Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wiór osikowy czy blachodoachówka

Recommended Posts

No jasne, że wiór osikowy! Jak masz kasę! 8) Przecież to jest nieporównywalne cenowo z blachodachówką, która jest jednym z najtańszych pokryć dachowych :roll: To tak, jabyś się spytała czy wybrać Fiata 126p, czy Mercedesa! A może masz jakieś tanie namiary na wiór?

No chyba trochę przesadziłaś. Fakt , że są bardzo tanie blachy .Ale te "pożądne" nie są tańsze od dachówki cementowej , czy ceramicznej. Myślę, że problem z wiórem osikowym polega na tym , że jako pokrycie nie specjalnie popularne wymaga znalezienia kogoś kto poprawnie go zamontuje. No a taki fachowiec rzeczywiście może krzyknąć odpowiednią cenę robocizny.

Więc może jednak nie przesadziłaś tak bardzo... :roll:

50 zł/m^2 to rzeczywiście taniej niż myślałem. W każdym razie taniej niż mnie wyszła dachówka cementowa. O jakieś 10-15 zł/m^2. Ale zawsze wydawało mi się że blachodachówką jeszcze tańsza jest.

Z Twojego postu zrozumiałem że interesuje Cię coś lekkiego (a więc dachówka odpada). Niestety nie znam ceny blachodachówki ale jeśli będzie porównywalna lub niewiele mniejsza - to chyba bym wybrał wióry osikowe. Tylko to nie do każdego domu pasuje. Taki rustykalny styl to raczej do domu drewnianego. I nie wiem jak jest z łatwopalnością. Chyba w takim przypadku instalacja odgromowa jest konieczna?

Ale jest jeszcze jeden argument za osiką. Jakby co - i wampir w okolicy by się pojawił - to osikowe kołki jak znalazł ;-) :D

Pozdrawiam

Chce Pani dobrych i tanich wykonawców wióru osikowego ,proszę zobaczyć w Nieporęcie - Karczma Klepisko i dom z wieżyczką , wykonawca Pan Henryk Matuszewski z Suwałk

cena 50 m2 (materiał i robocizna) 0 608 397 564

Faktycznie raczej tanio. Jak rozumiem te 50 zł /m2 jest za wióry osikowe+ich położenie a dach pod takie pokrycie trzeba przygotować jako w pełni deskowany? :o

• 3 months później...

Słuchajcie , chce ogłosić całemu światu !!!!!!!!!!!!!!!!

Wiór osikowy jest najpiękniejszy !!!!!!!!!!!!!!!

Uważam, ze zrobiłam najlepszy wybór pod słońcem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Chcecie zobaczyć jka to sie kładzie to zapraszam np. w czwartek 11.11 do Sulejówka-Miłosnej przy ulicy Sienkiewicza 47 - mozna zobaczyć jka Panowie to robią, tzn. kończą :p :D

Nie mam zdjątek.

Jestem bardzo, ale to bardzo miło zaskoczona, jak to wygląda !!!!!!!!!

Kupiłam RUDERĘ !!!! Najpierw ja prawie rozebrałam, przy czym sie prawie załamałam, ale z dnia na dzień powstały kontury, i te 2 słupy były najlepsze. Teraz najładniej wygląda wiórek !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

strona Pana Henka Matusiewicza, mojego solidnego wykonawcy ( 608 397 564 )

http://www.wiorosikowy.prv.pl

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Bardzo mi się spodobało i musze przyznać, że mnie zainspirowało :D Muszę sobie o tej technologii poczytać.

i kto wie 8) .... Do mojego domku taki dach by pasował.

Może w swojej okolicy będziemy pionierami w kwestii osiki

BabaB

Wiór jest piękny. I na zdjęciu, które pokazał Jezier widać, że wygląda wspaniale nawet na domu nie-z-bala. My na razie kładziemy papę, nad dachówką będziemy myśleć za jakiś czas, ale mój mąż marzy o wiórze albo nawet o pokryciu strzechą. Ładnie by wyglądało, bo będziemy mieć dużo drewna w wykończeniu domu, ale ja się boję ognia, że iskra z komina....i po dachu. I ma trwałość 40 lat. A co potem? Ja akurat wtedy będę staruteńka (jak w ogóle dożyję) i nie będę miała głowy do pokrywania dachu od nowa. Dachówka cementowa wytrzyma chyba trochę dłużej....nie?

Wiór jest piękny. I na zdjęciu, które pokazał Jezier widać, że wygląda wspaniale nawet na domu nie-z-bala. My na razie kładziemy papę, nad dachówką będziemy myśleć za jakiś czas, ale mój mąż marzy o wiórze albo nawet o pokryciu strzechą. Ładnie by wyglądało, bo będziemy mieć dużo drewna w wykończeniu domu, ale ja się boję ognia, że iskra z komina....i po dachu. I ma trwałość 40 lat. A co potem? Ja akurat wtedy będę staruteńka (jak w ogóle dożyję) i nie będę miała głowy do pokrywania dachu od nowa. Dachówka cementowa wytrzyma chyba trochę dłużej....nie?

Miałam podobny dylemat. Marzeniem moim była strzecha, idealna do mojego projektu. Po podliczeniu kosztów włosy stanęły mi dęba!!! :o :o :o Droższy już tylko naturalny łupek! Odpuściłam.

Zaczęłam "łypać" w stronę wióru osikowego. Mogłam z bliska mu się przyjrzeć, znajomi mają. No ładne toto jest... nie da się ukryć. I nawet nie takie drogie. Tylko właśnie, ta trwałość! W którymś "Muratorze" napisali, że wytrzymuje ok. 30 lat. :( I na dodatek trzeba co parę lat konserwować. No i kto będzie latał po dachu i pryskał jakimś świństwem? Wymiana dachu w tym wcieleniu również nas nie interesuje. Lat niestety nie ubywa, jesien życia się zbliża i tak oto wybór padł na dachówkę cementową, bo mało z nią zachodu w trakcie użytkowania, a i przeżyć nas na pewno przeżyje.