Emaen 28.06.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 Witam Ile może kosztować przyłącze ziemne wykonywane na własny koszt, bez udziału dostawcy.Ostatnio byłem na budowie gdzie obok firma energetyczna wykonywała przyłącze ziemne do budynku który ma przyłącze napowietrzne, w trakcie rozmowy zapytałem o cenę i jeden pan z ekipy powiedział że tylko za samo przyłącze (bez projektu, uzgodnień i geodety) od słupa do granicy działki to koszt 7500 zł.Odległość od słupa do granicy działki to 28 metrów, niecałe 10 metrów przecisku pod drogą gminną, reszta wykop w ziemi, żadnych chodników, krzaków itp. wykop robiony minikoparką, kabel aluminiowy 4 x 35mm, rura osłonowa, zasypka z dowiezionego piasku. Zdziwiła mnie cena i dlatego chciałbym zapytać czy to realna cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 28.06.2015 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 Zdziwiła mnie cena i dlatego chciałbym zapytać czy to realna cena? Ale w czym problem? Dostawca z mocy ustawy musi realizować przyłączenia - nawet jeśli rzeczywistwe koszty są dużo większe niż ryczałt taryfowy. Ale ogólnie jest równowaga - dostawca najczęściej [grubo] dopłaca do przyłaczeń wymagających "wbicia łopaty" . Ale też za przyłączenia "bez łopaty", także bierze niemałe pieniążki za taryfowe kW. Nie robiąc kompletnie nic, Zatem summa summarum wychodzi na zero i nie widzę powodów do zmartwienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 28.06.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 Płaci sie za ilość kW i dostawca stawia ZK na granicy działki. A Ty samemu podłączasz się po swojej stronie.Tak jest u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emaen 30.06.2015 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Przyłącze robi prywatna firma na koszt klienta bo klient jest już podłączony linią napowietrzną od kilku lat i w takim wypadku dostawca nic nie finansuje.Chyba że coś się zmieniło i zmiany z napowietrznych na ziemne finansują.To jak firmy rozliczają się z dostawcami, ich sprawa, ale ciekawi mnie cena dla prywatnego klienta.Znam kilku ludzi którym też prywatne firmy zmieniały przyłącza z napowietrznych na ziemne i ceny za podobne odcinki były o wiele niższe i ciekawi mnie czy ceny tak poszybowały, czy po prostu firma tak zdziera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.07.2015 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 (edytowane) Wyślij zapytanie z mapką jaką posiadasz. Ewentualnie o warunki. Będziesz mieć czarne na białym. Edytowane 4 Lipca 2015 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts