Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wywiew w kuchni

Gość grend

Recommended Posts

Gość grend

Może ktoś z użytkowników WM odniesie się do wywiewu w kuchni. Zastanawiam się nad dwoma wariantami i nie mam sprecyzowanego zdania w tym temacie

Warian 1 - wywiew tylko przez okap nad kuchenka, która stoi blisko wejścia

Wariant 2 - wywiew przez okap i dodatkowy po przekątnej od wejscia

Też miałem ten problem.

Zrobiłem tak, że mam w kuchni wywiew + kanał grawitacyjny pod okap.

Pytanie tylko jak to ze sobą "zgrać"?

Niedługo będę wykańczał kuchnie i muszę to jakoś rozwiązać bo wiadomo że gdy włączę okap to zaburzę cyrkulację WM.

A jak nie włączę to się żona obrazi :p że w domu czuć obiad.

Jak inni forumowicze macie rozwiązaną wentylację z okapem w kuchni?

A kanał grawitacyjny to ci tej WM nie zaburza?.

Nie wiem bo jeszcze nie mam zakończonej instalacji.

Na przewodzie z okapu do grawitacji planuję zamontować klapę zwrotną, która powinna załatwić temat (przynajmniej teoretycznie).

W innych wątkach były relację, że nawet na średnich obrotach wentyli zapachy z kuchni był w całym domu. Dziwne. (ale takie był opinie)

Mam tak cudowną żonę , że zmienić ją to grzech.

Z praktyki: Jak w "starym" domu wlącze okap i rozszczelnie okno w salonie to zapachy gotowania skutecznie są usuwane.

WM powinna jeszcze lepiej to zalatwic.

A problem jest nastepujacy: jesli jest WM i okap podłaczony do komina went. grawitacyjnej to czy włączajac okap mocno zaburzymy WM?

Z praktyki: Jak w "starym" domu wlącze okap i rozszczelnie okno w salonie to zapachy gotowania skutecznie są usuwane.

A problem jest nastepujacy: jesli jest WM i okap podłaczony do komina went. grawitacyjnej to czy włączajac okap mocno zaburzymy WM?

A prawo Kirchhoffa znasz?

Można je, śmiało stosować do wentylacji i ustawić ją tak, by nic nie było zaburzone.

Trzeba się jednak pochylić nad doborem wentylatora wyciągowego i ustawień na sterowniku centrali.

Bo pewnie miałeś okap z 700m3/h a reku będziesz miał max połowę tego. Jakbyś dał reku 700m3 i całość przez kuchnię to też by wyciągało :).

Chyba najlepiej zrobić dodatkowy kanał do MW przez okap z otwieraną przepustnicą i podkręceniem biegu centrali.

Nie wiem jak chcesz połączyć WM z kominem, żeby to dobrze działało. Przychodzi mi do głowy jeszcze, żeby włączając okap odcinać wentylator wywiewny

Edytowane przez zibuch

Dzięki za podpowiedzi.

Faktycznie moglem dołożyć kanał WM do okapu. Opcja z wyłączaniem wywiewu w centrali nie sprawdzi sie podczas mrozów bo wymiennik 'zamarznie'.

Założe klape zwrotną na przepust do kanału żeby tym otworem nie zakłucać WM a na czas intensywnego gotowania poprostu bedzie włączany okap. Jak to sie sprawdzi to nie omieszkam napisać za kilka miesiecy.

A swoją drogą ciekawi mnie jak inni forumowicze mają 'rozwiązany' okap przy WM, moze tylko używają jako pochłaniacz?

Jestem na etapie budowy SSO i też szukam rozwiązania problemu podłączenia okapu z kuchenki gazowej i WM

Moja siostra wykańcza dom z WM i też mają kuchenkę gazową z okapem.

Rozwiązali to w taki sposób że w ścianie mają puszczoną rurę plastikową chyba 110-tkę która wychodzi na strych.

Na strychu jest połączona z "wylotem" w dachu.

Co sugerował szwagier - ważne by rura na dole była zakończona trójnikiem i od niego poprowadzić do kanalizacji przewód na skropliny.

Nie wiem czy takie rozwiązanie jest dobre, ktoś może to ocenić?

Jestem na etapie budowy SSO i też szukam rozwiązania problemu podłączenia okapu z kuchenki gazowej i WM

Moja siostra wykańcza dom z WM i też mają kuchenkę gazową z okapem.

Rozwiązali to w taki sposób że w ścianie mają puszczoną rurę plastikową chyba 110-tkę która wychodzi na strych.

Na strychu jest połączona z "wylotem" w dachu.

Co sugerował szwagier - ważne by rura na dole była zakończona trójnikiem i od niego poprowadzić do kanalizacji przewód na skropliny.

Nie wiem czy takie rozwiązanie jest dobre, ktoś może to ocenić?

Co ma piernik do wiatraka? Skropliny do okapu?

W domach jednorodzinnych z zastosowaniem WM i okapu wyciągowego należy zastosować albo dodatkowy kanał nawiewający powietrze do kuchni np. z przepustnicą z siłownikiem i otwierającą się w czasie włączania okapu o przekroju takim aby zapewnić taką samą ilość powietrza wywiewanego przez okap. Czyli jeżeli mamy okap 700m3/h to tyle samo powinniśmy nawiewać przez dodatkowy przewód. Ale to są dodatkowe koszty.. Do tego w zimę nawiewamy powietrze zimne, które później należy dogrzać i tracimy na to energię.

W niektórych projektach i wytycznych dla mieszkańców jest napisane, że w przypadku uruchomienia okapu należy rozszczelnić okno lub po prostu je otworzyć. Najprostrzy i najłatwiejszy sposób. Ponieważ w żaden inny spodób nie jesteśmy w stanie zbilansować takiej ilość powietrza przez Rekuperator.

Dlatego ja proponowałbym zastosowanie nie okapu wyciągowego i wyrzucającego powietrze na zewnątrz domu, ale pochłaniacza zapachów, który sprawdzi się dużo lepiej niż okap wyciągowy. Dziełamy na powietrzu obiegowym i nie wytwarzamy podciśnienia, które zakłóci pracę WM.

Ponadto należy zwrócić również uwagę, że w przypadku gdy mamy kominek w domu. To musimy do niego nawiewać powietrze, przeważnie osobnym kanałem. Jeżeli włączymy okap i nie będziemy mieli dla niego żadnego otworu do kompensacji nawiewu (szczelne okna i WM) to zaciągnie nam powietrze nawet przez kominek i może wystąpić ciąg wsteczny, który może być bardzo groźny.

Co ma piernik do wiatraka? Skropliny do okapu?

Skropliny rury plastikowej biegnącej w ścianie.

Wyrzut plastikowej rury wychodzącej na zew. gdzie temperatura na dworze będzie powiedzmy -10 stopini a wlot z kuchni gdzie będzie ok. + 20stopni czy ta różnica temperatur nie spowoduje powstawania rosy/skraplania się a w konsekwencji wody ?

Edytowane przez jerrry1

Skropliny rury plastikowej biegnącej w ścianie.

Wyrzut plastikowej rury wychodzącej na zew. gdzie temperatura na dworze będzie powiedzmy -10 stopini a wlot z kuchni gdzie będzie ok. + 20stopni czy ta różnica temperatur nie spowoduje powstawania rosy/skraplania się a w konsekwencji wody ?

Nie będzie się wykraplać, tym tokiem myślenia jak w zimę otworzysz okno to też musiałbyś mieć odprowadzenie skroplin. Ten przewód musi być otwierany tylko podczas użytkowania okapu, nie może być swobodnego przepływu, ponieważ to zakłóci pracę Wentylacj Mechanicznej. Zatem normalnie przepływu nie ma w tym miejscu, a jak włączasz okap, to powietrze napływa do wewnątrz i się ogrzewa, co za tym idzie właśćiwości higroskopinje powietrza się zwiększają.

Edytowane przez a.slopiecki

A czy można łączyć okap z WM jeśli jest kuchenka gazowa?

Czy przypadkiem nie powinna mieć oddzielną wentylację?

Oczywiście, tutaj nic nie staje na przeszkodzie, jeżeli mamy zapewnioną kompensację powietrza wywiewanego przez okap.

Dla kuchni z oknem zewnętrznym wyposażoną w kuchenkę gazową wentylacja powinna być min 70 m3/h. W kuchni należy zastosować instalację wyciągowa a nawiew może być infiltracyjnie z innych pomieszczeń zgodnie ze sztuką przepłuwu powietrza z pomieszczeń "czystych" do "brudnych".

A czy można łączyć okap z WM jeśli jest kuchenka gazowa?

Czy przypadkiem nie powinna mieć oddzielną wentylację?

Przepraszam, nie wiem czy dobrze zrozumiełem wcześniej. Jeżeli chodzi o włączenie okapu do instalacji WM to nie można tego zrobić. Wyciąg z okapu musi być oddzielnym kanałem, nie można skierować powietrza z okapu do rekuperatora. Musiby być oddzielny kanał wyrzutowy na dach.

Ten przewód musi być otwierany tylko podczas użytkowania okapu, nie może być swobodnego przepływu, ponieważ to zakłuci pracę Wentylacj Mechanicznej.

Czegoś nie rozumiem.

Mając WM można dowolnie otwierać okna i jakoś nie zaburza to pracy rekuperatora.

Nikt przecież nie zabrania otwierania okna, czy chociażby drzwi jeśli wchodzimy/wychodzimy z domu.

Dlaczego zatem rura od okapu nie może być w jaki sposób zakłuca prace reku :confused:

Każda nieszczelność w bryle budynku zakłóca pracę WM, dlatego stosuje się szczelne okna bez nawietrzaków itp. Zatem otwarcie okna czy drzwi zakłóca pracę w mniejszym lub większym stopniu. Oczywiście nikt nie zabroni otwierania okna bo to nie miało by sensu. Ale jeżeli będziesz miał w zimę cały czas otwarte okno to straci się ciepło. Tak samo tutaj, jeżli ten przewód będzie swobodnie otwarty to napływać będzie powietrze z zewnątrz i trochę wychładzać pomieszczenie. Są to niewielkie ilości ale zawsze. Powietrze będzie płynąć tam gdzie są najmniejsze opory. Czyli jak masz wyciąg w łazience i otworzysz okno to powietrze będzie się kompensować z otwartego okna a nie z szczelin w drzwiach. Oczywiście gdyby dom był w 100% szczelny to to zjawisko nie było by tak odczuwalne, ponieważ w reszczie pomieszczeń wytworzyło by się nadciśnienie i powietrze napływało by samo do łazienki, no ale to praktycznie jest cieżkie do osiągnięcia. W domach pasywnych jest sprawdzana szczelność całego domu, aby uniknąć takich sytuacji. Edytowane przez a.slopiecki