Aleksandryta 11.11.2004 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 A ten domek, co pokazal Jezier, to kanadyjczyk wykonany przez firmę Dworek Polski. Cudny jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon Szymonowicz 11.11.2004 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 Ładnie to wygląda na zewnątrz. Bardzo ładnie. Podczas budowy - niestety dużo gorzej - mokre drewno, brak folii wiatroizolacyjnej na całej powierzchni ścian zewnętrznych, brak folii paroizolacyjnej, cieńkie warstwy izolacji cieplnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 11.11.2004 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 Przecież tu nie chodziło o reklamowanie jakiegoś producenta. Zdjęcia jakie pokazałem to jest dom mojego sąsiada. Miały tylko pokazać jak wygląda dom z wiórami (wióre były kładzione miesiąc temu, a zdjęcia są z listopada) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon Szymonowicz 11.11.2004 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 Na Forum juz dużo wcześniej pisano o firmie Dworek Polski ... i to nie zawsze w superlatywach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 14.11.2004 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 A czy to jest wątek o jakiś dworkach czy o wiórach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matth 16.11.2004 03:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 chcialbym dorzucic swoje skromne zdanie w tym temacie.Co prawda nie mam pojecia o wiorze osikowym ale widuje setki dachow zbudowanych z cedar shingles czyli po naszemu dachowka z drzewa cedrowego.Owszem jak jest to nowe to wyglada niezle ale za jakies 2-3 lata zaczyna porastac mchem ,trawa, a gdy nie dba sie o taki dach w ogole to i male drzewko potrafi na nim wyrosnac Drewno cedrowe ma te zalete ze nie ima sie go zadne robactwo.Mysle ze wior osikowy pochodzi z Osiki nie wiem jakie wlasciwosci ma to drzewo ale na pewno bedzie bardzo trudne w utrzymaniu.Wielu z Was narzeka na porastanie dachowki ,ale to jest nic w porownaniu z pokryciem drewnianym .Nie wszystko zloto co sie swieci.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 16.11.2004 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 A gdzież to kolega ogląda tę cedrową dachówkę!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matth 17.11.2004 02:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 A gdzież to kolega ogląda tę cedrową dachówkę!? A no bywa sie ty i uwdzie , wiec sie wiele widzi . Dorcia jak chcesz byc "cool" to wior osikowy ,a jak chcesz spac spokojnie to blachodachowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.11.2004 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 Dorcia, a jak chcesz być "cool" i masz kasę to to: http://foto.onet.pl/upload/15/4/_374154_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 26.11.2004 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 Z własnych doświadczeń z poprzedniej pracy w konserwacji zabytków [8 lat pracy w konserwacji drewna] mogę tylko powiedzieć, że jest to znakomite pokrycie dachowe. Jest bardzo trwałe, szczelne, ciepłe i nie przepuszcza wody a jednocześnie jest paroprzepuszczalne. widi\ziałem dachy w wieku 50 lat i więcej z takiego materiału. Po pewnym czasie porasta je mech co jeszcze bardziej je uodparnia na warunku atmosferyczne. W ogóle drewno jest bardzo trwałym materialem a osika w szczególności. Grzyb się takiego dachu nie ima ani robale - to nie dla nich warunki do życia. Rzadko kto potrafi takie dachy kłaść. jak ja pracowałem w konserwacji to byli tylko górale co to robili - za kosmiczne pieniądze.I nie wymaga żadnej konserwacji ani pryskania. Osika sama się konserwuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 27.11.2004 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2004 Pchelek, to co piszesz jest niesamowite! Ale dlaczego w takim razie mówi się o konserwowaniu takiego dachu co kilka lat? To mnie, szczerze mówiąc, bardzo do tego pomysłu zraziło... A jeżeli mówisz, że nic nie trzeba przy tym robić, ba! że samo się robi, to byłoby suuuper i wtedy znowu zachorowałabym na osikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 17.10.2005 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Z własnych doświadczeń z poprzedniej pracy w konserwacji zabytków [8 lat pracy w konserwacji drewna] mogę tylko powiedzieć, że jest to znakomite pokrycie dachowe. Jest bardzo trwałe, szczelne, ciepłe i nie przepuszcza wody a jednocześnie jest paroprzepuszczalne. widi\ziałem dachy w wieku 50 lat i więcej z takiego materiału. Po pewnym czasie porasta je mech co jeszcze bardziej je uodparnia na warunku atmosferyczne. W ogóle drewno jest bardzo trwałym materialem a osika w szczególności. Grzyb się takiego dachu nie ima ani robale - to nie dla nich warunki do życia. Rzadko kto potrafi takie dachy kłaść. jak ja pracowałem w konserwacji to byli tylko górale co to robili - za kosmiczne pieniądze. I nie wymaga żadnej konserwacji ani pryskania. Osika sama się konserwuje. We wszystkich artykułach o wiórze piszą o znakomitych właściwościach izolacyjnych tego pokrycia. Czy to oznacza , że 8-9 warstw wiórów nie wymaga juz ocieplenia np wełną .Albo może wymaga mnieszej grubości. Jakiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 17.10.2005 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Zapytajcie może Gosię@ z Koleczkowa .Ona sobie pokryła tym dach.Rozmawiałem z nią i wcale nie kosztowało to jakichs koszmarnych pieniędzy.A wygląda ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 16.11.2005 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Ze wszystkich wątkow wynika jedno że wiorem kryje tylko firma spod Suwałk - spotkaliście może jakichs innych wykonawców?? sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berdi 17.02.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Witajcie, Przeczytałam dzisiaj w jednym z Muratorów, że dachy pokryte wiórem osikowym są zakwalifikowane jako rozprzestrzeniające ogień. W związku z tym powinny stać w odległości 12 metrów od innych budynków. Nie wiem jednak jak to do końca rozumieć. Na działkach wokół mojej działki nie ma żadnych budynków. Jak więc dostosować się do tego wymogu? Czy nie ma może jakiegoś odniesienia co do odległości od granicy działki? Jeśli nie to trochę to dziwne chyba i niezbyt fajne dla sąsiadów - jeśli j sobie na przykład zbuduję dom wg przepisów 4 metry od granicy,to sąsiad będzie musiał 8?? Czy może tutaj obowiązuje zasada kto pierwszy ten lepszy? A może co gorsza ja bym musiała budować 10 m od granicy, skoro sąsiad może minimalnie 2 m od granicy budować? Dajcie znać, czy może coś wiecie, bo nie wiem czy mam się żegnać z moim wymarzonym wiórem... Pozdrawiam Berdi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggmagg 26.09.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Witajcie, Przeczytałam dzisiaj w jednym z Muratorów, że dachy pokryte wiórem osikowym są zakwalifikowane jako rozprzestrzeniające ogień. W związku z tym powinny stać w odległości 12 metrów od innych budynków. Nie wiem jednak jak to do końca rozumieć. Na działkach wokół mojej działki nie ma żadnych budynków. Jak więc dostosować się do tego wymogu? Czy nie ma może jakiegoś odniesienia co do odległości od granicy działki? Jeśli nie to trochę to dziwne chyba i niezbyt fajne dla sąsiadów - jeśli j sobie na przykład zbuduję dom wg przepisów 4 metry od granicy,to sąsiad będzie musiał 8?? Czy może tutaj obowiązuje zasada kto pierwszy ten lepszy? A może co gorsza ja bym musiała budować 10 m od granicy, skoro sąsiad może minimalnie 2 m od granicy budować? Dajcie znać, czy może coś wiecie, bo nie wiem czy mam się żegnać z moim wymarzonym wiórem... Pozdrawiam Berdi Wątek stary, ale się wtrącę, żeby kogoś szperającego po temacie ten wpis nie zniechęcił do wióru. Zawsze trzeba pytać u producenta, niektórzy mają certyfikaty- np. przytoczony w którymś z innych wątków: http://www.naturalnepokryciadachowe.pl/download/itb_r_klasyfikacyjny.pdf wg mnie to dobry materiał i warty zastosowania. Na pewno dużo lepiej będzie wyglądał w krajobrazie niż blachodachówka w tej samej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts