Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łączenie zbrojenia słupka z wieńcem

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Dziś na budowie zastałem taki oto obrazek przygotowanego zbrojenia wieńca połączonego ze słupkiem do zalania betonem.

Mi wydaje się to niezbyt profesjonalne...że się aż tak nie znam, pytam Was. Wiele rzeczy na budowie nie wygląda "pięknie". Ale czy moje połączenie zbrojeń wykonane jest w/g Was fachowo?

Dreed

Zdjęcie-0516.jpg

Edytowane przez dreedwroc

No nie wygląda na fachowe wykonanie, ani ten dolny ani ten górny (zdaje się do zakotwienia więźby).

Poza tym masz tam słusznej wysokości belkę - tak na oko 80cm opartą na słupie żelbetowym - nie wiem jaka szerokość otworu pod tą belką, że ona taka potężna ale chyba nie bez powodów ? Sprawdź sobie w projekcie czy nie powinny być przed słupem zagęszczone strzemiona w belce i czy ilość/średnica dolnego zbrojenia właściwa bo długość to już raczej nie bardzo, pręty wchodzą nad słup na kilka cm.

Edytowane przez _olo_

No nie wygląda na fachowe wykonanie, ani ten dolny ani ten górny (zdaje się do zakotwienia więźby).

Poza tym masz tam słusznej wysokości belkę - tak na oko 80cm opartą na słupie żelbetowym - nie wiem jaka szerokość otworu pod tą belką, że ona taka potężna ale chyba nie bez powodów ? Sprawdź sobie w projekcie czy nie powinny być przed słupem zagęszczone strzemiona w belce i czy ilość/średnica dolnego zbrojenia właściwa bo długość to już raczej nie bardzo, pręty wchodzą nad słup na kilka cm.

Witaj

Dziekuję za odpowiedź. Własnie o długość prętów wychodzących ze słupka się martwię.

Czy mógłbyś opisać/dorysować jak powinno się to właściwie łączyć? Czy "zagięcia" pionowych prętów powinny być dłuższe i łączyć się z górnym prętem wieńca bo na nim będzie sciana kolankowa 70cm i wieniec pod murłate... na projekcie właśnie nie mam tego szczegółu...

Pozdrawiam

Dreed