dorcia 02.07.2004 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Doradzcie co lepiej : wiór osikowy czy blachodachówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaśka 02.07.2004 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Skąd takie opcje, kompletnie rozne? Jaki masz dom, dach, strop?A moze dachówka ceramiczna, albo gont bitumiczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcia 02.07.2004 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Dom mam stary, który jest po spaleniu, obecnie podbijam fundamenty, i konstruktor, zalecił lekki dach, oczywiście chciałabym zrobic taniej, ale musi byc wytrzymały.strop będzie drewniany , szczyty , wieźba - wszystko nowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 02.07.2004 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 No jasne, że wiór osikowy! Jak masz kasę! Przecież to jest nieporównywalne cenowo z blachodachówką, która jest jednym z najtańszych pokryć dachowych To tak, jabyś się spytała czy wybrać Fiata 126p, czy Mercedesa! A może masz jakieś tanie namiary na wiór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 03.07.2004 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 No jasne, że wiór osikowy! Jak masz kasę! Przecież to jest nieporównywalne cenowo z blachodachówką, która jest jednym z najtańszych pokryć dachowych To tak, jabyś się spytała czy wybrać Fiata 126p, czy Mercedesa! A może masz jakieś tanie namiary na wiór? No chyba trochę przesadziłaś. Fakt , że są bardzo tanie blachy .Ale te "pożądne" nie są tańsze od dachówki cementowej , czy ceramicznej. Myślę, że problem z wiórem osikowym polega na tym , że jako pokrycie nie specjalnie popularne wymaga znalezienia kogoś kto poprawnie go zamontuje. No a taki fachowiec rzeczywiście może krzyknąć odpowiednią cenę robocizny. Więc może jednak nie przesadziłaś tak bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcia 07.07.2004 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Chce Pani dobrych i tanich wykonawców wióru osikowego ,proszę zobaczyć w Nieporęcie - Karczma Klepisko i dom z wieżyczką , wykonawca Pan Henryk Matuszewski z Suwałkcena 50 m2 (materiał i robocizna) 0 608 397 564 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 07.07.2004 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 50 zł/m^2 to rzeczywiście taniej niż myślałem. W każdym razie taniej niż mnie wyszła dachówka cementowa. O jakieś 10-15 zł/m^2. Ale zawsze wydawało mi się że blachodachówką jeszcze tańsza jest. Z Twojego postu zrozumiałem że interesuje Cię coś lekkiego (a więc dachówka odpada). Niestety nie znam ceny blachodachówki ale jeśli będzie porównywalna lub niewiele mniejsza - to chyba bym wybrał wióry osikowe. Tylko to nie do każdego domu pasuje. Taki rustykalny styl to raczej do domu drewnianego. I nie wiem jak jest z łatwopalnością. Chyba w takim przypadku instalacja odgromowa jest konieczna? Ale jest jeszcze jeden argument za osiką. Jakby co - i wampir w okolicy by się pojawił - to osikowe kołki jak znalazł Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 09.07.2004 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Chce Pani dobrych i tanich wykonawców wióru osikowego ,proszę zobaczyć w Nieporęcie - Karczma Klepisko i dom z wieżyczką , wykonawca Pan Henryk Matuszewski z Suwałk cena 50 m2 (materiał i robocizna) 0 608 397 564 Faktycznie raczej tanio. Jak rozumiem te 50 zł /m2 jest za wióry osikowe+ich położenie a dach pod takie pokrycie trzeba przygotować jako w pełni deskowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcia 12.07.2004 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 nie bez pałnego deskowania, ja kładę folię i łaty, kontrłaty, i na to wiór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 12.07.2004 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Chce Pani dobrych i tanich wykonawców wióru osikowego ,proszę zobaczyć w Nieporęcie - Karczma Klepisko i dom z wieżyczką , wykonawca Pan Henryk Matuszewski z Suwałk cena 50 m2 (materiał i robocizna) 0 608 397 564 A może sam materiał w okolicach Trójmiasta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 12.07.2004 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Może to nie okolice Trójmiasta, ale zawsze można spróbować - http://szkielet.com.pl/katalog2004/130.