Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki syfon do zlewozmywaka?

pawel15

Recommended Posts

Witam,

Planuję wymianę syfonu od zlewozmywaka - zlew 2-komorowy z odpływem 50 mm, bez przelewu. Pod syfon podłączona jest pralka (jest to dla mnie najwygodniejsze rozwiązanie i zarazem konieczność). Jaki syfon wybrać, żeby hałas podczas wypuszczania wody przez pralkę był minimalny? Tradycyjny z osadnikiem czy rurowy? Gdzie powinna być usytuowana złączka? Z obserwacji wiem, że jedne syfony bulgoczą głośniej inne ciszej.

Pozdrawiam

Rurowy (ten z "U" pod spodem) ma trochę mniejsze opory przepływu, ale szczerze mówiąc nie wiem, czy to ma jakies wielkie znaczenie.

Syfon nie powinien bulgotać w ogóle, to że bulgocze to najczęściej jest problem zbyt kiepskiej wentylacji pionu kanalizacyjnego, nie samego syfonu. Generalnie wydaje mi się, że podłączenie spustu do pralki od strony kanalizy (czyli bez syfonu) jest lepsze, ale przy problemach z wentylacją może powodować wysysanie wody z syfonu.

Syfon nie powinien bulgotać w ogóle, to że bulgocze to najczęściej jest problem zbyt kiepskiej wentylacji pionu kanalizacyjnego, nie samego syfonu.

Jeżeli masz na myśli bulgotanie po spuszczeniu wody to się zgodzę, jeżeli w trakcie to nie - kiedyś zrobiłem doświadczenie i podstawiłem pod odpływ syfonu miskę, ustawiłem pralkę na wypompowanie i bulgotanie było takie same jak przy podłączeniu do rury kanalizacyjnej.

Z tego co zaobserwowałem współczesne pralki mają mniejszą siłę wyrzutu wody (mniej jej zużywają w trakcie cyklu) - ja mam pralkę starego typu i jak spuszcza wodę to syfon aż drży ;)