 250zł jest dla mnie jak najbardziej do zaakceptowania i nawet nigdzie nie pisnąłem wcześniej słowem, że coś mi nie pasuje z tą ceną. Nie pasuje mi natomiast ukrywanie zarobków w cenie sprzętu. Czyli: wolę żeby ktoś mi powiedział: robota/wiedza kosztuje pana tyle i tyle... Za darmo nic nie ma, a żyłować nie chcę, bo każdy chce wykarmić rodzinę.

Ceny netto są podane po to, byś nie chciał rachunku za kamerę, bo facet zakupi sobie zapewne w hurtowni i przytnie na tym różnicę o której wspominałem (ukryty koszt). Rzadko kto się zdecyduje na cenę brutto (+23% VAT), bo robi się różnica na każdej kamerce. P.s. A zapewne w hurtowni ma od tej ceny jeszcze 30% zysku + VAT... To moim zdaniem nie jest już fair, ale to moje zdanie i nie musisz się z nim zgadzać.

Co do konfiguracji i "wbijania kołeczków", jak najbardziej się z Tobą zgadzam, fachowiec wie ile ma wziąć i do tego się absolutnie NIE czepiam.

P.s. Z tymi 10Mpx nie wiedziałem i dziękuję za uświadomienie.

Edytowane przez mlask

Dzięki za zainteresowanie. Nie znam się na producentach kamer. Kieruję się odczuciami własnymi, tzn. sprawdzam filmiki na necie, jeśli są :)

Pomysł z Halogenem jest ciekawy. Czytałem, że można wprowadzić kamerę w tryb, gdzie będzie pracowała non stop na kolorze i wtedy (+halogen) będzie miało to sens. Pozostaje tylko kwestia wizualu (lampa na wejściu + halogen...może się pogryźć. Tak czy siak lampa na wejściu będzie miała fotokomórkę, ale będzie słaba (23W, chyba że LEDa tam wsadzę)... No ale to już pierdóły.

Pozdrawiam

Ceny netto są podane po to, byś nie chciał rachunku za kamerę, bo facet zakupi sobie zapewne w hurtowni i przytnie na tym różnicę o której wspominałem (ukryty koszt). Rzadko kto się zdecyduje na cenę brutto (+23% VAT), bo robi się różnica na każdej kamerce. P.s. A zapewne w hurtowni ma od tej ceny jeszcze 30% zysku + VAT... To moim zdaniem nie jest już fair, ale to moje zdanie i nie musisz się z nim zgadzać.

Zawsze mnie bawią te analizy ile ktoś zarabia, jakie ma upusty itp.

Albo ci cena odpowiada albo nie. Albo się targujecie albo nie.

Skoro uważasz, że w tej branży są świetne zarobki, a tak wynika z twojej analizy, to żuć swoją robotą i zajmij są montażem systemów CCTV.

A jaki ja mam zysk przy zerowych kosztach, skoro biorę 250 zł za godzinna pogadankę o inteligentnych domach?

To nie jest kwestia czy 30% zysku jest fair czy nie, 250 za montaż to 100% zysku, tylko kwestia czy cię stać czy nie.

Zawsze mnie bawią te analizy ile ktoś zarabia, jakie ma upusty itp.

Albo ci cena odpowiada albo nie. Albo się targujecie albo nie.

Skoro uważasz, że w tej branży są świetne zarobki, a tak wynika z twojej analizy, to żuć swoją robotą i zajmij są montażem systemów CCTV.

A jaki ja mam zysk przy zerowych kosztach, skoro biorę 250 zł za godzinna pogadankę o inteligentnych domach?

To nie jest kwestia czy 30% zysku jest fair czy nie, 250 za montaż to 100% zysku, tylko kwestia czy cię stać czy nie.

Dlatego właśnie dla Ciebie piszę takie posty, byś się dobrze bawił -to dobrze wpływa ponoć na zdrowie.

Tu masz fotkę z mojej kamerki po IP. Bezpośrednio z rejestratora jest jeszcze lepiej. W nocy pcxelja ma rację, widać ale nie najlepiej.

[ATTACH=CONFIG]322509[/ATTACH]

I nocna fotka

[ATTACH=CONFIG]322512[/ATTACH]

Dzięki za fotki. Rzeczywiście za dnia fajnie zbiera, ale nocą jest nieco ;) gorzej.

Witam szukam zestawu do monitoringu podwórka. Zależy mi na 4 kamerach, rejestratorze, dysku. Ogólnie mówiąc cały zestaw. Chcę przeznaczyć na ten cel do 1500 zł, dysk nie musi być duży, 500 GB starczy chyba na przechowanie tygodniowego materiału? Kamery mają działać w dzień i noc, będą też musiały zmagać się z dość ciężkimi warunkami atmosferycznymi (wiatr, deszcz itd) więc na ich stabilności także mi zależy. Jakieś propozycje?