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota Tymińska 09.11.2004 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Słuchajcie , chce ogłosić całemu światu !!!!!!!!!!!!!!!! Wiór osikowy jest najpiękniejszy !!!!!!!!!!!!!!! Uważam, ze zrobiłam najlepszy wybór pod słońcem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Chcecie zobaczyć jka to sie kładzie to zapraszam np. w czwartek 11.11 do Sulejówka-Miłosnej przy ulicy Sienkiewicza 47 - mozna zobaczyć jka Panowie to robią, tzn. kończą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 09.11.2004 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Dorota, a nie masz jakiś zdjątek! Zlituj się nad nami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota Tymińska 09.11.2004 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Nie mam zdjątek. Jestem bardzo, ale to bardzo miło zaskoczona, jak to wygląda !!!!!!!!! Kupiłam RUDERĘ !!!! Najpierw ja prawie rozebrałam, przy czym sie prawie załamałam, ale z dnia na dzień powstały kontury, i te 2 słupy były najlepsze. Teraz najładniej wygląda wiórek !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! strona Pana Henka Matusiewicza, mojego solidnego wykonawcy ( 608 397 564 ) http://www.wiorosikowy.prv.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.11.2004 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Ja mam zdjęcia ale już ich nie publikuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.11.2004 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Bardzo mi się spodobało i musze przyznać, że mnie zainspirowało Muszę sobie o tej technologii poczytać. i kto wie .... Do mojego domku taki dach by pasował. Może w swojej okolicy będziemy pionierami w kwestii osiki BabaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 09.11.2004 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Wiór jest piękny. I na zdjęciu, które pokazał Jezier widać, że wygląda wspaniale nawet na domu nie-z-bala. My na razie kładziemy papę, nad dachówką będziemy myśleć za jakiś czas, ale mój mąż marzy o wiórze albo nawet o pokryciu strzechą. Ładnie by wyglądało, bo będziemy mieć dużo drewna w wykończeniu domu, ale ja się boję ognia, że iskra z komina....i po dachu. I ma trwałość 40 lat. A co potem? Ja akurat wtedy będę staruteńka (jak w ogóle dożyję) i nie będę miała głowy do pokrywania dachu od nowa. Dachówka cementowa wytrzyma chyba trochę dłużej....nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.11.2004 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Po domku gospodarczym pokrytym wiórem też pozostanie tylko wspomnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 10.11.2004 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Piękna sprawa. Też jestem napalony ale... koszt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.11.2004 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Wiór jest piękny. I na zdjęciu, które pokazał Jezier widać, że wygląda wspaniale nawet na domu nie-z-bala. My na razie kładziemy papę, nad dachówką będziemy myśleć za jakiś czas, ale mój mąż marzy o wiórze albo nawet o pokryciu strzechą. Ładnie by wyglądało, bo będziemy mieć dużo drewna w wykończeniu domu, ale ja się boję ognia, że iskra z komina....i po dachu. I ma trwałość 40 lat. A co potem? Ja akurat wtedy będę staruteńka (jak w ogóle dożyję) i nie będę miała głowy do pokrywania dachu od nowa. Dachówka cementowa wytrzyma chyba trochę dłużej....nie? Miałam podobny dylemat. Marzeniem moim była strzecha, idealna do mojego projektu. Po podliczeniu kosztów włosy stanęły mi dęba!!! Droższy już tylko naturalny łupek! Odpuściłam. Zaczęłam "łypać" w stronę wióru osikowego. Mogłam z bliska mu się przyjrzeć, znajomi mają. No ładne toto jest... nie da się ukryć. I nawet nie takie drogie. Tylko właśnie, ta trwałość! W którymś "Muratorze" napisali, że wytrzymuje ok. 30 lat. I na dodatek trzeba co parę lat konserwować. No i kto będzie latał po dachu i pryskał jakimś świństwem? Wymiana dachu w tym wcieleniu również nas nie interesuje. Lat niestety nie ubywa, jesien życia się zbliża i tak oto wybór padł na dachówkę cementową, bo mało z nią zachodu w trakcie użytkowania, a i przeżyć nas na pewno przeżyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts