Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jednolity fundament pod dom szkieletowy

ensim

Recommended Posts

Witam, kiedys zabiorę się za budowę ale narazie zbieram opinie :). Mianowicie chodzi o zminimalizowanie czasu i kosztu fundamentów. Czy wykonanie jednolitego fundamentu lanego w ziemie (powiedzmy b20) wychodzącego nad ziemie 30cm jest dobrym rozwiązaniem pod dom szkieletowy?. Jak to odizolować? Zalać, odkopać, pomalować lepikiem? Czy może przed wylaniem wyłożyć "rów" folia i lać do tego "w folie"?. Dzieki

Witam, kiedys zabiorę się za budowę ale narazie zbieram opinie :). Mianowicie chodzi o zminimalizowanie czasu i kosztu fundamentów. Czy wykonanie jednolitego fundamentu lanego w ziemie (powiedzmy b20) wychodzącego nad ziemie 30cm jest dobrym rozwiązaniem pod dom szkieletowy?. Jak to odizolować? Zalać, odkopać, pomalować lepikiem? Czy może przed wylaniem wyłożyć "rów" folia i lać do tego "w folie"?. Dzieki

kiepski pomysł, też tak kombinowałem na początku, bo wydaje się prosto szybko, tanie, ale niestety nienajlepiej. Bo ani tego dobrze nie zaizolujesz przeciwwilgociowo, ani termicznie. Poza tym "lanie w rów" to nie zawsze dobry pomysł ze względu na możliwość obrywania wykopu itp. Poza tym jaki szeroki rów chcesz kopać, u mnie ławy miały szerokość wg projektu 60 cm, zrobiłem 60-65 i jak bym miał tej szerokości fundament lać później do samej góry to koszt betonu pewnie x2, a tak zaszalowałem i wyżej ściany zalałem na 24-25 cm i wysokość ok 90. Nie kombinuj "na skróty" bo to ani dobrze, ani tanio.

Tak jak kolega wyżej sugeruje, poczytaj o płycie fundamentowej, w zależności od warunków terenowych może być szybciej, a na pewno lepiej, niestety tanio nie.

• 1 month później...

Po co izolować termicznie żelbetowy fundament dla domu szkieletowego?

Po co izolować przeciwwilgociowo żelbet? Można dać beton wodoszczelny a pseudo izolacje z czarnej papki i tak nie spełniają funkcji po pewnym czasie.

Żelbet wibrowany, towarowy będzie idealny .

Lanie w rów jest ok. Cała masa domów tak jest robiona. W dzisiejszych czasach wystarczy zamówić koparkę łańcuchową która wykopie w kilka godzin idealny rów na 15-25cm szerokości, wyłożyć czarną folią rów, w obrzeża powbijać plastikowe kołki do styropianu aby folia się nie ruszała i można lać z gruchy.

Dom szkieletowy waży około 25-60 ton czyli przy nośności gruntu 2kg/cm2 wystarczy 2.5 m2 podstawy. Obwód 10m x10m x 0,2 m da Ci 8 m2 podstawy czyli idealnie pod 160 ton. Nie ufaj naciągaczom i ławom 60 cm przewymiarowanym bo budujesz solidny dom szkieletowy a nie ceglane ciężkie dziadostwo udające solidność.

Na Syberii co innego teraz promują http://sibirsk-kedr.ru/index.php/features/test jak na bale starcza na szkieleciaka też starczy

• 1 month później...

Rodzaj zastosowanych fundamentów w dużym stopniu zależy od nośności gruntu, na którym będzie usytuowany dom. Polecam zapoznać się z artykułem pod poniższym linkiem,http://muratordom.pl/budowa/fundamenty/posadowienie-budynku-poznaj-najwazniejsze-zasady-budowy-fundamentow,14_10592.html który powinien wiele Panu wyjaśnić. W razie pytań jestem do dyspozycji.

Pozdrawiam

Marek Tucholski

Online Ekspert marki Lafarge